Sekalaiset hallitusympyrät

LIIMATAINEN

7/7 1972

Kun tämän vuoden juhannustulien tiimoilta tarkastellaan valohämyisen isänmaamme ns. hallitusympyröitä, ne ovat jotenkuten ylikiristyneessä tilassa. Voisipa sanoa kärjekkäämminkin, esimerkiksi, että ne ovat sekaisin kuin Pussisen pojan kontinviilekkeet. Voimallinen mutta hajanainen poliittinen oppositio on yritellyt kampata hallitusta. Ihan tosissaan se tapahtui keskustapuolueen eläkekysymystä koskevan välikysymyksen yhteydessä. Hanke meni karille, koska puolueet eivät löytäneet niin kovaa yhteistä pontta, että hallitus olisi sitä halunnut tulkita epäluottamuslauseeksi.

  Juuri ennen kesälomalle lähtöään eduskunta järjesti viihteenomaisen kansannäytelmän hallituksen kaatamiseksi. Mutta sellaisessakin maassa, jossa ministeri ei voi suunnitella elämäänsä kovin pitkällä tähtäyksellä, on hallituksen kaataminen sentään vakava asia. Ja niin kävi, että lukuisat epäluottamuslause-esitykset kaatuivat. Ei sen vuoksi, että hallituksen kannattajia oli paljon, vaan siksi, että vastustajia oli tässä show-hengen innoittamassa äänestysnäytelmässä vielä vähemmän.

  Mutta selvää on, että nämäkin epäonnistuneet yritykset ohensivat Paasion hallituksen elämänlankaa. Vähemmistöhallitus meillä voi olla hyvin sitkeä. Kivimäen oikeistovärisellä vähemmistöhallituksella 1930-luvun alussa on jatkuvasti Suomen ennätys eliniän pituudessa, mutta tämä hallitus saattoi kaikessa luottaa Väinö Tannerin johtaman sos.dem. puolueen apuun. Fagerholmin virkamieshallitus 1940-luvun loppuvuosina eli samoin parlamentaarisesti turvatussa asemassa, koska kokoomus sitä auliisti tuki. Noilta ajoilta on lentävä sanontatapa: käyttökelpoinen aasi, jolla nimityksellä eräs kokoomuksen kansanedustaja sekä luonnehti Fagerholmin hallitusta että selosti kannattajilleen syytä, miksi kokoomus pahassa ja hyvässä aina auttoi hallitusta.

  Paasion hallituksella ei ole ollut tällaista vakituista avustajaa, vaan se on taistellut taistelunsa yksikseen. Mitä nyt vennamolaiset joskus ovat hallituksen pelastaneet. Lisäksi on vaikuttanut siltä kuin Paasion hallitus olisi ikäänkuin tahallaan kaivanut verta nenästään. Olivatpa eräät avustukset ja nimitykset asiallisesti oikeita tai vääriä, on selvää, että muutamien niistä jo etukäteen tiedettiin herättävän melkomoista ärsytystä. Seurauksena ei ollut hallituksen kaataminen, vaan selvästi nähtävä kiusanteko, jolla hallitusta on yritetty nöyryyttää ja nöyryytettykin. Ovatko kiusanteon takana olleet kohottaneet eduskunnan arvovaltaa kansakunnan silmissä, on asia sinänsä.

  Paasiohan tunnetaan tasaiseksi ja tasapainoiseksi mieheksi, joka ei pilaa asioita turhalla kiireellä. Mutta hän näyttää olleen aika tavalla voimaton hillitsemään nuoria apulaisiaan, joiden mielestä kaikki epäkohdat maassa olisi ollut korjattava juuri tämän vähemmistöhallituksen aikana. Tämä tuli erityisesti esille hallituksen eläkepakettia koskevan esityksen antamisen ja eduskuntakäsittelyn yhteydessä.

