Hki 12/1 1940.

Rakas Sylvi ja rakkaat hupakot.

Kun tämän saat, ovat ulkopoliittiset asiat ehkä jo pitemmällekin kehittyneet, mutta tällä erää näyttää kaikki siltä kuin länsivallat olisivat omankin etunsa vuoksi kiinnostuneet erittäin suuresti Suomen auttamiseen. Sotamateriaalin saapuminen on tosiasia, mutta on hyviä toiveita olemassa, että apu tulee olemaan laajempikin. Eräät vanhat saksalaisystävät tietenkin yhä hautovat vanhoja uniaan, ja he tahtoisivat pidättäytyä avusta, jonka Saksa katsoisi uhkaavan omia etujaan, mutta uskon, että kaikki apu, mitä saadaan, otetaan kyllä vastaan kevään tullen. Pitäisi vain ottaa ennen kuin taistelu lännessä alkaa, sillä se sysää meidän taistelumme taka-alalle.

Olen tänään (12/1) antanut painoon asetuksen, mutta milloin J.K[oivisto] viivyttelyltään sen esittelyttää, sitä en tiedä. Piruuttaa tämä odottelu, enkä ole tähän tyytyväinen. Ja asiat makaavat hoitamatta. Virastoni tulee sinne Alkoholiliikkeen taloon Salmisaarelle, jossa on sis.miö, muukin. Siellä on ravintolakin, joten pysyy ruoassa. Ja kaupungin parhaat pommisuojat, jos niitä tarvitsee. Tänään oli hälytys, olin kotona ja kirjoittelin, mutta jos oikein suuri pommitus tulee, silloin on parasta mennä alemmas kuudennesta kerroksesta. Tänään olikin kaunis päivä, saivat pojat varmastikin tarpeekseen hiihdellä ja olla ulkona. Pitäisi vain muistaa hieman läksyjäkin ja huolehtia hieman siitäkin, että äidille ei tuoteta pahaa mieltä. Nyt on kaikkien autettava toisiaan.

Jatkan 13/1. Kun lähdin tänä aamuna talosta, tapasin kadulla Turtolan Erkin. Hieman oli vänrikki laihempi ja kalpeampi, mutta muuten hyvissä voimissa. Oli ollut etulinjoilla joukkueen johtajana koko ajan, nyt siis jo toista kuukautta ja pahimmassa paikassa, Summassa. Hyvin oli kaikki mennyt ja niin arveli, että ei siitä hevillä läpi pääse. Heidän divisioonallaan on ennätys tankkien hävittämisessä: 147. Tykkituli on tavaton, kertoi Erkki, oliko yhden päivän aikana pataljoonan alueelle ammuttu 15.000 panosta, mutta tappiot ovat olleet sanomattoman pienet. Suojautuminen on hyvä ja ryssien keskitykset huonoja. Maailmansota ainakaan itärintamalla ei vedä Kannakselle vertoja. Lomalle pääsee kuulema 2 syystä: kun menee naimisiin tai kun hävittää tankin. Muutama poika on ollut jo kummastakin syystä. Reipas poika oli Erkki, kertoi, että he ovat nyt siirtyneet vuorostaan takalinjoille.

Jussiltakin sain kortin. Näyttää, että se on kirjoitettu ennenkuin hänelle oli ehtinyt minun kirjeeni. Jussi kirjoittaa, että he ovat lyöneet ryssät siltä kohdalta yli rajan. Muistaa mainita, mitä pojat olivat hänelle joulukortissa kirjoittaneet: Hauskaa joulua ja ryssille soopaa suuhun. Kirjoittakaahan pojat edelleenkin Jussille, on varmastikin hauska saada kirjeitä sinne.

Tänään oli taas lentohälyytys ja pommituskin. Olin Salmisaarella ja juttelin kansanedustaja [Eemil] Luukan kanssa Kannaksen asioista. Muutama talo taisi palaa, ei isoja vahinkoja.

Tahko soitti eilen, paljon olikin puhumista. Tunnusti, että olin tehnyt oikeaa työtä, kun sovintoa hankin. Se oli arvokas tunnustus, sillä tiedän, että se on ollut kovassa. Tahko oli kova optimisti. Vertasi Suomussalmea Tannenbergiin, ja yhtäläisyyttä hän siinä paljon löysikin. Tahkon suusta kuulin tämänkin päivän kysymyksen: Puola kesti kolme viikkoa, kuinka kauan kestää - Venäjä?

Omat asiani vain viipyvät. Asetus on valmis, J.K[oivisto] ei sitä esittele. Minä en jaksa ymmärtää moista makaamista. Mies luulee, että on rauha. Ja samaan aikaan asiat eivät rullaa minnekään käsin. Kyllä minä olen jo ollut menettää malttini ja pakata kapsäkkini suuntana Kuhmo, mutta minä odotan vielä piruuttani vähän aikaa.

Kalle kertoi, että Elsa on Rovaniemellä, jonne Viisu Salovaarakin on kärttänyt, kun on ikävystynyt P:tunturilla. Parasta siis, että katsotaan vähän aikaa.

Itse olen voinut hyvin, mutta ikäväksi tahtoo aika käydä, kun ei ole kiinteää työtä eikä kotikaan tunnu sentään kodilta, kun se on autio. Pitäisi olla täällä yksi Sylvi ja kaksi poikaa. Mutta se ei nyt käy päinsä. Sotaan liittyy aina ikävyyksiä, hyvä jos säilymme enemmältä.

Rakas Sylvi ja rakkaat Matti ja Taneli. Jos te tarvitsette jotakin, kirjoittakaa, lähetän. Rakkaat terveiset teitä ajattelevalta

isältä.

Sieltä en ole saanut kirjettä pitkiin. Mutta ne tulevat aikoinaan, tiedän sen.

Kuriositeettina kerron: tänään en mennyt ulos syömään, vaan kovista leivänkannikoista tein "leipäressua" (äiti sen tuntee) ja söin sitä hyvällä ruokahalulla!