Kajaanissa kesäkuun 28 p. 1927.

Oma Rakas ja Hyvin Hyvä Pupuni.

Kirjotan Sinulle siis viimeistä kirjettä ennen tapaamistamme. Sinä näet saat tämän torstai-aamuna ja lähdet saman päivän illalla huilottamaan kohti Kajaania. Oma Pupu-Kulta, niin ne vain päivät kuluvat, niin että nyt on enää jäljellä vajaa kolme päivää kun näen ja tapaan Sinut, Oma Häiskä, joka uskallat lähteä niin kauas kuin Kajaaniin ja vieläkin kauemmaksi.

Sain nyt tänään lopullisen tiedon siitä Kuhmoniemi matkan järjestelystä. Asia on kääntynyt sellaiseksi, että Uleå-yhtiön metsänhoitaja Arvola lähtee silloin lauantaina Kuhmoniemelle 5-hengen Oldsmobile-autollaan ja ottaa mukaansa Karvosen Jannen, varatuomari Kahiluodon ja meidät. Lähtö tapahtuu jo 1-2 välillä päivällä ja näinollen Sinun täytyy, jos tälle matkalle aiomme lähteä, tulla jo perjantai-iltana tänne. Muuten ei siihen kyytiin ehditä. Sitten Kuhmoniemen kirkolta ajamme yhteen kaikuun sinne Lentualle, jossa viivymme sunnuntain ja tulemme maanantaina kirkolle, jossa istutaan ne välikäräjät. Ne kai saadaan loppumaan hyvissä ajoin maanantaina ja sitten lähdemme sillä samalla autolla ja samassa seurassa Kuhmoniemeltä suoraan Suomussalmelle pitkin rajaseutua ja siellä Suomussalmella olemme yhden päivän, tiistain, ja keskiviikon aamuna palaamme Kajaaniin. Tämän matkan kun teemme, niin olet kiertänytkin koko Kainuun ainakin sen rajaseudun "sivistyneen" osan. Jos matkustaminen ei meitä miellytä tai jos et ole matkaseuraan tyytyväinen, niin voimme sunnuntain ajaksi jäädä Kuhmoniemelle ja taas käräjien päätyttyä tulla toista tietä omalle maallemme. Kuten vain Sinua huvittaa. Sitten Kajaaniin palattuamme taas ehdimme seuraavaksi ajaksi kesänviettosuunnitelman laatia. Toukansaarta kyllä olen kuullut usealtakin taholta kehuttavan miellyttäväksi ja viehättäväksi saareksi. Siellä me ainakin osan ajasta olemme ja kellimme.

Jos nyt niin kävisi, että Sinä et pääse tulemaan tänne vielä perjantai-iltana taikka jos Sinun ei asioittesi takia sovi vielä silloin tänne tulla, niin ei hällä väliä. Ilmota vain ajoissa, niin minä menen Iisalmelle kilpailemaan ja Sinä tulet vasta sunnuntaina Iisalmelle, jossa yhdymme yhtehen matkaan ja tulemme Kajaaniin, josta vielä samana iltana lähdemme automopiililla Kuhmoniemelle. Näinkin tämä asia voidaan järjestää, mutta ilmaisia matkoja ei kylläkään saada, mutta minä kyllä saan urheilla näin ollen. Mutta ellei Sinulla oikein tarpeellista asiaa ole, niin tule sentään jo perjantaina. Lähdet siis täältä aikaisemmin pois saadaksesi osan ajasta viettää Angervonniemellä. Ja onhan Sinulla koko viikko sitten syksyllä siellä oloa varten varattuna. Ellet siis mitään ilmoita, niin odotan Sinua tänne perjantaina.

Kun tulet perjantaina tänne, niin katsele Iisalmen asemalla ympärillesi, näet siellä päivänpolttaman, pitkän komean nuoren miehen. Se en ole minä, vaan meidän Jussi, joka menee Tampereelle partiolaiskilpailuihin ja lupasi seurustella kanssasi sikäli kuin junat viiden minuutin ajan ovat toistensa tavattavissa Iisalmessa.

Kun tulet tänne, niin lienee parasta, että käytät tullessasi joko minun keinoani, että matkustat kolmannen luokan makuuvaunussa Kuopioon ja Kuopiossa lunastat puolipilettiä Kajaaniin, se maksaa vain 21 markan tienoilla ja tulet loppuvälin toisessa luokassa taikka jos olet väsynyt ajat koko matkan toisessa luokassa ja makuuvaunussa. Tämä Kajaanin ja Kuopion väli minua sikäli pitkästyttää, että ei mielellään istu kolmannessa luokassa varsinkin kun sillä välillä se publiikki tahtoo olla hyvinkin siivotonta joskus. Etelässä on vallan toista.

Raha-asioista ei Sinun enää tarvitse huolehtiakkaan, sillä kävin tänä päivänä hakemassa tuhannen markkaa tililtäni. Sillä kyllä tullaan toimeen. Joten uutta valtakirjaa en lähetä.

Tulijaisistakin olen Siiriltä kysellyt, mutta eihän tuo osaa hänkään mitään mainita. Tuo oman mielesi mukaan mutta ei paljoa ja kaipa on asiallisinta, jos tuokaset hiukan hedelmiä, ne kai ovat parhaita näin kesän tuomisia. Tuskinpa osannet ostaa mitään meidän saarelle menossa ja siellä olossa tarpeellista säilykeasiaa, kyllähän täällä aina jotenkin toimeen tullaan.

Meillä on kaikki niin pirun sekaisin, kun muurarit panivat hajalle kyökin suuren muurin. Pölyä ja törkyä talo täynnä. Onneksi pääsen huomenna Hyrynsalmelle, jossa välikäräjät. Isä lähtee mukaan sinne entisiä metsästysmaitaan ja tukkijunnaritovereitaan katselemaan, kun huomenna aamulla autolla sinne porhallamme. Isäällä nääks on kesäloma, vaikka tässä olossa on vain se ero töissä olon kanssa, että isän ei lomalla ollessaan tarvitse kertaakaan käydä tehtaalla, töissä ollessaan hän on kerran siellä päivässä käynyt ja tullut takaisin sanoen kierrelleensä siellä puoli tuntia, mutta ei löytäneensä työtä. Yhtiön eläkevaari.

Siiri sanoi, että jos vain ehdit, niin voisit käydä ostamassa vielä yhden sellaisen Everetts-purkin kengänkiillotusta varten, tulee tarvituksi täällä. Maksi Paakki pyytänyt.

Lausu puolestani Airalle, sille pienelle, harhailevalle rouvalle terveisiä, samoin tervehdi ja kiitä v.t. isäntää Inniä [Hilja Hämäläinen] ja muitakin tuttuja tervehdi. Täällä oleva perhe pyytää kauttani lausua Sinut lämpimästi tervetulleeksi Kajaaniin. Ja minäkin vaatimattomasti toivotan Oman Rakkaan ja Kaivatun Emäntäni tänne ja luokseni kiivaasti tervetulleeksi yhtä kiivaasti tervetulleeksi kuin on hartaasti tänne tulevaiseksi odotettu. Ja se ei ole vähä.

Rakas Oma Pupu, voi oikein hyvin ja tule terveenä perille asti. Varovaisesti liiku junassa, ettet putoa.

Voi hyvin, Rakas. Rakastan Sinua.

N ä k e m i i n

oma häiskäsi