--------

21 Suomen ja EFTAn muodostama vapaakauppa-alue (FINNEFTA) perustettiin 1961. Neuvostoliitolle oli jo vuonna 1960 luvattu Suomessa samat tulliedut kuin EFTA-maille.

22 Professori Aaltosen vastaus 9.12.1960 sisältää mm. seuraavaa:

  "Suomal. Suomen n:o 8 kirjoituksessa sanotaan, että `sosiaalidemokraattien taholta katsotaan, että - - mutta lisätään, että on suhtauduttava varauksin eräisiin suomalaiselta taholta Taskentissa ja Leningradissa annettuihin lausuntoihin - -`. Kun luin artikkelin käsikirjoituksen (itse en sitä kirjoittanut), kiinnitin huomioni siteeratussa kohdassa siihen, että tosiaan sosiaalidemokraateillamme on tällainen usko ja käsitys; he väittävät puolueensa joutuneen diskriminoinnin kohteeksi. Jos Taskentin ja Leningradin puheita olisi kritikoitu suoraan, olisin ilmeisesti kiinnittänyt huomiota todisteiden välttämättömyyteen.

  Nyt arv. kirjeesi johdosta tiedustelin kirjoittajalta, joka on tunnettu lakimies, mitä tietoja hänellä on mainituista puheista. Hän viittaa 24.5.1958 Helsingissä julkaistuun Presidentin puheeseen, jossa mm. lausuttiin, että `täällä vierainanne olevat suomalaiset edustavat sitä Suomea, jolla on toinen käsitys näistä asioista ja tahtovat hyvää naapuruutta maittemme välillä`. Puheen tähän kohtaan tartuttiin ainakin Uuden Suomen ja Uuden Auran artikkeleissa. Suomal. Suomen kirjoittaja tähdentää vielä, että kansanedustaja Peltonen, joka oli mukana Presidentin seurueessa, ei hänen tietämänsä mukaan noihin aikoihin edustanut puolueensa virallista kantaa eikä puolue ollut häntä matkalle valtuuttanut.

- - -

  Arv. kirjeesi kehottaa minua entistäkin tarkempaan varovaisuuteen, ja toivon, ettei minun enää kovin kauan tarvitsisi olla S.S:n päätoimittajana."

23 "Hän on mies, joka tarttuu pöytään ja sanoo: puuta. Mutta, joka ei kysy: miksi tämä ei ole rautaa?"

24 N.S. Hrushtshev.

--------