Kommunistien estäminen pääsemästä eduskuntaan

Valtiollisesta vaalikelpoisuudesta, s.o. kelpoisuudesta tulla valituksi kansanedustajaksi, on meillä voimassa Valtiopäiväjärjestyksen 7 §:n 1 mom. sisältyvän yleisen säännön ohella, että jokainen vaalioikeutettu on vaalikelpoinen, rajoittava säännös saman §:n 2 momentissa. Sen mukaan "valikelpoinen ei ole kuitenkaan se, joka kuuluu sellaiseen yhdistykseen, järjestöön tai muuhun yhteenliittymään, joka toimii Suomen valtio- ja yhteiskuntajärjestyksen väkivaltaiseksi kumoamiseksi tahi tarkoittaa tällaisen toiminnan edistämistä tahi tukemista välillisesti tai välittömästi taikka joka kolmen lähinnä edellisen vuoden kuluessa on työskennellyt sellaisen yhteenliittymän hyväksi tahi muulla tavoin edistänyt mainittuun tarkoitukseen tähtäävää toimintaa."

Ylläjäljennetyn rajoittavan säännöksen, joka on annettu lailla marraskuun 18 päivältä 1930, tarkoituksena on estää kommunistien pääsy eduskuntaan. Täytyy pitää kuitenkin vähintään epäilyksenalaisena, tokko se siihen ajanmittaan pystyy. Asiainlaitahan on ensiksikin niin, että kaikki kommunistien julkiset järjestöt ovat nyt ja toivottavasti tulevaisuudessakin kielletyt, joten momentin ensimmäisen osan perusteella, siis johonkin valtio- ja yhteiskuntajärjestyksen väkivaltaiseksi kumoamiseksi toimivaan yhdistykseen kuulumisen nojalla ei vaalikelpoisuuden puutetta monessakaan tapauksessa voitane todeta. Jos näet on selvillä jonkun henkilön kuuluminen salaiseen kommunistiseen järjestöön, joutuu hän syytteeseen valtiopetoksen valmistelusta, josta annettuun tuomioon liittyy kansalaisluottamuksen menetys, ja siis myös vaalioikeuden sekä samalla vaalikelpoisuuden menetys. Momentin toinen osa taas, jonka mukaan työskentely yllämainitunlaisen yhteenliittymän hyväksi tai sellaisen tarkoituksen edistäminen aiheuttaa kolmen vuoden ajaksi eteenpäin vaalikelpoisuuden menetyksen, voi vielä vuoden 1933 eduskuntavaaleissa kelvata tunnetuimpien ja kommunistien julkiseen toimintaan aikoinaan osaaottaneiden pysyttämiseksi pois vaalilipuilta, mutta kokonaan se ei kuitenkaan voi estää kommunisteja saamasta hyväksytyksi ehdokkaitaan edustajanvaaleissa. Heillähän on mahdollisuus asettaa ehdokkaikseen joitakin täysin tuntemattomia henkilöitä, ja kun heidän kannattajilleen ehdokkaan henkilö ei merkitse mitään, on olemassa myös mahdollisuus, että kommunistien asettamia ehdokkaita tulee valituksi eduskuntaan. Ellei siis saada parempia esteitä kommunistien vaalitoiminnalle, voidaan varustautua siihen, että tulevissa eduskuntavaaleissa eduskuntaan tulee valituksi jokin määrä kommunisteja, jotka luonnollisesti kulkevat jonkin vaarattomalta näyttävän lipun alla, mutta jotka noudattavat Suomen kommunistisen puolueen ohjeita yhtä tunnontarkasti kuin tähänastisetkin "työväen ja pienviljelijäin" edustajat. Kommunistien viime aikoina vilkastunut toiminta viittaa selvästi siihen, että he eivät tule eduskuntavaaleissa olemaan toimettomia.

Puolinaiset toimenpiteet ovat kaikkein vaarallisimpia, ja niinpä sen ohjelman jättäminen voimassaolevan lain puutteellisuuksien takia puolitiehen, joka vuoden 1930 perustuslainmuutoksilla on hyväksytty ja jonka tarkoituksena on kommunistien vaikutuksen estäminen valtiollisessa elämässämme, tulee moneltakin näkökannalta katsoen osoittautumaan varsin turmiolliseksi. Ensiksikin: kommunistien, vaikkapa "salanimellä" kulkevien, osuus eduskuntatyössä on omiaan alentamaan eduskunnan arvovaltaa, ja varsinkin jos voimasuhteet eduskunnassa sattuvat lankeamaan siten, että kommunistien kannanotto tulee olemaan ratkaiseva puolen tai toisen voitoksi, on tilanne kestämätön. Ja toisekseen, minkä agitatiovälineen kansanvallanvastaiset voimat, jotka eivät tulevina vuosina tule nukkumaan, saisivatkaan salakommunistien eduskuntaan pääsystä. Edelleen on muistettava, että valtiovallalla on oikeus ja velvollisuuskin turvata itseään maan valtio- ja yhteiskuntajärjestystä vastaan tähdätyiltä hankkeilta, joten kommunistisen toiminnan estäminen on joka tapauksessa valtiovallan velvollisuus.

