Alakerta.

Sisälläpito: Talven tulo tilapäinen Naiskuoro

"Kesän perästä talvi tulloo, talaven perästä kesä tulloo". Tämänkaltaisen laulun väitti Olli Mela vainaja, joka kerran "Väärällä passilla" joutui kiertelemään ympäri Suomen soreata nientä ja tarkastelemaan kansaansa omalta humoristiselta näkökulmaltaan, olleen erään maamme kansalaisen korkeimman ja syvimmän elämänfilosofoimisen merkkinä, lopputuloksena. Joskaan tällä kertaa ei takerruta laulun aatteelliseen puoleen ja sisältöön, vaan tyydytään kuivasti vain toteamaan että nyt ollaan juuri sillä ajan vaihteella, että kesän perästä talvi tuloo, saatanee sentään antaa vilpitön tunnustus ja paljon merkitystä 23 mrk:n hintaisen lakin kohahdus tuolle tuntemattomalle, syvämietteiselle värsymestarille jonka luova nero jätti synnyinmaalleen nuo edellämainitut sisältörikkaat säkeet.

Syksy oli tullut ja myrskyellyt osansa, joutsen ja pääsky jo pois olivat paenneet. Puuttui vain lumi, niin olisi ollut talvi. Ja kun lumenkin sitten ilmojen heloja röähytti ja peitti mullin mallin olevat Kajaanin kaupungin kadut verhoonsa, niin oli talvi valmis.

Jääti jään päälle lammen veen ja jääti järvenkin salot. Ja vaikka laivat viilettivät, Sotkamon reitillä ja Oulujärven selillä, loppui kuitenkin Hyrynsalmen autolta kulku tälle vuodelle, sitä kuhmoniemeläisetkään hyrysysyllä enää päässeet huristamaan. Lumi kun peitti maan avaran Kajaanin kihlakunnassa, ettei kesähyntteillä enempää kuin kesäisillä työkaluillakaan voinut eteenpäin päästä, katsottiin talvi tulleeksi. Siis: talvi on tullut ja lunta satelee. Mutta satakoon vaan. Ei se talvella kahnaa mitään, mutta jos sitä kesällä, yhtäkkiä ja tietämättä rupeisi sattumaan niin olisi se oksat pois. Ainakaan ei tulevana kesänä toivottavasti sitä tee.

*

Kajaanin kaupungin henkiset riennot ja harrastukset ovat jo aikaisemmin saaneet lehdessämme ankaran sadattelutulvan osakseen. Tällä kertaa halveksivasti hymyilemme niille henkisille harrastuksille Kajaanissa. Nääks, ei niitä lainkaan täällä ole, ellei nyt pois lueta Näytelmäseuraa joka kyllä parhaansa tekee. Ja sitten on se tilapäinen Naiskuoro. Se on tosin tilapäinen, sillä tilapäistä meillä kaikki täällä on, tilapäistä kuten vesijohto, sillä ei kai sellainen piipunvarsi tuo vettä koko kaupunkikunnalle. Mutta tilapäisyydestään huolimatta saisi se tilapäinen Naiskuoro jatkaa tilapäisesiintymistään illanvietoissamme, täten täyttäen edes joitakin osia siitä musikaalisesta osasta ohjelmaa, jota "Musiikin ystävät" Kajaanissa ei näy pystyvän täyttämään. Kyllä me mielellämme kuuntelemme laulua, naislaulua eritoten, jotta tilapäisiä naiskuoroja edelleen kannatamme. Lopuksi kysymme, eikö, kun nyt kerran harrastusta näyttää olevan, "Musiikin ystävät" voi ottaa omakseen tilapäistä Naiskuoroa sen täydessä kokoonpanossa, että päästäisiin ainakin tältä osalta pois tuosta tilapäisyyden merkeissä työskentelemisestä ja esiintymisestä. Senkin takia, että tämä vesijohto kuitenkin jää tilapäiseksi muutamiksi vuosiksi.