Agronomi Veikko Ihamuotila               3/12 1973

Täällä

Hyvä Veli,

  Olen viime aikoina ja aikaisemmin, ja niin saattaa tapahtua myös tulevaisuudessa, joutunut miettimään maatalouden ajankohtaisia kysymyksiä ja tulevaisuudennäkymiä. Minusta näyttää siltä, että kaikki asiat eivät suinkaan ole sellaisia kuin niitten toivoisi olevan. En halua vierittää syytä epätyydyttävistä olosuhteista kenenkään taikka minkään niskoille. Tiedän hyvin vuosikymmenien kokemuksista, miten vaikeata näitten asioitten käsittely on.

  Kirjoitan tämän Sinulle nimenomaan sen takia, että vaikka olisin kenties saattanut julkisuudessa esittää näitä mieleeni nousseita ajatuksia maatalouden kannattavuutta koskevista kysymyksistä, en katso ajankohdan olevan siihen sopivan. Nimittäin kun äskettäin esitin Kainuun maakunnan lähetystölle mielipiteeni väliportaan hallinnon sijoittamisesta nimenomaan lääninhallituksiin, niin Hufvudstadsbladet piti tällaista Tasavallan Presidentin sekaantumista sopimattomana, ainakin epäsuotavana. Ja kun muutama päivä sitten Asikkalassa pitämässäni puheessa käsittelin pien- ja keskisuuren teollisuuden ajankohtaisia kysymyksiä, niin teollisuuden pää-äänenkannattajaksi ilmoittautunut Uusi Suomi artikkelissaan käsitteli tätä minun puheenvuoroani jonkinlaisen huonosti salatun vinoilun säestämänä. Jos nyt kohta näitten tapahtumien jälkeen käyttäisin puheenvuoron maataloutta ja maatalouden kannattavuutta koskevassa asiassa, niin ilmeisesti vastaanotto olisi yhtä nyrpeä.

  Minusta näyttää maatalouden tila Suomessa kehittyvän, niinkuin itse varmaan parhaiten tiedät, siihen suuntaan, että meillä ei muutaman vuoden perästä ole riittävästi maitotaloustuotteita edes maan omaa tarvetta varten. Näyttää siltä niinkuin maatalousväestön piirissä karjataloustuotanto olisi joutumassa vaikeuksiin ja niitten vaikeuksien poistamiseen ei ilmeisesti ole olemassa muuta ratkaisevaa patenttilääkettä kuin hintakysymys. Meidän puuhakas valtiovarainministerimme Virolainen näyttää esittäneen ratkaisuksi sitä, että maa jaettaisiin jyrkällä rajalla kahteen osaan, joista arvokkaampi osa eli Etelä-Suomi, johon myös Vironperä kuuluu, saisi harjoittaa ainoastaan viljanviljelystä, ja köyhempi Pohjois-Suomi sitten olisi omistautunut karjantaloustuotannolle. Tietysti tällaisia jakoja voidaan missä tutkijankammiossa tahansa suorittaa, mutta minä en kyllä usko, että tällä ehdotuksella on mitään käytännöllisiä toteutumismahdollisuuksia.

  Mainitsin, että hintakysymys kenties on ainoa, jolla tämä asia voidaan hoitaa. Me molemmat tiedämme, kuinka uskomattoman vaikea hintakysymyksen järjestäminen edes sillä tavalla, että kohtuulliset tuotantokustannukset olisivat toteutettavissa, todella on. Enkä pidä edes mahdollisena, että minkäänlaisessa tulopoliittisessa sopimuksessa voitaisiin saada aikaan itse karjataloustuotannon kehittämisen kannalta kohtuullisia ns. kuoppakorotuksia maitotaloustuotteiden hintoihin. Tällöin on minulle tullut mieleen eräs jossakin määrin tavallaan vallankumouksellinen ajatus, nimittäin että poistettaisiin liikevaihtovero elintarvikkeilta. Ilmeisesti tätä liikevaihtoveron poistamista ei voisi suorittaa yksinomaan maitotaloustuotteiden osalta, vaikka se minun mielestäni kyllä riittäisi, mutta uskoisin, että teknillisesti tämä on hyvin vaikea toteuttaa. Ja näin ollen täytynee lähteä siitä, että jos liikevaihtovero poistetaan, niin poistamisen täytyy kohdistua koko elintarvikealaan. Jos nyt siis tulevien tulopoliittisten keskustelujen yhteydessä päätettäisiin, että liikevaihtovero poistetaan maataloustuotteista, niin siinä yhteydessä mielestäni voitaisiin todella suorittaa maitotaloustuotteiden kuoppakorotus. Ja tämän kuoppakorotuksen jälkeen sitten voitaisiin tältä uudelta pohjalta lähtien tulevissa hinta- ja palkkaneuvotteluissa huolehtia maatalouden eduista. En ole kenenkään kanssa tästä asiasta puhunut, enkä liioin aio sitä tehdä. Saattaa olla paikallaan, että ennenkuin Sinä mietit, miten tässä asiassa aiot kulkea eteenpäin, niin otat minuun yhteyttä.

  Minun on tietysti hyvin vaikea arvioida sitä, miten SAK:n miehet tulisivat suhtautumaan tällaiseen ehdotukseen, mutta järkevältä minusta näyttäisi se, että kun itse asiassa maitotaloustuotteiden hinta ei kaupassa nousisi sen perusteella, että tällainen kuoppakorotus tehdään liikevaihtoveron poistamisen yhteydessä, niin en uskoisi heillä olevan mitään asiallista syytä ryhtyä tällaista ehdotusta vastustamaan.

  Minulla ei ole pienintäkään kuvaa siitä, miten tällainen ehdotus otettaisiin vastaan. Sen tietysti tiedän, että veroviranomaiset ovat erittäin pahastuneita tällaisen ehdotuksen esittämisestä, mutta se kuuluu heidän virkaansa.

  Suo anteeksi, että olen vaivannut, mutta minä en liene sentään näitten Sinun vaivaajiesi joukossa kaikkein pahimpia, nimenomaan sen vuoksi että minä en vaivaa Sinua noissa julkisissa kokouksissa.