Toimittaja Max Mehlem             15/12 1958

Tukholma

Veli hyvä,

  Olen viime aikoina seurannut harmistuneena kirjoitteluasi Suomen kysymyksistä, sillä ne ovat olleet hyvin yksipuolisia. Kaiken huippu oli 7.12.1958 julkaisemasi artikkeli. Siinä vääristeltiin karkeasti asioiden todellista tilaa, mitä m.m. minuun tulee. Siitä artikkelista päätellen samoin kuin joistakin aikaisemmista - et olekaan puolueeton kansainvälinen reportteri, koska osallistut innokkaasti keskusteluun Suomen sisäpolitiikasta turvalliselta jalustaltasi käsin ja kohdistat vastuuta tuntematta iskusi niihin, jotka täällä ovat mukana politiikassa ja joita vastaan toimit. Mutta vaikka otatkin kantaa Suomen sisäpolitiikkaan, voisit toki säästää minut vääriltä syytöksiltäsi, kuten esim. monet entisistä poliittisista vastustajistani täällä kotimaassa tekevät. Tehtäväni on parhaan kykyni mukaan hoitaa Suomen ulkopolitiikkaa ja niissä vaarallisissa oloissa, joihin olemme ajautuneet, estää maa joutumasta täydelliseen ulkopoliittiseen umpikujaan. Ja sen teen pelkäämättä Suomen puolueiden kannanottoja. En myöskään välitä siitä, astuinko tällöin sattumalta jonkun sellaisen ulkomaalaisen lehtimiehen varpaille, joka ottaa osaa Suomen sisäpoliittisiin kiistoihin.

  Jos olisit asioista hyvin perillä kuten hyvän lehtimiehen tuleekin olla, ja jos haluat auttaa Suomea etkä täällä olevia samoin ajattelevia ystäviäsi, tukisit todella vakaasti sitä politiikkaa, joka on ainoa mahdollinen Suomen riippumattomuuden ja liikuntavapauden turvaamiseksi.

  Olen ajatellut kirjoittaa päätoimittajallesi ja osoittaa, miten virheellisesti ja vahingollisesti olet toiminut Suomea vastaan - puhumattakaan siitä mitä olet kirjoittanut minusta henkilökohtaisesti - mutta tuskinpa siitä olisi hyötyä. Et voi enää muuttua, olet ollut täällä niin kauan, että sisimmässäsi olet jo omaksunut määrätyn kannanoton sisäpolitiikkaamme nähden. Sinusta ei enää voi tulla puolueetonta sveitsiläistä sanomalehtimiestä. Se on valitettavaa ammattiasi ja lehteäsi ajatellen. Ja samoin joistakin suomalaisista ystävistäsi, kuten minusta.