Helsinki 15/7 1943.

Rakas Sylvi ja rakkaat pojat.

Sain tänään kirjeesi, jota olin jo odottanutkin. Kaikki, mitä siellä maataloustöistä olin olettanut, osoittautui todeksi. Heinäntekoilmat ovat olleet siis toivottoman huonot. Niin on asianlaita ollut täälläkin. Mutta nyt näyttää vihdoin ilma selkiävän, kaipa se sielläkin on jo tullut moitteettomaksi. Ikävä vain, että Matti siellä hermostuu.

Tänään olin ensimmäistä päivää uudessa toimessani. Virkahuone onkin Snellmanin- ja Rauhankadun kulmassa, III kerroksessa, näköala Säätytalon puistoon. Oikein hauska ja kaunis huone. Työtä tuntuu olevan edessä, onpa outoakin tiedossa, mutta ehkäpä siitä selvitään. Paljon tästä tehtävästä odotetaan, mutta nyt heti kärkeen en aio mitään mullistavaa tehdä, vaan asiat on petattava hyvin, että tulevaisuus turvattaisiin.

Kirjoitan tätä ml. ryhmän kokouksessa, jossa [Tyko] Reinikka juuri tekee selkoa ulkopoliittisista asioista. Kertoi SS-miesten jutusta, jossa siis Suomi sai tahtonsa lävitse ja nyt on pataljoona siis lakkautettu ja pojat pannaan Suomen armeijaan.

[T.M.] Kivimäki on kirjoittanut voimallisen raportin, jossa hän kertoo, kuinka katkeroituneita saksalaiset ovat siitä, että täällä avoimesti puhutaan erikoisrauhasta ja rohjetaan perustaa amerikkalais-suomalainen yhdistys samaan aikaan kuin amerikkalaiset tuhoavat länsi-Saksan kauniita kaupunkeja. Mutta siitä huolimatta on Saksa antanut 20 tuhatta tonnia meille ruista. Reinikka, joka on tunnetusti kiivas akselimies, on kovasti vaatinut hallituksessa, että sanomalehdistön ei sallittaisi kirjoittaa mitään ulkopolitiikasta. Siihen ei hallitus kuulema ole kuitenkaan taipunut.

Reinikka tuossa juuri ennustelee, että 1 kk. perästä on Hitler saanut suuren voiton idässä ja että Venäjän voimat ovat silloin niin suuressa määrin vähentyneet, että Venäjä on valmis tekemään erillisrauhan Saksan kanssa. No, sitähän on Suomen hallituksen toiveajattelunomainen suuntautuminen koko ajan toitottanut. Toiselta puolen Reinikka ennustelee, että Sisilia menee, Sardinia ja Korsikka samoin ja sitä mukaa menee koko Italia. Tanskasta on raportoitu, että siellä odotetaan maihinnousua Tanskaan. No Reinikan ennustelut ovat sellaisia kuin ne ovat, yhtä heikkoja tai vahvoja kuin ennustelut yleensä. Ne ovat joka tapauksessa akselivoittoisia mielialaltaan.

Ei tänne muuta kuulu kuin se, että [Viljami] Kalliokoski on yhdessä [Janne] Koivurannan kanssa aloittanut voimallisen kamppailun [Toivo] Helojärven ja [Aarne] Vaskolan erottamiseksi toimistaan ja uuden toiminnanjohtajan valitsemiseksi maalaisliitolle. Siellä on kuulemma ollut voimallista "kerhoilemista" ja kovin ovat mielet puolin ja toisin kiivailevaisia. Ensi viikolla on jokin voimallinen kokous, jossa tulee erottamisasia esille. Olen ollut sivustakatsojana, enkä pahemmasti ala puuttuakaan näihin asioihin.

Eilen illalla olivat pojat kutsuneet minut lähtöillallisille. Siellä oli Tarasti, Liespuu (tullut Viipurista), Ripatti, Ahtee, Tuuli, Holmen, Aro, Mantere, Klemola, jaa ja siinä ne taisivatkin olla. Komeita puheita pidettiin ja sain lahjaksi E. Lehikoisen maalauksen sekä Kalevala-koruteoksen. Lähdin jo 1/2 12 pois, mutta pojat vielä jäivät. Mukava ja löttösä istunto. Klemola, jolle on sanottu, että jos vielä tulee kohtaus, on lähtö tiedossa ja kielletty juopottelu, mutta hän ottikin vain punaviiniä. Mutta ei vielä kellahtanut. Luulen, että hän nyt pitää itsensä viinasta erossa.

Alan olla täysin valmis saapumaan sinne viikoksi töihin, mutta en todellakaan tiedä, miten sinne pääsen. Eduskunta päättyy kyllä ensi viikon lopulla, ehkä 23/7 ja sen jälkeen sen puolesta olisin vapaa. Mutta tämä uusi virka! Sitä paitsi luulen, että minun täytyy joksikin päiväksi ehkäpä viikoksikin mennä Ruotsiin, jossa on ns. besparingsberedning toiminut jo jonkin ajan ja saanut hyviä tuloksia aikaan, n. 2 miljoonan kr. säästö vuodessa. - Tapasin vuorineuvos Lauri Kivisen, Kemistä, töihin mennessäni ja hän nauroi, että kyllä sinä olet poika, kun yhdestä haukkumapaikasta pääset niin toisen saat. Tässä kertoi juuri Kittilä kirjoittaneensa artikkelin tästä uudesta virasta. Uusi Suomi ei näy julkaisseen uutista lainkaan, mutta Ajan Suunnassa on ja siinä on otsikko: Pysyy pinnalla. Kyllä se harmittaa!!

No niin, ei muuta kuin hyvää heinäilmaa toivon sinne.

Rakkaat terveiset

Urho.

P.S. Ai, se olikin Elsa, joka hosui tytöt pois. No, minä haukuin Kallen, kyllähän menee kotiin sitäkin tietä.