5.7.1961 Helsingissä

POHJOISMAAT VALTIORYHMITTYMÄNÄ

Minulle tuottaa suurta iloa ja tyydytystä saadessani lausua Teidän Majesteettinne sydämellisesti tervetulleeksi maahamme. Suomen kesä ja luonto ovat nyt kauneimmillaan ja ihmiset täällä toivottavasti parhaimmillaan ja edustavimmillaan, joten me rohkenemme toivoa, että Teidän Majesteettinne saisi tästä käynnistä valoisia muistoja. Liittyköön niihin myös kuva kansasta, joka tuntee lämmintä ystävyyttä sitä naapurimaataan kohtaan, jonka korkein edustaja meillä on nyt ilo ja kunnia nähdä keskuudessamme.

Minulle on tässä yhteydessä mieluisaa esittää Teidän Majesteetillenne vaimoni ja omasta puolestani sydämelliset kiitokset siitä ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta, joka niin runsaassa määrin ja eri muodoissa tuli osaksemme käydessämme virallisella vierailulla Norjassa maaliskuussa tänä vuonna. Tulemme aina säilyttämään nämä miellyttävät elämykset niiden unohtumattomien muistojen joukossa, joita elämä meille on tarjonnut

Norjan rannikoita huuhtelevat suuren valtameren aallot. Norjalaiset ovat kautta historian olleet rohkeaa merenkulkijakansaa. Vuosisatojen traditio elää voimakkaana tänäkin päivänä ja Norjalla on erittäin merkittävä osuus kansainväliseen merenkulkuun. Norjan kauppalaivasto on suuruudeltaan neljäs maailman kauppalaivastojen joukossa. Viime vuonna se oli lähes 11 miljoonaa tonnia eli enemmän kuin kaksi kertaa suurempi kuin se oli toisen maailmansodan syttyessä, jonka aikana se lisäksi kärsi raskaita menetyksiä. Kauppalaivastonne ripeä kasvaminen on mitä loistavin todistus kansanne tarmosta, sitkeydestä ja menestymisestä.

Pohjoismaat muodostavat hyvin erikoislaatuisen -- ja haluaisin sanoa onnellisen -- valtioryhmittymän tämän päivän maailmassa. Pohjoismaisen yhteisön luonnollisena perustana on maantieteellinen läheisyys, monessa mielessä samankaltainen historia ja yhteinen kulttuuriperintö sekä samoille periaatteille rakentuva valtio- ja yhteiskuntaelämä. Pohjoismaiden yhteyden erikoislaatuisuus tulee nimenomaisesti esille siinä, että se ei merkitse eikä sen tarvitse merkitä mitään poliittista yhdenmukaisuutta, konformiteettia. Samalla kun pohjolan maat edelleen kehittävät, laajentavat ja syventävät kaikkia niitä monilukuisia siteitä, joilla ne liittyvät toisiinsa sivistyksellisellä, taloudellisella ja sosiaalisella alalla, ne ylläpitävät ja kehittävät kukin omalla pohjallaan suhteitaan maailman muihin kansoihin, ja jokainen niistä päättää itse kannanotoistaan päivän suurissa kansainvälisissä kysymyksissä.

Mainitsin, että Pohjoismaat muodostavat onnellisen valtioryhmittymän. Mutta onnellisuuteen liittyy myös velvoituksia. Kun näemme sen taloudellisen hädän, joka monessa ns. kehitysmaassa vallitsee, on parempiosaisten maiden tunnettava myös velvollisuutensa näitä kansoja kohtaan ja suoritettava tehokasta tukemistyötä. Norja on ollut menestyksellinen tiennäyttäjä.

Nykypäivän maailmassa ei mikään valtio tai valtioryhmittymä muodosta muulta maailmalta suljettua piiriä. Tästä seuraa, että kaikkien kansojen tulevaisuus riippuu tavallaan yhteisistä tekijöistä. Aikana, jolloin ihmiskunta vavistuksella ajattelee niitä hirvittäviä seurauksia, joita uusi maailmansota toisi tullessaan, on jokaisen maan velvollisuus myötävaikuttaa sen käytettävissä olevin keinoin kansainvälisten ristiriitojen rauhanomaiseen ratkaisuun.

Sallittakoon minun vielä kerran puhua merestä, joka suurena ja mahtavana kiehtoo ja vetää puoleensa, myös meitä suomalaisia.

Me tiedämme hyvin, kuinka suuri merkitys merellä on ollut Teidän Majesteetillenne henkilökohtaisesti. Kun suomalainen purjehdusseura, Nyländska Jaktklubben, on saanut kunnian nähdä Teidän Majesteettinne tämän vierailun yhteydessä osanottajana juhlapurjehduksissaan, me täydestä sydämestämme toivomme, että onnetar olisi suopea sitä kuninkaallista purjehdustaitoa kohtaan, joka vuosikymmenien mittaan on kruunattu niin monilla voiton seppeleillä.