Puheita

70. Tasavallan Presidentin puhe pääministeri Tage Erlanderin tarjoamalla lounaalla Helsingissä 24.8.1967

En uskoisi, että tarvitsen sanoja, Herra Pääministeri, vakuuttakseni Teille ja Rouva Erlanderille, että pian päättyvän vierailunne aikana olette ollut koko Suomen kansan hyvin mieluinen vieras. Meille on ollut suuri ilo, eikä vähiten vaimolleni ja minulle, saada jälleen nähdä Teidät ja voida näyttää Teille samoin kuin ministeri Palmelle, eräitä uusia puolia Suomen elämästä ja työstä sekä Savoa, jolle Teillä on aihetta osoittaa erityistä mielenkiintoa.

Nämä päivät ovat antaneet meille tilaisuuden moniin seikkaperäisiin keskusteluihin molempia maita yhteisesti kiinnostavista tärkeistä kysymyksistä. Tämä mielipiteidenvaihto, jolle nyt olemme voineet omistautua on ollut erittäin antoisa, koski se sitten Suomen ja Ruotsin keskinäisiä suhteita, pohjoismaisia kysymyksiä tai erityistä merkitystä kummallekin maalle omaavia ajankohtaisia maailmanpoliittisia kysymyksiä.

Suomi ja Ruotsi ovat tuskin aikaisemmin, niin kuin Turun puheessanne totesitte, merkinneet niin paljon toisilleen. Katson osaltani, että maillamme on nyt suurempi tarve kuin aikaisemmin realistiseen yhteistyöhön ja suuremmat mahdollisuudet saavuttaa sellaisella yhteistyöllä kummallekin osapuolelle perustavaa laatua olevia tuloksia.

Te, Herra Pääministeri, olette jälleen kerran vierailunne aikana luonamme ilmaissut, kuten monta kertaa aikaisemmin, miten tärkeätä meille kaikille Pohjolassa on, että ne monet merkittävät edut säilytettäisiin, jotka olemme onnistuneet hankkimaan EFTAn piirissä. Me olemme Suomessa täysin samaa mieltä kanssanne tästä.

Kehitys kohti suurempaa yhdentymistä Euroopassa, jota tällä hetkellä niin vilkkaasti pohditaan, ei tietenkään saa johtaa siihen, että asetetaan kyseenalaisiksi ne suuret edistysaskeleet, jotka nyt niin monet valtiot ovat saavuttaneet, eivätkä vähiten Suomi ja Ruotsi.

Jos ne integraatiojärjestelmät, jotka jo ovat olemassa taikka joita voidaan ajatella muodostettavan Euroopassa voivat aikaansaada kaikille osapuolille suotuisalla tavalla organisoidun yhteistyön poliittisesti puolueettomien valtioiden kanssa ei tietenkään Suomen puolueettomuus ole minään esteenä sille, että harjoittaisimme sellaista yhteistyötä maamme omien intressien mukaisella tavalla. Meidän asiamme on valvoa ja edistää näitä etuja parhaalla mahdollisella tavalla sekä asiallisesti turvata ja vahvistaa turvallisuutemme ja hyvinvointimme edellytyksiä.