Puhe Savon messuilla 17.6.1955

Suomalaiset ovat vuosisatojen kuluessa suorittaneet korpien raivaajina suurtyön. Taistelu ankaraa luontoa vastaan on ollut kova myös Savon laajoissa erämaissa. Sisukas raivaajamieli on kuitenkin pakottanut korven väistymään viljelyksen tieltä.

Mutta uusi aika on tuonut mukanaan uusia ongelmia. Väestön huomattava lisääntyminen on synnyttänyt vaikean työllisyyspulman. Maatalous ei enää yksin voinut antaa riittävästi työtä ja elinmahdollisuuksia kasvavalle väestölle. Maatalouden ohella on ollut ruvettava kiinnittämään jatkuvasti yhä suurempaa huomiota myös muihin elinkeinoihin, ensi sijassa teollisuuteen.

Teollisuuden kehittämisessä on myös Savon elinkeinoelämän tulevaisuuden avain. Tästä maakunnasta ei tietenkään ole yritettävä tehdä puhdasta teollisuusseutua. Se ei tulisi onnistumaan. Maatalous on ja tulee jatkuvasti muodostamaan Savon talouselämän vankimman tukipylvään. Mutta maatalous tarvitsee täydennyksekseen teollisuutta, kauppaa, liikennettä ym. elinkeinoja, joiden tasapainoinen kehittäminen takaa parhaan hyvinvoinnin.

Edellytykset Savon teollistamiselle ovat hyvät. Täällä on raaka-aineita, varsinkin puuta, mutta myös metalleja. Viimeksi mainitussa suhteessa maakuntaan saattaa kätkeytyä toistaiseksi vielä täysin tunemattomiakin mahdollisuuksia. Työvoimaa on myös riittämiin varsin huomattavaakin teollisuuden laajentumista varten. Täällä on vielä moni koski valjastamatta ja polttopuuta höyryvoima-asemia varten on yllin kyllin.

Monet muutkin kansantaloudelliset tekijät puhuvat Savon teollistamisen puolesta. Sijoittamalla jalostustuotantoa raaka-ainelähteille voidaan mm. kuljetuskustannuksia melkoisesti pienentää. Teollisuuden hajoittaminen tasaisesti maan eri osiin tunnustetaan sitäpaitsi nykyisin sosiaalisesti edullisemmaksi kuin sen sullominen muutamiin harvoihin keskuksiin.

Edellä mainittujen ulkonaisten tekijöiden lisäksi on todettava, että Savossa on runsain mitoin sellaista tervettä yrittäjämieltä, joka on kaiken edistyksen perusedellytys. Siitä ovat nämä messutkin havainnollisena osoituksena. Uskallan ennustaa, että lähivuosina täällä tullaan talouselämän alalla saavuttamaan yhä kauniimpia tuloksia. Valtiovalta puolestaan tulee parhaansa mukaan edistämään tätä luonnollista ja oikeata kehitystä.