Magister Antti Filppula             20.11.1972 Jakkula

Jag har fått Edert i Laihela den 10.11.72 daterade brev till mig, vari Ni på ett synnerligen intressant sätt klarlägger Edra uppfattningar om Finlands handelspolitiska uppgifter.

Då Edra åsikter om vad som borde göras tydligen delvis bygger på en s k intervju, som ingått i Dagens Nyheter, torde jag böra nämna att i denna intervju saknades många punkter, vilka var föremål för diskussion i Zavidovo. Samtidigt gav den på grund av stympningar en oklar bild av de saker som däri togs upp ofullständigt återgivna. Men diskussionen var naturligtvis mycket intressant, eftersom där framlades Sovjetunionens gamla inställning till slutna handelsallianser och å andra sidan försäkrades, att Finland har rätt att självt på basen av sina egna intressen fatta beslut om sina handelspolitiska förbindelser.

Ni säger att Finland har givits ett lispund i handelsfrågorna. Det håller naturligtvis streck, men som världen ter sig just nu är det mycket svårt att avgöra, huru detta lispund borde förvaltas. Vi måste oundgängligen upprätthålla en jämförelsevis omfattande handel med väst, men av mycket stor vikt är att vi förmår hålla oss kvar på Sovjetunionens marknad. Att sammanjämka dessa båda strävanden i vissa politiska och handelspolitiska lägen har redan tidigare åsamkat och kommer säkert också framdeles att åsamka oss arbete och även möda.

För mig är det synnerligen intressant att märka att angelägenheter av detta slag, som ofta brukar förbehållas en mycket trång krets av experter, blir föremål för uppmärksamhet och bedömning i vidare kretsar, och som ett utslag härav har jag läst Edert brev. Jag är övertygad om att innehållet i brevet ger mig mycket att tänka på. Därför ber jag också att få framföra till Eder mitt bästa tack för att Ni velat tillsända mig Edert nämnda brev.