Författaren Heikki Turunen^2         10.12.1974 Joensuu

Jag tackar för Er vänliga uppmärksamhet att sända mig Er nyligen utkomna bok Joensuun Elli. Jag hade redan hunnit läsa boken till hälften, då jag erhöll det exemplar Ni skickat.

Jag är ingen litteraturkritiker, och jag brukar ej heller särskilt ofta läsa deras omdömen. Och därför härrör det jag nu säger från mig själv.

Jag har den uppfattningen, att Ni efter två framgångsrika böcker, med vilka bägge Ni ådagalagt Er kunnighet och kraft, skulle kunna övergå till nya målsättningar. Sedeskildringen behärskar Ni ut i fingerspetsarna. Dialogen, replikföringen, har Ni helt i Er besittning. Er fantasi är, om någon, verkligen rörlig. Den diktare, om vilken benämningen nationaldiktare använts, har enligt vad jag minns skrivit: "Och ur folkets mun är sägnerna, ock de jag sjunger här." Så förhåller det sig säkerligen beträffande mångt och mycket också i Era verk. De bästa replikerna härstammar faktiskt uppenbarligen ur folkets mun, men tusan så många har ytterligare uppstått i Er egen huvudknopp.

Men Ni kan ej fortsätta med nya och åter nya sedeskildringar. Ni tröttnar själv på dem, och också läsarna tröttnar på dem.

Ni bör bygga upp en roman baserad på en tydlig intrig. Den bör ha ett budskap, antingen klart eller till hälften dolt för nutidsmänniskan. Jag är övertygad om att Ni är kapabel därtill.

Om Ni betraktar detta mitt brev som osakkunnigt och onödigt svammel, så bränn för tusan upp det.

--------

1 Med anledning av fru Sylvi Kekkonens frånfälle (2.12.1974).

2 Heikki Turunen, f 1945, gjorde ett uppmärksammat litterärt genombrott 1973 med romanen Simpauttaja, som utkom på svenska hösten 1976 under titeln Livaren.

--------