[Helsinki] 22/8 1943.

Rakas Sylvi ja rakkaat pojat.

Kirjoitan näin hyvissä ajoin, jotta saisitte tämän varmasti tiistaiksi ja saisitte panna saunan lämmitä, sillä jollei mitään erikoista satu, matkustan jo tiistai-iltana sinne. Voi olla, että en saa makuuvaunupaikkaa silloin, mutta sille ei maha mittää. Olen jo puhunut Tuomiojan kanssa, että minulla on vielä viikko kesälomaa ja sehän minulla ainakin on, eikä täällä nyt pitäisi olla tuon ihmeellisempää, kun olen saanut apulaisteni työn alulle. Itse voin kyllä jättää tonkimiseni kesken milloin tahansa.

Kuulin eilen illalla radiosta, ja sama asia oli tänään sanomalehdissäkin, että [J.W.] Keto, [Ragnar] Furuhjelm ja [Mauno] Pekkala ovat käyneet viemässä presidentille sen adressin, josta on ollut puhetta. 33 nimeä. Kun Kustaa tulee huomenna, kuulen, mitä asiassa on muuta tapahtunut. Englannin radio sanoi, että samalla on siinä esitetty Paasikiveä pääministeriksi. Sitä siinä ei tietenkään ole ollut, mutta onko suullisesti puhuttu, sitä en tiedä.

Arvattavaa on, että maailmalla alkaa pian tapahtua. Italian mannermaa on pian taistelukenttä ja sen yli pääsee vaivatta Balkanille, jossa on kapina jo valmiiksi ilmiliekeissä. Ruotsalainen eversti Kleen kirjoitti Vecko-Journalenissa pari päivää sitten, että Saksan tappio on enää vain ajan kysymys. Se on yleinen käsitys siellä. Tikander, se USA:n lähetystön mies, lausui myös, että sota Euroopassa päättyy 1943. Se taitaa sentään olla liian optimistinen käsitys, mutta osoittaa liittoutuneiden luottamusta omiin voimiinsa.

Jussi soitti ja kertoi, että lammasnahkat saadaan parkittuina lokakuussa. Samalla hän kertoi, että kesäpukukangasta ei Tikanojalta saa, mutta sinne on juuri tullut hyviä talvikankaita. Soitan sille Pekka Mehtoselle ennen lähtöä. Pojat voisivat saada sitä kautta päällisen lammasnahkanuttuihinsa.

Taisin jo kertoa, että olen saanut korrehtuurivedoksen kirjojeni yhdistettyä toista painosta varten, ja olen sen joitakin lisäyksiä tehtyäni palauttanut kustantajalle. Juttukokoelmaa varten minulla on muutama juttu valmiina, pitäisi saada aikaan sopimus, että painattavat sen heti, niin laitan loputkin jutut pian valmiiksi.

Minulla on nyt neljä kiloa sokeria, jotka olen viime matkallani tuonut tai perästäpäin saanut Ruotsista, paitsi sitä yhtä, jonka jo lähetin sinne. Tuon kaksi kiloa hienoa sokeria mukanani, kaipa siellä voidaan saada sylttyaineksia paremmin kuin täällä.

Eduskunta alkaa siis 1/9, joksi päiväksi olenkin täällä. Tuskinpa se istuu kuin muutaman päivän. Sitten alkaa varsinainen istuntokausi 1/10. Eduskuntavaaleista kirjoittavat lehdet paljon, mutta yleinen käsitys tuntuu olevan, että niitä ei voi pitää kesällä 1944. Koko asia tietenkin riippuu siitä, milloin tulee rauha ja millaisena se tulee.

Siiri on vielä ollut lomalla, tulee arvatenkin huomenna töihin. Kun Kustaa tulee tänne, pyydän häntä menemään Pihtarin [Ryti] luo, että vapauttaisivat heti sen Siirin esimiehen ja Paavon [Säippä] seuraajan [Arno Anthoni]. Se tekisi hyvän effektin länsivalloissa. Siitä oli juuri Tukholmassa puhetta.

Ei muuta kuin että koetan päästä tiistaina lähtemään. Rakkain terveisin

Urho

Kun kuuntelin aamu-uutisia, kerrottiin niissä, että 12 ryssän konetta useina aaltoina yritti lähestyä Hkiä. Todellakin, taisi olla peräti kolme hälytystä ja ensimmäinen kesti 1 1/2 tuntia klo 10 - 1/2 12 välillä. Ammuttiinkin, mutta pommeja ei liene pudotettu.