Pääministeri Ahti Karjalainen              26/10 1971

Hyvä Veli,

  Viime perjantaina hallitusryhmien ja MTK:n välillä maatalouden tulokysymyksen ratkaisemiseksi käydyt neuvottelut ovat päättyneet "periaatteelliseen" yksimielisyyteen, joka ensi kädessä kohdistui ns. UKK-kauden aikana todettuun maataloushintojen jälkeenjääneisyyteen. Ratkaisun monista yksityiskohdista on tarkoitus neuvotella nyt alkaneella viikolla.

  Poliittinen tilanne on mielestäni sellainen, että lopullinen ratkaisu siitä, voidaanko maatalouden tulokysymyksestä päästä sopimukseen, olisi tehtävä viimeistään ensi perjantaina. Jos sopimusta ei näet saada aikaan, se merkitsee hallituksen hajoamista ja eduskunnan hajoittamista. Siinä tapauksessa on tarkoituksenmukaista, että päätös uusien eduskuntavaalien pitämisestä ja eduskunnan hajoittamisesta tehdään jo nyt päättymässä olevan lokakuun aikana. Uudet eduskuntavaalit pidetään silloin 2. ja 3. päivänä tammikuuta 1972.

  Mikäli maatalouden tulokysymys voidaan nyt ratkaista ja hallitus jatkaa toimintaansa, edellytän, että uusia vaaleja ei ainakaan ensi keväänä tarvitse toimeenpanna, vaan että nykyinen hallitus hoitaa tehtävänsä tulevan työehtosopimuskauden alettua ja aikana.

- - -

Pyydän esittämään tämän kirjeeni hallitusryhmille.