Generaldirektören för Yleisradio Eino S. Repo^1   3.2.1966

Bästa Bror,

Det här är en sak som ej alls angår mig, men strävan till rättvisa tvingar mig att skriva. Under min skidfärd lyssnade jag på en del av det från Kuopio utsända frågesportprogrammet "Ota tai jätä". En av deltagarna, en ung kvinna, ville sluta och ta emot 81 mark, men tävlingsledaren tvang henne halvt med våld att fortsätta. Den fråga flickan fick var visserligen mycket lätt, men jag kan gott förstå att hon förstummades av irritation över dispyten.

Jag hoppas att flickan får hela det belopp på 81 mark som hon enligt min mening gjort sig väl förtjänt av. Om detta beslut fattas, och om därom dessutom vid nästa frågesporttävlan meddelas offentligt, styrker det mig i tron på att Yleisradio förfar rättvist.

--------

1 Eino s. Repo, f 1919, framträdde efter kriget som litteraturkritiker, förlagsman och redaktör i de avantgardistiska tidskrifter som bl a beredde väg för den lyriska modernismen i finsk litteratur samt gjorde även en insats som liberalradikalt orienterad kulturpolitiker, bl a som funktionär och ordförande i Eino Leino-sällskapet 1950-65; var från början en av förkämparna för Paasikivi-Kekkonen-linjen och var 1961-64 huvudredaktör för tidskriften Ulkopolitiikka -- Utrikespolitik, som arbetade på denna linje. 1965-70 var Repo generaldirektör för Finlands Rundradio; hans målmedvetna strävan att göra. programverksamheten mångsidigare och mera samhällsinriktad väckte våldsamma reaktioner, främst inom den högerorienterade delen av den borgerliga tidningspressen samt inom konservativa politiska grupperingar och ledde 1970 till Repos desavuering som generaldirektör; perioden 1970-74 kvarstod han dock inom Finlands Rundradio som programdirektör för den finskspråkiga ljudradion.

--------