Puhe Risto Rytin muotokuvan paljastustilaisuudessa 10.6.1955

Tähän huoneeseen, jossa tasavallan presidentti johtaa valtioneuvoston istuntoja, on koottu muotokuvat kaikista presidenteistämme. Joukosta on tähän saakka kuitenkin puuttunut presidentti Risto Rytin kuva. Päätös presidentti Rytin muotokuvan maalauttamisesta tehtiin joulukuun 15 päivänä vuonna 1953. Tehtävän sai suorittaakseen muotokuvamaalari, fil.tohtori Erkki Tilvis. Nyt me olemme kokoontuneet tämän muotokuvan paljastamistilaisuuteen.

Presidentti Rytin presidenttikausi ei muodostunut kovin pitkäksi. Se kesti vain kolme ja puoli vuotta. Nämä vuodet olivat kuitenkin maamme historian vaikeimpia. Presidentti Ryti sai vuoden 1940 lopulla, senjälkeen kun presidentti Kyösti Kallion voimat olivat ennenaikaisesti murtuneet, ottaa kantaakseen erittäin suuren vastuun. Jos presidentti Rytin vuoden 1944 puoliväliin saakka jatkunut presidenttikausi oli normaalia lyhyempi, olivat presidentin osalle lankeavat ratkaisut varmasti sitä vaativampia ja vaikeampia. Samalla tavoin kuin me suomalaiset jouduimme kansana kokemaan kovia kohtaloita, sai presidentti Ryti yksilönä erittäin ankarasti tuntea kohtalon kouraisut. Presidentti Rytin työtä on aina johtanut isänmaanrakkaus ja voimakas velvollisuuden tunto.

Tässä muotokuvassa, joka nyt paljastetaan, on taiteilija sijoittanut presidentti Rytin virka- ja edustushuoneistoon, jossa perspektiivinäkymä kuvaa sitä tulevaisuuteen kohdistuvaa työtä, joka valtiopäämiehen tehtävään liittyy. Muotokuvalle on ominaista viivarytmin kiinteä rauhallisuus, joka hallitsee sekä ääriviivoja että jokaista yksityiskohtaa. Presidentti Rytin olemuksessa tulee esille keskitetty, pidättyvä harkinta, jota korostaa sisäänpäinkääntynyt katse sekä kasvojen tasapainoisuus ja käsien asento. Taiteilija on onnistuneesti kuvannut sitä hillittyä voimaa ja sitä arvokasta, vakaata rauhallisuutta jota koko kuva henkii. Kiitän valtioneuvoston puolesta muotokuvamaalari tohtori Tilvistä tästä erittäin suurella taidolla ja eläytymisellä suoritetusta onnistuneesta työstä.