HEIKKI RENVALL

Minnesord i "Dagens spegel" i Rundraåion den 1. 6.1955.

Kretsen av de män, vilka i ledande ställning var med i den finländska självständighetens avgörande grundläggningsskeden, blir allt mindre och blott få av dem är numera i livet. I dag har en av självständighetssenatens medlemmar, senator Heikki Renvall, skattat åt förgängelsen. Senator Renvall var i egenskap av chef för handels och industristyrelsen medlem av Svinhufvuds självständighetssenat 1917-18. I början av frihetskriget fungerade han som den till Vasa förflyttade senatens ordförande, varjämte även vår unga republiks utrikespolitiska angelägenheter då befann sig i hans speciella omvårdnad. Renvall var en av självständighetssenatens kraftfullaste medlemmar, och hans personliga insats i de åtgärder, som ledde till självständighetsförklaringen den 4 december 1917 och till dess praktiska förverkligande, har varit mycket betydelsefull.

Senator Heikki Renvall var född år 1872. De vid universitetet bedrivna nationalekonomiska och juridiska studierna ledde till juris utriusque doktorsgraden år 1900. Renvalls avsikt var att ägna sig åt vetenskapsmannens värv, men då han på grund av politiska orsaker inte utnämndes till professor, övergick han till försäkringsområdet. Såsom försäkringsbolaget Kalevas biträdande direktör, verkställande direktör och de senaste åren som förvaltningsrådets ordförande utförde Renvall ett stort och fullödigt dagsverke.

I det politiska livet tog Renvall del redan vid sekelskiftet Han var medlem av borgarståndet vid två ståndslantdagar samt sedermera riksdagsman i två olika repriser under åtta års tid. Hans brinnande vilja förde honom till det passiva motståndets led; från år 1903 tillhörde han det passiva motståndets centralkommitte. Då det yppades möjligheter att förverkliga Finlands självständighet, var det naturligt att Renvall kallades till medlem av Svinhufvuds senat år 1917. Renvall var på grund av sin långvariga politiska verksamhet väl förberedd för denna uppgift vilken han fullföljde under de märkliga skedena år 1917.

Renvall var en stark personlighet, en kämpe med eldsjäl och en ideernas man utan dagtingan. Hans personliga ståndpunktstaganden kunde vara skarpa och ensidiga, men ingen kunde ifrågasätta den helgjutna och ovillkorliga fosterländskhet, som gav sin prägel åt alla hans gärningar. En hög idealism var den ledstjärna som behärskade hans liv.

Senator Heikki Renvalls dag var lång och fullödig Höjdpunkten i hans livsverk var deltagandet i proklamationen av Finlands självständighet. Finlands folk gör tacksamt honnör vid den stora fosterlandsvännens bår.