Urheilutoiminnan tehostamiseksi maassamme tarvitaan neuvojia ja - johtajia.

Urheiluneuvontaa on piirineuvonnan muodossa jatkettava.

Urheilujaoston neuvonta- ja valmennustyö oli viime kesänä entistään monipuolisempaa ja voimaperäisempää. Sitä harjoitettiin oikeastaan kolmessa eri muodossa.

Ensiksikin: valmentaja Lahtinen oli loppukesäksi kiinnitetty jaoston palvelukseen maaotteluehdokkaiden valmentamista varten. Toiseksi: opettaja Laakkonen oli kiinnitetty elokuun alkuun saakka urheiluneuvojaksi, hän kierteli eri puolilla maata neuvoja jakamassa. Kolmas muoto oli n.k. piirineuvonta. Sellaista yritettiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa ja ilman urheiluopiston apua siitä ei olisi tänäkään vuonna tullut mitään. Kaikkiaan oli jaoston palvelukseen kiinnitetty 28 neuvojaa, jotka alottivat työnsä yleensä heinäkuun puolivälissä, käytyään välittömästi sitä ennen Urheiluopiston neuvojakurssit Kiviniemessä. Neuvonta kesti syyskuun alkuun. Aika oli luonnollisesti lyhyt eikä neuvontaa ehditty harjoittaa kaikkialla, missä sitä olisi tarvittu, mutta toiselta puolen sitä tarjottiin sellaisillekin paikkakunnille, jotka eivät sitä näyttäneet kaipaavan. Etukäteen on varsin vaikea olosuhteita tuntevankaan arvioida, missä neuvontaa parhaiten otetaan vastaan ja missä se ei kelpaa.

Sivuutan tässä valmentaja Lahtisen aina asiantuntevan neuvonnan ja opettaja Laakkosen neuvonnan, josta tämän lehden palstoilla on ollut seikkaperäinen kertomus ja koskettelen ainoastaan piirineuvojien työn tuloksia, sikäli kuin niistä olen voinut selville päästä. Olen aivan äskettäin käynyt läpi kaikkien piirineuvojien lähettämät toimintakertomukset, en luonnollisestikaan niiden kahden, jotka eivät monista pyynnöistä huolimatta ole vielä kertomustaan ehtineet laatia tai sitten jaostolle lähettää.

Kertomuksiin tutustuminen maksoi hyvin sen vaivannäön, minkä tuon paksun paperipinkan läpikäyminen tuotti. Niistä sai yleensä varsin valaisevan ja toivottavasti oikean kuvan urheiluoloista ja -harrastuksesta erikoisesti maaseudulla ja myös maaseutukaupungeissa. Muutamat kertomukset ovat kyllä laaditut verrattain yksitoikkoisiksi, yksinomaan neuvonnan laatua selostaviksi, mutta toisissa sitävastoin on, paitsi neuvontaa, tehty selkoa kunkin paikkakunnan urheiluoloista, urheiluharrastusten suuntautumisesta, urheilun mahdollisuuksista j.n.e. Sellaisista on paljon hyötyä sekä urheilujaostolle, sen suunnitellessa tulevaa neuvontatoimintaa, että asianomaisten piirien johtomiehille.

Neuvonnan ajaksi ei loppukesä sovi.

Yleisvaikutelmaksi neuvojien kertomukset luettuani minulle jäi se, että tuo neuvonta sekä neuvontamuotona että tuloksiltaan on ollut hyvä. *Urheiluneuvonnan tehokkuus ja voimaperäisyys edellyttävät, että maassa on neuvojia, joitten toiminta-alue on verrattain rajoitettu.* Joukkojen innostus urheiluun saadaan heräämään ja urheiluharrastus kohoamaan vain siten, että kesän aikana sama neuvoja voi useamman kerran käydä samassa paikassa tai että hän voi uhrata useamman kuin yhden illan neuvontaan kullakin paikkakunnalla. Viime kesänä eivät tulokset vielä olleet niin hyvät kuin olisi saattanut odottaa, siksi että osanotto oli muutamin paikoin verrattain vähäinen, mutta se johtui etupäässä siitä, että neuvonta-aika oli varsinkin maalaisten olot huomioonottaen kovin sopimaton. Loppukesän kiireelliset maatyöt sitovat maalaisväestön niin tarkkaan maanviljelystöiden kimppuun, että urheilulle ei ainakaan vähemmän innostuneilta riitä lainkaan aikaa. Tämä kyllä oli arvattavissa jo neuvontaa järjesteltäessä, mutta viime kesänä ei ollut mahdollisuuksia muuhun. Halukkaita ja pystyviä urheiluneuvojia ei alkukesästä ollut saatavissa ja ennen neuvonnan alottamista ne olivat kasvatettavat. Parhaan neuvonta-ajan, kesäkuun ja heinäkuun alun, olivat tulevat neuvojat itse neuvottavina ja vasta syksykesästä voitiin heitä käyttää piirineuvojina. Ensi kesää varten on tämä seikka otettava huomioon ja, jos rahoja neuvontaa varten saadaan, neuvonta järjestetään ensisijassa samoja miehiä kuin nytkin käyttäen kesä- ja heinäkuuksi.

