Suurlähettiläs Leo Tuominen               30/12 1969

Tukholma

Hyvä Veli,

  Olen lukenut huolellisesti prof. Ohlinin^21 artikkelin. Hänen huolenpitonsa Suomesta on kaikkea kiitosta ansaitseva, mutta mekin yritämme pitää huolta maamme eduista.

  Ensimmäinen lähtökohtamme on se, että me koetamme varjella myös taloudellista integraatiota koskevia asioita käsiteltäessä puolueettomuuttamme. Se merkitsee, että emme liity EEC:hen emmekä assosioidu siihen. On vaikeaa lisäksi uskoa, että voisimme ylläpitää Nordekia, jos esim. Tanska ja Norja Nordekin perustamisen jälkeen liittyisivät EEC:hen. Ministeri Lange^22 arvelee, että maa voisi olla samanaikaisesti Nordekin ja EEC:n jäsenenä, mutta siihen minä en usko.

  Ohlin vaatii, että Nordek pitäisi perustaa ennen kuin Tanska ja Norja ensi vuoden puolivälissä aloittavat neuvottelut EEC n kanssa. Hän perustelee kantaansa Suomen onnella ja menestyksellä. Minä en näe asiaa tällaisena. Erlander^23 esitti minulle luottamuksellisesti käsityksenään, että pitäisi menetellä kuten Ohlin nyt yrittää, mutta hän piti sitä tärkeänä sen vuoksi, että Tanska ja Norja voisivat siten torjua houkutuksen liittyä EEC:hen. Ja jos nämä maat liittyvät EEC:hen, Ruotsi saa osakseen kovan painostuksen tehdä samaa. Ohlin tuskin ajattelee näin, vaan hän luultavasti olettaa, että valmiin Nordekin avulla voidaan EEC:hen liittyville neuvotella paremmat ehdot.

  Kyllä minä olen Nordekin kannalla, mutta en ota neuvoja vastaan Ohlinilta enkä Tanskasta. Asia on näet niin, että vain me huolehdimme puolueettomuuspolitiikastamme, ei Ohlin, ei Tanska.

  Tässä eräitä näkökohtia kiireisesti esitettyinä. Kirjoita, mikäli haluat tarkemmin tietää minun mielipiteitäni.