Radiopuhe 19.9.1952

Kun sotakorvaussuoritukset ovat lopussa on eräs vaikea vaihe kansamme elämässä päättynyt. Kahdeksan vuoden aikana on talouselämämme keskeisenä tehtävänä ollut sopimuksemme mukainen sotakorvausvelvollisuuden tinkimätön toteuttaminen. Kertaakaan ei tänä aikana ole maassamme esiintynyt sellaista mielialaa, että tehtävä on ylivoimainen, vaan päättävästi on pyritty korvausvelvollisuuden täsmälliseen suorittamiseen.

Kun monet meistä riippumattomat seikat ovat vuosien mittaan aikaansaaneet sellaisia vaikeuksia, että toimituksia ei aina ole kyetty määräaikoina täyttämään, olemme myöhästymisen vastapainoksi aina toimittaneet sellaisia tavaroita, joiden saaminen on ollut mahdollisuuksiemme rajoissa, niin paljon ennen niille asetettua määräaikaa, että täten olisi voitu korvata myöhästymiset. Neuvostoliitto onkin antanut arvoa tälle menettelyllemme ja säännöllisesti luopunut myöhästymisien varalta määrätyistä sakkosuorituksista.

Kun sotakorvaus nyt päättyy, olisi kaikkein hyödyttömintä ja epäviisainta valitella sen kovuutta ja istua surkuttelemaan itseämme. Vaikka sotakorvaus onkin ollut varsin ankara rasitus maallemme, on siitä myös ollut monia myönteisiä tuloksia kansantaloudellemme nimenomaan tulevaisuuden varalle. Sotakorvaussuoritukset ovat suuressa määrin kehittäneet eräitä talouselämämme aikaisemmin vähäiselle huomiolle jääneitä puolia. Tällöin on nimenomaisesti syytä mainita laivanrakennusteollisuus, joka on voimakkaasti kasvanut, ja konepajateollisuus, jonka tuotanto on kaksinkertaistunut. Aivan erityinen merkitys on annettava edelleen sille seikalle, että tuotantomme näillä aloilla ja yleensä sotakorvausteollisuudessa on laadullisesti parantunut erittäin huomattavassa määrässä.

Kun tästä näkökulmasta arvioidaan sotakorvaustoimitusten merkitystä, niin on todettavissa, että niiden aiheuttama pakko on rusaasti monipuolistanut teollisuutemme tuotantokykyä ja siten, kun pitempää tähtäintä käytetään, luonut entistä paremmat edellytykset talouselämämme jatkuvalle nousulle.

Kaikki ne, jotka alkuvaiheissa joutuivat seuraamaan sotakorvaussuorituksia, muistavat hyvin, kuinka suurta hämmennystä sotakorvaustoimituksissa noudattavat korkeat laatuvaatimukset aiheuttivat. Tämän johdosta on sanottava, että pitemmän päälle tuokin seikka on koitunut ja koituva teollisuudellemme hyödyksi. Korkeiden laatuvaatimusten johdosta joutuivat teollisuuslaitoksemme nykyaikaistamaan koneistojaan ja kehittämään työmenetelmiään, mikä on tarpeen laadullisesti ensiluokkaisen työn valmistamiseen. Tämä on ollut välttämätön edellytys, jotta tuotannossa voitaisiin jatkuvasti ylläpitää kilpailukykyisyyden edellyttämä korkein laadullinen taso. Vähäiseksi ei liioin ole arvioitava sitä, että aikaisemmin pelkästään kotimarkkinoiden varassa työskennellyt metalliteollisuutemme on oppinut tuntemaan vientikaupan muodot ja vaatimukset.

Ne myönteiset puolet, joista olen edellä puhunut, ovat voineet päästä oikeuksiinsa ainoastaan sen pohjalla, että olemme kunnialla selviytyneet sotakorvausteollisuudestamme. On selviydytty, kun on ollut selviydyttävä. Kun se varsinkin alkuvuosina otti niinkin tiukalle, ymmärrämme hyvin, kuinka suureksi on merkitykseltään arvioitava Neuvostoliiton kaksi meille erittäin tärkeää toimenpidettä, joista toinen oli sotakorvausajan pidentäminen kahdella vuodella ja toinen sotakorvaussuoritusten määrän alentaminen vuonna 1948 noin puolella jäljelläolevasta loppuerästä eli noin neljäsosalla koko sotakorvausvelvollisuuden kokonaismäärästä.

Urakka on nyt suoritettu loppuun.

Ensisijainen kiitos siitä lankeaa sotakorvausteollisuudelle ja siinä työskennelleille, korkeimmasta johdosta alimpaan työntekijään saakka. Kansakunnan vilpitön kiitollisuus kohdistuu teihin.

Ja koko Suomen kansa saa olla tyytyväinen ja ehkä hienokseltaan ylpeäkin, että se taas - kuten niin monesti ennen - on rehellisesti ja kunnialla täyttänyt velvollisuutensa ja ollut sanansa mittainen.

Olkoon se rohkaisuna meille kaikissa niissä vaikeuksissa, joita kohtalo saattaa tiellemme tuoda.

Mutta sotakorvausten päättymisen päivänä on katsottava myös, ja ensisijassa, eteenpäin. Meidän on turvattava työllisyys uudenaikaisessa sotakorvausten pohjalta nousseessa teollisuudessamme. Se tapahtuu parhaiten ylläpitämällä läheisiä ja luottamuksellisia kauppasuhteita Neuvostoliiton kanssa, joka tuntee tuotteemme ja kokemuksesta luottaa toimituskykyymme. Jos me oikealla tavalla kykenemme Neuvostoliiton kauppaamme hoitamaan, niin 8 laihaa vuotta seuraa 8 lihavaa vuotta.