Uusi huoneenhallitus

LIIMATAINEN

22/5 1970

Kun nyt monien juonittelujen jälkeen on pikavauhtia muodostettu maalle hallitus, on suoraan sanottava, että se on huonosti naamioitu oikeistoporvarillinen kopla, josta kansan suurelle työtätekevälle enemmistölle ei ole mitään hyvää odotettavissa. Tärkeimmälle paikalle on asetettu työnantajakapitalistien näkyvin palkkalainen, vuorineuvosten renki, joka ei uskalla eikä tahdokaan astua isäntiensä varpaille. Maan kannalta olisi ollut ainoa oikea ratkaisu, että vasemmistopuolueet yhdessä maltillisten keskustavoimien kanssa olisivat voineet jatkaa kansan suuren enemmistön kannalta katsoen hyödylliseksi osoittautunutta yhteistyötä, vaikka liikkeemme teki luokkakantaisesti asiaa tarkastellen korvaamattoman virheen, että se osallistui Koiviston pikkuporvarilliseen hallitukseen. Nyt meidän on oltava lujassa oppositioasenteessa muodostettuun hallitukseen ja erityisen keskeisenä tehtävänämme on torjua vakauttamispolitiikan jatkamispyrkimykset. Mutta samalla on pyrittävä yhteistyöhön työväestöä ja maltillisia porvareita edustavien puolueiden kanssa.

  Omalaatuisten toimenpiteiden ja viivyttelyjen jälkeen muodostettiin maahamme yhdessä päivässä koko eduskunta ja eduskunnassa olevat kansanedustajat täysin sivuuttaen epäkansanvaltainen ja epäparlamentaarinen nukkehallitus. Eduskunta heitettiin väheksyvästi täysin syrjään. Vain muutamien puolueiden suppeat sisärenkaat olivat selvillä tästä hämmästyttävästä presidentinhallituksen muodostamisesta. Perustuslaki ei kuitenkaan tunne harvainvaltaa.

  Kun tarkastelee hallituksen kokoonpanoa, voi todeta, että siinä ovat edustettuina monopolipääoma ja talonpojan tappolinja. Kansan ääntä ei ole kuultu.

  Puolueemme olisi ollut halukas myös vähemmistöhallitukseen oikeistonkin johdolla. Silloin olisi saatu nähdä, kuinka korkean hinnan Suomen herrat ja porhot olisivat olleet valmiit unohdetun kansan kannatuksesta maksamaan. Nämä kapitalistiset piirit ovat vuosikymmenien mittaan riistäneet köyhää kansaa, niin että rahaa niillä kyllä on.

  Kun ei saatu muodostetuksi oikeiston johdolla toimivaa enemmistöhallitusta, johon olisimme mielihyvin menneet mukaan, koska haluamme näyttää, että oikeiston ja puolueemme välillä on suuri periaatteellinen ero, pidämme suoritettua ratkaisua parhaana mahdollisena. Voimme luottaa hallituksen taitavaan, meille tuttuun pääministeriin, joka on valinnut apulaisikseen maan parhaat kyvyt, sosialisteja lukuunottamatta. Toivomme hallitukselle työrauhaa, ja voi vaatia pitkänkin ajan, ennen kuin se voi vapautua sille uskotusta ylimenoajan luottamustehtävästä.

  Vaikka hallituksessa on puolueemme tunnuksen alla kulkevia henkilöitä, he eivät siellä edusta puoluettamme. Jos hallitus tinkimättömästi toteuttaa hallitusneuvottelujen aikana puolueemme asettamat vaatimukset, luvultaan 38, voimme suhtautua hallitukseen asiallisesti.

  Kun talouselämän vakauttaminen nykyisissä oloissa on keskeinen tavoite, ei puolueellamme olisi ollut mitään sitä vastaan, että vasemmistopuolueet olisivat olleet hallituksesta käsin ohjelmamme kaikkien 38 kohdan pohjalta sitä toteuttamassa. Puolueemme kokeman vaalitappion vuoksi olisimme kuitenkin noudattaneet jyrkkää oppositioasennetta. Vaikka kuten tunnettua vastustamme oikeiston kansanvallan vastaista politiikkaa, olisimme kyllä olleet valmiit osallistumaan oikeiston johdolla toimivaan hallitukseen, mutta osanottomme kaatoi Vennamon puolueen selvä suuntaus vasemmalle. Vennamon puolueen arvaamattomuuden vuoksi eduskunnassa ei ole vasemmistolaista eikä ei-vasemmistolaista enemmistöä, joten puolueemme on oppositiossa kaikkia yhdistelmiä vastaan.

