TILL J.K. PAASIKIVI

Regeringen var den 27.11.1950, då Republikens President Paasikivi fyllde 80 år, på gratulationsvisit hos honom, varvid statsminister Kekkonen höll följande tal.

Republikens Herr President.

Regeringen har kommit för att framföra till Eder, Republikens Herr President, sina vördsammaste lyckönskningar på Eder bemärkelsedag.

Då vi följer med det rika livsverk, som Ni, Republikens Herr President, har utfört för vårt fosterland, fylls våra sinnen av en djup tacksamhet för att det varit en statsman av Ert stora format, som lett vårt folk under år, som kan räknas till de svåraste i vår historia.

Få finländare har beskärts lyckan att i så rikt mått få tjäna sitt land på det politiska och det ekonomiska livets områden, som beskärts Eder redan då, när Ni för tio år sedan beslöt dra Eder tillbaka till privatlivet. Men den mot vårt folk nådiga försynen hade ännu efter detta för Eder i beredskap Eder största uppgift fosterlandet till fromma. Vid krigsslutet hade en anda av villrådighet och förtvivlan spritt sig bland medborgarna, och det såg inte ut som om man kunde få till stånd ett program, kring vilket det hade varit möjligt att gruppera sig till arbete för vår framtid som nation. Ni var det programmet och Ni blev den, som förverkligade programmet. Med en på fakta fast stödd realism samlade Ni, efter att ha kallats till statsminister, folket bakom en fredspolik till arbete för att reparera krigsskadorna och stabilisera en ny, bestående och på fredens arbete inriktad politik. Det är skäl att inte dölja, att det i vårt land då fanns många, som inte trodde att den politik skulle lyckas, som Ni i början av Er statsministertid djärvt och fördomsfritt proklamerade. Men de gångna åren har visat, att Er statsmannaåskådning byggt programmet för vårt folks framtid på en hållbar grund, vars hörnstenar utgöres av en riktig uppfattning, av vårt folks ställning, av förutsättningarna för en fredlig utveckling, av ärlig strävan att förverkliga denna politik under medverkan av alla medborgarkretsar samt av en fast och orubblig tro på den finländska demokratins styrka och därmed på det finländska folkets framtid. Då jag har lyckan att på regeringens vägnar få framföra till Eder, jämte en lyckönskan, vördsamma tacksägelser för Edert arbete fosterlandet till gagn, förenar sig däri -- det kan jag försäkra -- hela Finlands folk.

Det må slutligen tillåtas mig att på statsrådsmedlemmarnas vägnar få framföra till Eder, Republikens Herr President, tacksägelser för den välvilliga hjälp, som Ni alltid lämnat regeringens medlemmar -- såväl under den nuvarande som under de föregående regeringarnas tid. Edra djupa kunskaper, Er på en vidsträckt livserfarenhet grundade statsmannaskicklighet samt Eder redliga vilja till konstruktivt samarbete har skapat förutsättningar för det förtroende, som regeringens medlemmar känner för Eder verksamhet såsom statens överhuvud och som lett till, att regeringens medlemmar så ofta tryggar sig till Eder visa hjälp.

Må den Allsmäktige ge Eder, Republikens Herr President, kraft och hälsa för ett fortsatt arbete vårt älskade fosterland till gagn.