Kirje Sylvi Kekkoselle 29.6.1943

Rakas Sylvi.

Kaipa olet onnellisesti, s.o. ruiskutuksen saatuasi, palannut Hinaan. Mielelläni olisin sinne jäänyt pitemmäksikin ajaksi ja olisin voinutkin jäädä. Asia on nimittäin siten, että Tanner on tämän viikon lomalla, poissa kaupungista, eikä asia ole kenenkään muun tiedossa. [Sakari] Tuomioja on tullut eilen lomalta, eikä Tannerin tavannut, Reinikka ei liioin tiennyt asiasta mitään. Juttu jää ensi viikkoon. Minulla on 3 vapaata päivää, jotka olisin viettänyt mieluimmin Hinassa. Mutta mistäpä ne kaikki tietää. Harmittaa kuitenkin.

Olin aamiaisella Turjan ja Vilkunan kanssa: Pekan päivä, Turja kutsui ja tarjosi. Ei ihmeitä kuulunut, Vilkuna vain surkutteli [Lauri] Postia. Häät oli vietetty Maila Talvion luona, anoppi oli murjottanut nyrpeissään koko illan nurkassa yksikseen. Ja appi oli pitänyt tunnin puheen, jonka keskusaiheena oli ollut, kuinka Maili pienenä tahtoi nousta Runebergin tilalle, kun kulkivat patsaan ohi, ja isän kelkalla vetäessä häntä huusi: eteenpäin, kovemmin. Näiden pohjalla hän esitteli uudelle aviomiehelle toivomuksia: Maili ylös, korkealle, nopeasti eteenpäin ja häntä on toteltava. Kustaa sanoi, että oikein teki häijyä tätä kaikkea kuunnellessa. Posti-parka.

Kalle oli ollut Helsingissä, tuli 3-moottorisella pommikoneella ja lähti pian samanlaisella pois. Jokin tärkeä asia, lankojuttuun verrattava, minusta kyllä puhdasta p-aa, mutta oli ollut Pihtarin [Ryti] luona. Äärimmäisen salainen juttu, Kustaa vain ehti muutamalla sanalla kuiskaamaan.

Politiikasta ei kuulu uutta. Monet kansanedustajat kysyvät: miksi erosit, johon minä, ettei ollut enää työtä. Mitäs aiot tehdä? - Politiikkaa, ilman muuta elinkeinoa. Se on saanut riittää tähän asti.

Pitää meidän varata timotein siementä ensikin kesäksi. Luulisin, että parasta olisi sitä ottaa nyt siitä Takapellon luona maantien vieressä olevalta pellolta, ehkäpä lähinnä metsää olevalta saralta, jossa se nähdäkseni oli parasta. Tai ehkä suolta niiltä lyhyiltä saroilta, joilla oli myöskin hyvä kasvu. Mutta pojat sen voivat tämän viikon lopulla parhaiten arvioida. Heinäntekoon yleensäkin kehoitetaan rupeamaan ajoissa. Luovutusheinäksi on tehtävä vasta myöhään huonoimpia ketoja, mutta ei luonnonheinää kasvavia, niitä ei huolittane.

Paljon terveisiä teille kaikille. Toivon sydämestäni, että saisit ja voisit ja tahtoisit levätä jalkasi kanssa ainakin heinäntekoon saakka. Sitten voi olla kiireempää, joten koeta nyt löytää levollesi aikaa.

Rakkaat terveiset

Urho