Johtajien puute.

Urheiluinnostus tuntuu maalla olevan nousemassa yleisurheilunkin alalla. Sen kuvan neuvojien kertomukset antoivat. Eräs puutteellisuus maaseudun urheiluoloissa tuodaan useimmissa kertomuksissa esiin:  p u u t t u u  j o h t a j i a.  Mainitaan useita vilkkaita asutuskeskuksia, joissa tuntuu urheiluhaluista nuorisoa olevan vaikka kuinka paljon, mutta puuttuu yhdistävää, toimeksipanevaa voimaa, johtajia. Hyvänä, neuvoja Kalle Tuomen kertomuksessaan esittämänä esimerkkinä hyvien johtajien vaikutuksesta mainitsen Mustialan "Toukopojat"-seuran. Se on perustettu vasta tämän vuoden aikana. Nyt se on järjestänyt hyvin onnistuneet arpajaiset (25,000 arpaa), se on pannut toimeen lukuisia jäsentenvälisiä kilpailuja, sen jäsenet ovat suorittaneet miltei poikkeuksetta jonkin luokan urheilumerkin j.n.e. (Seuran merkkiä ei anneta kenellekään jäsenelle, ennenkuin hän on suorittanut vähintään III lk. urheilumerkkivaatimukset.) Siinä esimerkki johtajien vaikutuksesta, sillä ilman innostuneita ja taitavia johtajia ei "Toukopojat" olisi näin yllättävän hyvään tulokseen päässyt. Johtajakysymyksen onnellinen ratkaisu tietää käänteentekevää vaihetta paljon puhutussa urheilun syventämisasiassa. Ryhdytäänpä siihen keksimään miehissä keinoja.

Urheilukentistä.

Paljon haittaa urheiluharrastusten kehittymiselle tekee maalla urheilukenttien puute. Mutta on väärin heittäytyä aisoilleen urheilukenttää odotellessa, kyllä eteenpäin päästään urheilukentättäkin, vaikkapa se vaikeaakin saattaa olla. Todistuksia urheilukenttien vähän autuaaksitekevästä voimasta saa neuvojien kertomuksista tavan takaa. Esim. Leppäkoskella on erinomainen 250 metrin hiilimurskarata urheilun harjoittajien puutteessa päässyt ruohottumaan ja pahoin rappeutunut. Soanlahdella on urheilukenttä heinittynyt. Urjalassa kasvaa hyvä urheilukenttä heinää j.n.e., muutamia mieleenpalautuvia esimerkkejä mainitakseni. Kenties urheilumiehet ovat urheilukenttiä aikaansaadakseen saaneet näillä ja monilla muilla samassa asemassa olevilla seuduilla taistella niin kovia vastuksia vastaan, että voiton jälkeen ei enää jakseta sen hedelmiä hyväksikäyttää.

Mitä lajeja harrastetaan.

Yleisurheiluharrastus näyttää kaikkiallakin suuntautuvan joko keski- tai pitkänmatkojen juoksuun ja erikoisesti kuulantyöntöön. Harva se paikkakunta, jossa ei olisi ainakin 12 metrin työntäjää. Pikamatkojen harrastus sensijaan on aivan heikkoa, vain siellä, missä pesäpallo on saanut jalansijaa, harjoitellaan sataa metriä. Keski-Suomen piiri näyttää tässä suhteessa olevan erikoisasemassa, siellä harrastetaan oikein olan takaa lyhyitä viestejä. Seuraottelujen ansiota!

Hypytkin ovat muutamin seuduin saaneet kannatusta, Vahdolla harjoitellaan joukolla hyppyjä yleensä, Rovaniemellä erikoisesti korkeushyppyä (hyvä!). Forssassa hyppyjä j.n.e. Kiekko on Rovaniemellä kuulan ohella suosittu kapine.

