Helsingin yliopiston kirjasto, Suomen kansalliskirjasto
kansi   lukijalle   esipuhe   kirjoittajat   galleria


Kirja  tietoverkkojen maailmassa

 «

    aihepiirit    

  I  

  II  

  III  

  IV  

  V  

  VI  

» Osaan kirjoittaa ja päätän mitä kirjoitan


Miksi rikoskirjallisuutta kirjoitetaan ja luetaan?
1 Eliitti moittii rahvaan makua
2 Taistelu kentän hallinnasta
3 Kulttuuri kiertää populaariksi
4 Rikos ja yhteiskunta
5 Kirjallisuusinstituutio luokittelee
6 Elämä suuntaa
7 Osaan kirjoittaa ja päätän mitä kirjoitan
8 Monia syitä kirjoittaa
* Viittaukset ja lähteet
tulosta Tulostettava versio
Vanhemman sarjan päähenkilö oli yksinäinen ikääntyvä miespuolinen tiedustelupäällikkö Tukholmasta, mutta uuteen sarjaan Westerberg laittoi alle 40-vuotiaan göteborgilaisen naispuolisen oikeuspsykiatrin, jolla on mies ja lapsia ja sosiaalista elämää. Hyvän ja pahan teema jatkuu, mutta uutena tulevat selittämättömät elementit. (8)

Monet kirjailijat ovat entisiä toimittajia. Michael Connelly oli rikostoimittajana Floridassa ja sai Pulitzer-palkintoehdokkuuden, joka auttoi hänet työhön Los Angeles Timesiin, siihen kaupunkiin jossa hänen kirjansakin nyttemmin pääasiassa tapahtuvat. Esikoisteos Tunnelirotta (Black Echo 1992, suom. 1998) myi niin hyvin, että Connelly saattoi luopua journalistin töistä. Toimittajatausta on myös Floridaan jääneellä Carl Hiaasenilla, joka on jatkanut journalistinuraansa Miami Heraldin kolumnistina sen ohella, että kirjoittaa ilkeän kriittisiä ja hauskoja ekodekkareita.

Englantilainen Stephen Booth oli toimittajana yli neljännesvuosisadan, kunnes ajatteli keski-iässä ruveta kirjailijaksi. Hän oli lukenut paljon dekkareita ja siten tunsi lajityypin, mutta syvensi tuntemustaan analysoimalla muutaman hyvänä pitämänsä menestyskirjailijan teoksia yrittääkseen sitten tehdä itse vielä paremman. Tulos oli Musta koira (Black Dog 2000, suom. 2001), joka menestyi niin Britanniassa ja Yhdysvalloissa kuin käännöksinä ja avasi suositun sarjan – sarjaa Booth oli tiennyt kirjoittavansa alusta saakka.


«  1  2  3  4  5  6  7  8  *  »
URN:NBN:fi-fe20031637