  Vaalien jälkeinen tapahtumaketju kertoo karua ja asiallista kieltään porvarillisen enemmistön mahoudesta. Suuriääninen vaalituloksilla rehentely johti kykenemättömyyteen ja päättämättömyyteen. Viimeisenä oikeiston vaihtoehtona tuli esille ikäänkuin jonkinlaisena poliittisena keräilyeränä porvariston vähemmistöhallitus, mutta sekin kuivui rohkeuden puutteessa kokoon.

  Toivottavasti saadaan pian aikaan parlamentaarinen hallitus. Silloin tämän hätäratkaisun aiheuttamat vahingot voidaan korjata.

  Hallituksessa olevat puolueemme jäsenet eivät tietenkään edusta puoluettamme.

  On mitä jyrkimmin tuomittavaa, että tasavallan presidentti petti lupauksensa, eikä antanut puolueemme kunnioitetulle puheenjohtajalle tilaisuutta muodostaa vähemmistöhallitusta. Täten aivan oleellisella tavalla mitätöitiin se vaalimenestys, jonka turvallista vaihtoehtoa kannattava kansamme enemmistö antoi puolueellemme. On tärkeää, että vakauttamispolitiikkaa voidaan jatkaa ja se olisikin turvallisimmin tapahtunut puolueemme johtaman vähemmistöhallituksen toimesta. Työnantajaliiton ja SAK:n kielteisen kannan esittäminen tästä asiasta ei kuulu suomalaiseen kansanvaltaan.

  Tämä hävettävä hätäratkaisu, joka todistaa sekä parlamentarismimme alennustilaa että väärää vallanjakoa tasavallassa, jääköön mahdollisimman lyhytaikaiseksi. Toivottavasti eduskunta pian antaa hallitukselle epäluottamuslauseen. Puolueemme on aina käytettävissä pääministerin paikkaa täytettäessä.

  Hallituksessa oleva puolueen jäsen, vaikka niitä olisi useampiakin, ei edusta puoluetta eikä nauti puolueväkemme luottamusta.

  Uusi hallitus on takaisku parlamentarismillemme. Olisimme olleet valmiit hallitukseen oikeiston johdolla, varsinkin kun olisimme voineet asettaa keskuudestamme kielemme oikeuksia ajavan ja ulkopolitiikkaamme arvostelevan oikean laitahyökkääjän, jolla ei ole maassa vertaa.

  Toivomme, että liian kiireesti tehty hallitusratkaisu ei näe syksyn lehtien putoamista.

  Puolueemme jäsen hallituksessa ei tietenkään edusta puoluettamme eikä tiedekuntaansa.

  Parlamentaarinen hallitus olisi ollut saatava, mutta on hyvä asia, että maalla on taas hallitus.

  Puolueemme edustaja ei ole hallituksessa, joten hän ei ole siellä edustamassa puoluettamme.

  Kun kaksi kuukautta sitten hallituksesta kirjoittaessamme saimme osaksemme syytöksiä yksipuolisuudesta, toivottomuuden lietsomisesta ja kaunomaalailusta yms. päätimme esitellä uuden hallituksen syntymisen aikaansaamat reaktiot kunkin poliittisen puolueemme kannalta erikseen. Poliittisesti valistunut lukija havaitsee, että pääasiassa on sanasta sanaan käytetty julkaistuja lausuntoja ja tekstejä. Joskus on pitänyt omin sanoin selventää, mitä on tarkoitettu.

  Lienee tarpeetonta luetella, mille puolueelle mikin edelläesitetty kannanotto kuuluu. Joka tapauksessa ainakin yhden kahdeksasta pitää tyydyttää jokaista lukijaa, niin että protesteista tällä kertaa säästyttäneen.