Helsingin yliopiston kirjasto, Suomen kansalliskirjasto
kansi   lukijalle   esipuhe   kirjoittajat   galleria


Kirja  tietoverkkojen maailmassa

 «

    aihepiirit    

  I  

  II  

  III  

  IV  

  V  

  VI  

» 




Sananvapauden puitteet


Suomalaisen sensuurin läpileikkaus
1 Aluksi
2 J.V. Snellmanin kohtalo
3 Sananvapauden puitteet
4 Sotasensuurin olemus
5 Täyskäännös - sodasta rauhaan
6 Kiertoilmauksia – rajoitusten vaikutus
7 Itsesensuurin käsite
* Lähteet
tulosta Tulostettava versio
Suomen itsenäistyminen 1917 merkitsi lehdistölle vapautumista sensuurista, jonka painetta se oli saanut kestää puolitoista vuosisataa. Tammikuun 4. päivänä 1919 vahvistettiin painovapauslaki. Sananvapaus taattiin vuoden 1919 hallitusmuodossa: julkinen sana oli ravistanut päältään kaikenlaisen ennakkosensuurin. Nykyisenkin sananvapauden puitteet rakentuvat paljolti tälle perustalle, vaikka lakeihin on saatu myöhemmin ajan vaatimusten mukaisia erilaisia korjauksia esimerkiksi rikoslakeihin tehdyillä muutoksilla.

Sananvapauden taustalla ovat vaikuttaneet yhteiskunnan rakenteet ja lehtien omistussuhteet. Sanan-, yhdistymis- ja kokoontumisvapaudet voivat laajasti ottaen vesittyä mm. poliittisen itsesensuurin tai maan valtiokeskeisyyden ja myös erilaisten muiden tekijöiden ja määräysten voimasta.

Sisällissodan aikana 1918 Suomen lehdistö oli sotasensuurin kourissa. Punaisella puolella lakkautettiin porvarilehdet ja valkoisten hallitsemalla alueella sosialidemokraattiset julkaisut. Sodan päätyttyä valkoisten voittoon keväällä 1918 sosialistien lehdet oli vaiennettu. Sensuuri jäi kuitenkin tällä kerralla lyhytaikaiseksi. Suomen Sosialidemokraatti saattoi ilmestyä jo joulukuussa 1918 ja kirjoittaa kärkevästi tuolloin käydyssä vaalitaistelussa. Vasemmisto-opposition lehtiä painostettiin sitten 1920-luvulla, ja kommunistilehdet lakkautettiin kokonaan Lapuanliikkeen aikana 1930-luvulla. Äärioikeistolaiset lehdet joutuivat puolestaan lakkautusuhan alaisiksi 1938, mutta lopullisen kuoliniskun ne saivat vasta Neuvostoliiton kanssa solmitun aseleposopimuksen myötä syksyllä 1944.


«  1  2  3  4  5  6  7  *  »
URN:NBN:fi-fe20031633