Liian paljon ujoja ja - oppineita.

Neuvontaa näyttää haitanneen, paitsi heinä- ja elonkorjuuaikaa, saapuville tulleiden ujous. Monessa paikassa miehet eivät tarttuneet asiaan käsiksi, katselivat vain päältä. Poikkeuksena oli Karjalan eräät seudut, siellä kyseltiin paljon ja niin vanhat kuin nuoretkin kävivät arkailematta teriin. Muutamin paikoin osoittautuivat keskinkertaiset kyvyt vaikeiksi neuvoa, he suhtautuivat epäluulolla koko neuvontaan eivätkä halunneet - tai uskaltaneet - taitoaan näyttää. Sensijaan paikkakunnan parhaat ja aivan alokkaat yleensä halusivat innokkaimmin opetusta.

Piiri piiriltä.

Jos saan vielä muutamalla sanalla kosketella lukemieni eri kertomusten jättämiä vaikutelmia, alotan  P e r ä - P o h j o l a s t a.  Siellä on toiminta ollut määrätietoista ja urheilu tuntuu elävän - kuten muustakin olen havainnut - siellä nousukautta. Piirin johtokunta on tähän kehitykseen suurelta osalta ollut vaikuttamassa. Seurojenvälinen kiertopalkinto on myös innostusta kasvattanut. Poikaurheilutyöhön pannaan painoa.

O u l u n  piirissä on urheiluharrastus myös suhteellisen vilkasta. Maaseuduilla on urheilua harrastavaa nuorta polvea, mutta poikatyöhön kiinnitetään liian vähän huomiota.

K a i n u u n   piirissä on perustettu joku uusi seura ja maaseudulla on harrastus nousemassa. Kajaanissa on keskitaso huomattavasti noussut, jota vakuuttava kaupunkivoitto Oulusta osaltaan todistaa.

K e s k i - P o h j a n m a a l l a  on kyllä useita nukkuvia seuroja, kuten valitettava asianlaita on muuallakin, mutta nuori polvi näyttää olevan innokasta. Arvovaltaisia johtajia kaivataan, kun vakavampi väki tahtoo asettua urheilua vastaan.

E t e l ä - P o h j a n m a a l l a  on innostus yleisurheiluunkin muutamin paikoin erittäin suuri, esim. Laihialla oli neuvontatilaisuudessa 75 osanottajaa ja Teuvalla 62. Muutamissa kylissä kuitenkin "pojat juoksevat tyttöjen perässä ja ryypiskelevät", mikä ilmiö ei liene yksinomaan Etelä-Pohjanmaalle ominainen. Toisissa taas paini ja pesäpallo ovat kaikki kaikessa. Ja toisissa paikoissa kuten esimerkiksi Vaasan kaupungissa, on urheiluharrastus lamassa. Seinäjoella taas totalisaattori ja autokilpailut ovat vieneet kaiken huomion. Oppikoululaiset sentään muistavat yleisurheiluakin.

P o h j o i s - S a v o n  piirin alueella on eräitä hyviä urheilukeskuksia ja osanotto neuvontatilaisuuksiin on ollut kohtalaisen vilkas.

Mikkelin piirissä on itse Mikkelin kaupunki yleisurheilulle verrattain kylmä paikka, sensijaan jalkapallo on kovasti muodissa. Maaseudulla on harrastusta enempikin, muutamat onnistuneet seuraottelut ovat nostaneet urheilevien lukumäärää. Neuvontatilaisuuksiin tultiin pitkienkin matkojen takaa.

S a v o n l i n n a n  puolessa on harrastus kohtalaisen heikkoa.

Pohjois-Karjalassa tuntuisi innostusta asiaan olevan, mutta kenttäolot ovat heikot, s.o. kenttiä ei monessakaan paikassa ole.

I t ä - K a r j a l a n  piirissä on muutamin paikoin innostus kovin korkealla ja varsinkin poikatyöhön kiinnitetään valistuneesti huomiota.

V i i p u r i n  tienoilla on urheiluharrastusta eräin paikoin hyvinkin paljon, eräissä vanhoissa urheilukeskuksissa se sensijaan on kokonaan kuollut.

