Lehmä ja järjestysvalta

Kajaanin Lehti 69/30.6.1919

On tuiki selväpiirteinen ja järkeenmenevä seikka ja asia, että useissa tapauksissa luomakunnan eri luodut ovat sotajalalla keskenään. Ei susi ja lammas ole vielä tähän päivään mennessä keskenään rauhanpiippua polttaneet, eikä ihminen ole villieläinten kera rauhan kättä lyönyt. Ihmiskunta on samaten bolshevikeja vastaan sotajalalla. - Jo hamasta lapsuudestamme asti ja nuoruudestamme saakka olemme panneet merkille, tehneet sensuuntaisen havainnon, että erinäiset elukat ja kaupunkien sekä taajaväkisten yhdyskuntien järjestysvalta eivät suopein silmin toistensa päälle katsele. Tuo toistensa vierominen voi johtaa alkuunsa aina niistä ajoista saakka, jolloin tuo muinainen nuorimies huusi virkavaltaa avukseen seuraavalla ytimiin ja munaskuihin käyvällä tavalla: - Poliis, poliis! Lehmä kattoo minuun!

Jolloin keskipäivän auringon lämpimien säteitten vaikutuksesta seisaalleen torkahtanut poliisimies heräsi ja äkättyään arveluttavan ankaran tilanteen riensi myrskytuulen tavoin hätään joutuneen avuksi, karkotti vaaran kauas ja seurauksena arvatenkin oli lehmän ja järjestysvallan ehdoton välien katkeaminen. Jonka olemme merkille panneet.

Luonteensa ja taipumustensa sekä luonnonlahjojensa ja harrastustensa kuin myöskin tapojensa vuoksi ja takia ovat koira-nimiset elukat olleet järjestyksen ylläpitäjien vihamiehiä. Kummalta puolen vihollisuudet on alotettu, ei tällä haavaa ole tiedossamme, mutta tosiasiaksi vain jää, että koirat usein ärhentelevät sangen kiukkuisesti poliisimiesten kintereillä. Ei näet ole ollenkaan tavatonta, jos joku johtajakyvyllä varustettu koira kerää ankaran sotajoukon ja hyökkää yksinäisen järjestysmiehen kimppuun, josta pelastuakseen on tämän pakko turvautua ensiksi vihellyspilliin ja toiseksi panna alttiiksi arvonsa ryhtymällä kirjaimelliseen taisteluun hyökkäävien kanssa. Jonka myös olemme merkille panneet.

Palaamme jälleen lehmiin. Nykyään vallassa oleva järjestysvalta ei voi sietää lehmiä, ne ovat siitä inhottavia, vaikkakin lehmänanne ei kenenkään suussa ole halveksittava. Mutta siitäkin huolimatta on poliisi alottanut kiivaan taistelun lehmiä vastaan. Sangen selväpiirteisen ja havainnollisen kuvan olemme saaneet tästä kamppailusta ja on se suunnilleen seuraavanlaatuinen:

Leveä kuja, jonka molemminpuolin taloröttelöitä. Kujassa kasvaa vihreää nurmea ja kookkaita puita. Etualalla kulkee vastaan karaten lehmä, jota poliisi taluttaa kellon kantimesta ja toinen hätistelee kepin kanssa takaa. Lehmä kokee vastustaa, niskat kyyryssä ja silmissä sangen pahaenteinen loiste, joka ei ennusta hyvää. Jatkoa. Lehmä seuraa jonkunverran taltuneena virkavallan edustajia, mutta sisimmässään kehrää se kostoa. Luontokappale oli hävinnyt taistelussa. Tekee tosi juhlallisen vaikutuksen tuo ihmisen valta yli luomakunnan.

Lehmä on lehmä ja järjestysvalta on Suomessa vankkumaton.

Joka kaikella kunnialla on tullut sanotuksi.

Känä