Jos hyväksymme tämän kannan, on tehtävänä etsiä ne keinot, joilla kommunistien eduskuntaan pääsy varmasti estetään. Voimassaolevan Valtiopäiväjärjestyksen muidenkaan kuin vaalikelpoisuutta koskevien säännösten avulla ei tähän päämäärään päästä. Valtiopäiväjärjestyksen 24 §:n 2 mom. mukaan eduskunta tosin saa ratkaista kysymyksen edustajaksi valitun vaalikelpoisuudesta, jos siitä valtiopäivien aikana tehdään muistutus, ellei sama muistutus ole vaalista valittamalla saatettu tai vielä saatettavissa asianomaisen viranomaisen ratkaistavaksi. Mutta tämän säännöksen nojalla tulee olemaan tuiki vaikea saada edustajaa poistetuksi eduskunnasta, jos hän on sinne kerran onnistunut pääsemään.

Näyttää siltä, että vaalikelpoisuuden rajoittaminen, vaikkapa nyt voimassaolevia rajoituksia vielä kovennettaisiinkin, ei missään tapauksessa voisi pitää eduskuntaa puhtaana kommunisteista. Turvakeinot olisi siis haettava kokonaan toisaalta.

Valtio-oikeutemme ei tunne - kuten monessa muussa maassa on asianlaita - poliittisia puolueita tunnustettuina valtiollisina tekijöinä, vaikka tosiasiassa puolueittemme vaikutus valtioelämään on täysin sama kuin esim. Saksassa, jossa puolueet erikoisesti juuri vaalilainsäädännössä on tunnustettu perustaviksi valtiollisiksi institutioiksi. Saksassa on valtiollisissa vaaleissa puolue se yhdistys, joka jättää ehdokaslistan vaalilippuun otettavaksi ja puolue määrää myöskin ehdokkaat sekä heidän järjestyksensä. Kullakin puolueella saa olla vain yksi ainoa ehdokaslista kussakin vaalipiirissä. Mutta monessa Saksan osavaltiossa on vaalilaissa nimenomaan säännös, että jos vaaliehdotuksen tekee jokin sellainen puolue, jolla ei ole edellisessä edustajakamarissa ollut yhtään ehdokasta, on sen hankittava ehdotuksensa alle moninverroin runsaammin allekirjoittajia kuin siellä edustettuna olleen puolueen. Esimerkkinä voimme mainita Hessenistä, että siellä vaaditaan uuden puolueen vaaliehdotukseen 7,000 pormestarin virallisesti oikeaksi todistamaa allekirjoitusta sekä lisäksi 5,000 Saksan markan takaus, joka menee valtiolle, ellei puolue saa yhtään ehdokasta valituksi, kun taas aikaisemmin edustetun puolueen vaaliehdotus kaipaa vain 50 allekirjoitusta eikä takausta tarvitse asettaa. Monissa muissa osavaltioissa on uuden puolueen vaaliehdotuksen allekirjoittajien lukumäärä asetettu suuremmaksikin. Periaatteeksi on otettu, että uuden puolueen tulee jo vaaliehdotukseen saada niin paljon kannttajia kuin yhden edustajan läpimeno suunnilleen vaatii.

Meidän oloissamme eivät tällaiset rajoitukset riitä estämään kommunistien eduskuntaan pääsyä. Mutta ylläesitettyä menetelmää kehittäen voitaisiin tähän tulokseen päästä. Jos vaalilakiin lisättäisiin säännös, jonka mukaan vaalilippuun ei saa ottaa muutoin kuin hallituksen nimenomaisella luvalla sellaisen puolueen ehdokaslistoja, joka ei ole ollut eduskunnassa edustettuna edellisten valtiopäivien loppuessa, olisi kommunististen ehdokaslistojen pääsy vaalilippuun vastaisuudessa estetty. Sensijaan muita uusia puoluemuodostuksia ei tämä säännös estäisi syntymästä, koska hallitus olisi oikeutettu sallimaan uusienkin puolueiden ehdokaslistojen hyväksymisen. Valitsijayhdistysten perustaminen ja ehdokaslistat jäisivät täysin ennalleen.

Tällainen järjestely merkitsisi valtio-oikeudessamme poliittisten puolueiden legitimeerausta, jos niin saa sanoa, mutta mitään haittaa ei siitä valtioelämällemme voisi olla, koska asiaintila nykyäänkin on täysin tämän muutoksen mukainen. Se ei tietäisi puolueiden vallan enentämistä eikä vähentämistä, se ei liioin toisi uusia prinsiippejä valtio-oikeuteemme. Puolueiden tunnustaminen lainsäädännössä olisi kuitenkin tämän ehdotuksen mukaisesti menetellen välttämätöntä, jotta kommunistinen vaalitoiminta ja kommunistien pääsy eduskuntaan saataisiin vaivattomasti estetyksi.

Ylläesitetty lisäys vaalilakiin tietäisi varsin suuria muutoksia vaalien valmistaviin toimenpiteisiin, mutta voittamattomia vaikeuksia se ei suinkaan tuottaisi.

Käsittelyn ulkopuolelle on tässä kokonaan jätetty kommunistien estäminen ottamasta osaa kunnalliseen toimintaan. Sillä linjalla ei päästä tulokseen ylläesitetyllä tavalla. Miten sitten, se ei kuulu tämän artikkelin puitteisiin.