S a t a k u n n a s t a  on sikäläinen neuvoja saanut hyvän käsityksen. Esim. Paneliassa lienee koko "Raikas" in corpore saapunut neuvontatilaisuuteen. Kokemäellä on kunta palkannut kesän ajaksi poikaurheilutyön ohjaajan. (Kokemäellä oli eräs 12-vuotias tyttö hypännyt huokeasti 120 cm. korkeutta. Meidän miss Catherwood?) Mutta on muitakin paikkoja. Luvialla ei miehiä tullut neuvontatilaisuuteen, vaikka puhelimitse heitä hätyyteltiin.

V a r s i n a i s - S u o m e s s a  Turku elää jalkapallon aikaa. Poikatoiminta on hyvissä käsissä. Maaseudulla on vilkkaita seutuja, kuten esim. Salo ja Sauvo, pari mieleenjäänyttä mainitakseni.

Pesäpalloa pelataan lujasti, muutamin paikoin neitosetkin (Tarkoititkohan, Tahko, tätä, kun peliä pohdit?).

P o h j o i s - H ä m e e n  urheilumaine on mahtava, mutta neuvoja ei ole ylen valoisaa kuvaa saanut. Tampereella on innostus hyvä, mutta esim. Mänttä ja Ruovesi ja Ikaalinen kuuluvat "vuohipukkien" joukkoon. "Nukkuvia" seuroja on kovasti. Kuhmalahdella sentään m.m. on vilkasta (Vippula, Hintsala, Kallioinen ja Rauhalahti oppivat varmasti autojoukoissa urheiluakin).

E t e l ä - H ä m e e s s ä  on muutamia loistopaikkoja, kuten Mustiala. Ja yleisvaikutus on kaikin puolin hyvä.

K e s k i - S u o m e s s a on urheiluharrastus lujasti nousemassa.

L a h d e n  piiristä voi sanoa samaa. Urheilukenttiä on paljon rakenteilla ja varsinkin keskimatkoja harrastetaan lujasti.

K y m e n l a a k s o s s a  on Kotka lamassa ja Hamina pesäpallovillityksessä. Maaseudulla on innostus yleisurheiluun sitä voimakkaampi. Neuvoja tuntuu olevan hyvin tyytyväinen toimintaansa ja opetettaviinsa.

P o r v o o n  kaupungissa on innostus urheiluun, yleisurheiluunkin, valtava.

Siinä aivan lyhykäisesti muutamia vaikutelmia kustakin maamme kolkasta. Kenties ne eivät asiallisesti edusta asianomaisen piirineuvojan saamaa käsitystä asioista, joten pyydän ne esittää omana käsityksenäni.

Neuvontaa jatkettava.

Urheiluneuvontaa juuri piirineuvonnan muodossa on jatkettava. Sen käsityksen olen vakaasti saanut kertomukset luettuani. Urheilujaosto on kaikille piireille lähettänyt kiertokirjeen, jossa se tiedustelee piirien johtokuntien mielipidettä piirineuvonnan onnistumisesta ja siitä, millä tavalla piirineuvontaa, jos se on osoittautunut tarpeenvaatimaksi, pitäisi vastedes jatkaa. Niiden saavuttua jaostolle alotetaan hyvissä ajoin - mikäli rahaa saadaan lupaan - ryhtyä neuvontasuunnitelmia laatimaan tulevaa kesää varten.

Seuraneuvojia palkattava.

Haluaisin samalla huomauttaa suurimmille seuroillemme oman urheiluneuvojan palkkaamisen tärkeydestä kesäkauden ajaksi. Viime keväänähän muutamat seurat kuuluttivat urheiluneuvojia palvelukseensa, mutta niille ei tainnut yhtään hakemusta tulla. Ensi vuonna pitäisi jo olla kesän ajaksi vapaina sopivia, Urheiluopiston käyneitä neuvojia, joten seurojen pitäisi ryhtyä kiinnittämään palvelukseensa omia neuvojia. Porin Tarmolla oli viime kesänä neuvoja ja tulokset ovat olleet hyvät.

Seuraottelut välttämättömät.

Ja vihdoin, ennenkuin lopetan pitkäksi venyneen juttuni: Seura- ja maakunta-otteluihin on tulevan kesän aikana kiinnitettävä paljon suurempaa huomiota kuin tähän asti. Neuvojien kertomuksia lukiessani huomasin, miten terveellinen vaikutus seuraotteluilla, kuinka vähäisillä ja vaatimattomilla tahansa, on ollut. Niiden avulla urheilevat massat saadaan kasvamaan ja niistä huippumiehiä keksitään. Kaikkialla siis vakava huomio seura-, kylä-, pitäjä- ja maakuntaotteluihin.