Berlin 19/10 illalla -31.

Rakas Sylvi-Häiskä ja rakkaat pojat.

Ensimmäinen viesti siis matkalta. Tähän asti kaikki hyvin. Merimatka oli muuten mukava, mutta Gottlannin tienoilla eilen illalla pakkasi pahan kerran sivuttain keinuttelemaan. Päivällistä syötäessä kimpoilivat taltrikit sinne tänne. Tänään aamulla loioimme tunnin verran Stettinin Haffilla sumussa. Saure ei ollut ehtinyt tulla asemalle ja minä en tiennyt yhdenkään sopivan enkä sopimattoman hotellin nimeä - Adlonia lukuunottamatta, jossa äsken majaili Ranskan pääministeri ja johon nyt näyttää Pariisin pormestari sijoitetun. Kajaanin ent. pormestari ei mennyt sinne, vaan hädissään kysyi evankelisen sisälähetysaseman hoitajalta sopivaa majapaikkaa. Sekös oli altis neuvomaan, ja suit sait koppasi raskaan matkalaukkuni ja viittasi seuraamaan. Minä juoksin toista laukkua raahaten ja kun olin hikeen asti juossut nousetti hän minut 5:nteen kerrokseen rva Lessingin luokse Friedrichstrasse 1126 ja tunki minut tähän pensioniin. Eri paikka, siisti kyllä mutta vanhanaikainen ja familiaarinen kuin Nevalaisen matkustajakoti Kajaanissa ennenkuin se nykyaikaistettiin.

Jatkan aamulla tästä 20/X. Pian kävelin poliisilta aina tietä kysyen Sauren luokse. Linnassa ja apteekkiflyygelissä hän asui rvansa kanssa. Vietin siellä koko illan klo 1/2 11 saakka. Hänellä tuntui olevan suomalaisesta tohtorinväitöskirjasta kovin kepuli käsitys, että se on niinkuin jokin saksalainen väitöskirja ja hän sanoi ryhtyvänsä minua auttamaan sen teossa kun olen Berliinissä ja lupasi, että se on minulla paperille pantuna kun lähden Hkiin. No, jokaisellahan on omat suunnitelmansa, mutta minä pidän omani ja otan muista sen kuin hyvä on. Uskon, että hänen apunsa tulee olemaan erittäin arvokas, mutta en usko, että hän pystyy paljoakaan minua kädestä pitäen neuvomaan, tunnen sentään siksi paljon enemmän k.o. ainetta kuin hän, kuten keskustelussa huomasin. Mutta hän opastaa minua kirjastoihin ja laitoksiin, professorien luo, saksan kieleen y.m. Aion ottaa häneltä täällä ollessani tunteja j.n.e. Myöhemminkin on varmaan hyvin hyödyllistä täällä omata joku tuttava, joka voi avustaa esim. jonkin kirjoituksen saattamisessa aikakauslehtiin j.n.e.

Saure piti Weygandin hintaa kovin korkeana ja sitä se onkin. Olen tässä kahden vaiheilla mitä tehdä. Taidan sentään mennä kuukaudeksi tai puoleksitoistakin majurin luo. Lähden täältä tänään jo Pariisiin, mitäs minä täälläkään teen ja olen siis keskiviikkona Pariisissa. Sieltä lähden luultavasti tiistaina pois ja ellen toisin kirjoita menen Heidelbergiin Herr E. Weygandin luo. Lähetä siis ensi lauantain postissa minulle sinne kirje Herrn Rechtsanwalt U.K. Heidelberg Kronprinzenstrasse 28 (Herr Major Weygandt). Ellen ole toisin kirjoittanut. Lehtiä ei vielä silloin tarvitse lähettää.

Täällä on sitten eri kylmä. Kylmempi varmasti kuin Helsingissä ja kun huoneita ei lämmitetä, niin ei tahdo tareta. Viime yönä pidin paksua villapaitaa päällä ja tarkenin sen turvissa mainiosti. Heidelbergissä luonnollisesti on lämpimämpää.

Mitenkäs te olette siellä jaksaneet. Olin typerä kun en kehoittanut Sinua kirjoittamaan jo Pariisiin. Nyt saat tämän niin myöhään että kirje ei mitenkään ehdi tulla sieltä Pariisiin minun siellä ollessani.

Voikaa hyvin kaikki siellä. Sano pojille poissa olevalta isältä terveisiä. Pojat näkyivät kahtena vaaleapäisenä pylväänä vielä kauas merelle laivan kannelta.

Suutelen Sinua ja poikia.

Teidän

Urho.