  Kaikilla asioilla on monta syytä. Kun keskustapuolue teki eläkepoliittisen välikysymyksensä, päätti hallitus vastavetonaan antaa eläkkeiden korottamista koskevan lakiesityksen eduskunnalle. Se nähtiin hallituksen piirissä nokkelaksi kikaksi, jolla tarkoitettiin sanoa oppositiolle ja koko kansalle: te teette välikysymyksiä, mutta me annamme eläkeläisille rahaa.

  Tämä taktiikka osoittautui kuitenkin kaksipiippuiseksi, sillä eduskunnan enemmistö käsitellessään hallituksen eläkepakettia päätti lisätä uusia eläke-etuja hallituksen ehdottamasta n. 200 miljoonasta markasta peräti 600-650 miljoonaan. Tällaista menojenlisäystä ei mikään hallitus voi ottaa toteuttaakseen, sillä värkissä ei siihen todellakaan ole varaa. Hallituksella ei ollut muuta keinoa kuin pyytää eduskuntaa pysymään pinnalla valtion velvoituksia lisätessään. Mutta jollakin tavalla villiintynyt enemmistö ei kuunnellut varoittajia. Jos nyt kysyy keneltä tahansa kansanedustajalta, että miten nuo 600 miljoonaa voidaan kerätä veronmaksajilta, on rehellisen miehen suora vastaus: ei mitenkään, ei niitä voida saada kokoon. Tämä on toki kaikkien tiedossa, mutta eduskunnassa meneteltiin kuin pikkupojat kiusaa tehdessään.

  On ilmeisen varmaa, että politiikan koukerot niin tarkalleen kolunneen miehen kuin Paasion piti nähdä, että vihreille laitumille kirmanneen keväisen vasikan vauhtiin päässyt eduskunnan enemmistö tekee tyhjäksi hallituksen taktillisen tempauksen johtamalla sen umpikujaan. Jos lisäykset olisivat pysyneet järkevän harkinnan puitteissa, olisi hallitus muutostenkin jälkeen voinut sanoa vetäneensä pitemmän korren. Mutta lisäykset piti tehdä niin suuriksi, että mitään käytännöllisiä mahdollisuuksia näin syntyneen lain toteuttamiselle ei ollut olemassa. Asia oli saatettu absurdiin, järjettömään, mahdottomaan tilaan. Herkässä eläkeläisten asiassa tämä lopputulos helposti vyörytetään hallituksen poliittiseksi tappioksi.

  Hallituksen nuorten jäsenten parlamentaaristen konnankoukkujen tuntemattomuus oli houkutellut heidät heikolle jäälle. Jos eduskunnan istuntokausi vielä kestäisi muutaman viikon, tuo heikko jää pettäisi hallituksen jalkojen alta.

  Kuten alussa todettiin, hallitusasiat ovat Suomessa nyt sekaisin.

  Paasion hallituksen muodostaminen oli sos.dem. puolueelle poliittisesti hyödyllinen teko. Mutta kuta pitemmälle aika on kulunut, sitä enemmän hallitus alkaa aiheuttaa harmia ja suoranaisia poliittisia tappioita sos.dem. puolueelle. Sen vuoksi on ymmärrettävää, että varsinkin tuon eläkepakettitörmäilyn jälkeen, jossa eduskunnan oppositio ei asiallisesti ottaen pysynyt hyvän lainsäädäntötavan rajoissa, sos.dem. puolue vakavammin kuin ennen suhtautunee hallitusneuvotteluihin. On varmaa, että Paasio ei viime kokemusten valossa käy hallitusneuvotteluja leikin päiten, vain viivytysmielessä. Vähemmistöhallitus ei voi jatkaa eduskunnan syksyllä uudelleen kokoonnuttua. Kunnallisvaalien jälkeen viimeistään on uuden hallituksen piirustusten oltava valmiit. Tämä kolmen kuukauden aika on käytettävä tehokkaasti, jotta hallitusympyrät olisivat kunnossa ensi syksyyn mennessä.

  Vai onko asiat ajettu niin piippuun, että taas tarvitaan virkamieshallitus lapsenpäästön helpottamiseksi?