Helsingin yliopiston kirjasto, Suomen kansalliskirjasto
kansi   lukijalle   esipuhe   kirjoittajat   galleria


Kirja  tietoverkkojen maailmassa

 «

    aihepiirit    

  I  

  II  

  III  

  IV  

  V  

  VI  

» 
Tyytyväinen kirjastonkäyttäjä


Kirjastot tietoyhteiskunnan kolmantena tilana
1 Enonkoskelaisen kirjastonkäyttäjän ajatuksia
2 Tyytyväinen kirjastonkäyttäjä
3 … on huolissaan kirjastojen tulevaisuudesta
4 Kaikki kirjastot yhtykää
5 … ja tarjotkaa uusia palveluja
6 Tietoyhteiskunnan kolmas tila - kirjasto
* Lähteitä
tulosta Tulostettava versio
Uudessa elämässäni olen Enonkoskella asuva historian maisteri, joka ammattitaitoaan ylläpitääkseen kouluttautuu jatkuvasti. Olen kansalainen, joka elää yhteiskunnan odotusten mukaan elinikäisen koulutuksen putkessa. Elätän itseni tekemällä vapaana tutkijana erilaisia tilaustöitä.

Työni takia minulla tietysti on tietokone ja nettiyhteys kotona sekä melko suuri kotikirjasto. Silti tunnen usein tarvetta käydä kirjastossa. Haluan seurata ajankohtaisia asioita ja ajan trendejä myös lehtien avulla, käsikirjastoni ei ole yhtä laaja kuin kirjaston ja usein kaipaan muuta luettavaa kuin ammattikirjallisuutta. Käytän myös kirjaston nettiyhteyttä, sillä se on parempi kuin omani, vaikkei se vielä olekaan laajakaistayhteys.

Kirjastossa kohtaan myös paikkakunnan muita ihmisiä, joita en juuri muualla tapaa. On mukavaa saada sosiaalisia kontakteja ja oppia tuntemaan paikkakuntaa ihmisten avulla. Neuvottelen mielelläni kirjaston henkilökunnan kanssa, jos törmään vaikeaan tiedonhakuongelmaan. Kirjallisuudestakin on hauska vaihtaa pari sanaa.

Kirjasto avaa minulle myös ovet paikkakunnan ulkopuolelle. Tarvitsen säännöllisesti aineistoa, jota Enonkosken pienessä kirjastossa ei voi olettaa olevan. Kirjasto hankkii sitä minulle eri puolilta Suomea erityisesti tieteellisistä kirjastoista, ja välittää minulle materiaalia muiden kirjastojen avulla, joskus jopa ulkomailta. Jos emme selviä yhdessä henkilökunnan kanssa todella hankalista tiedonhakutehtävistäni, lähetän kysymykseni valtakunnalliseen Kysy kirjastonhoitajalta –etätietopalveluun. Sieltä saan aina vastauksen muutaman päivän sisällä.

Juuri paikkakunnalle muuttaneena kirjasto on monella tavalla henkireikä, jota ilman en selviäisi koko pitkää talvea. Television ja radion lisäksi ei muita kulttuuripalveluita juuri ole tarjolla, digi-tv:n hankintaa olen tosin harkinnut. Lähin kirjakauppa on Savonlinnassa eikä vuokravideotarjontaakaan ole lähellä. Oluttuopin ääressä istuminen minua ei kiinnosta.

Nettiyhteyksien kautta saan tietysti monenlaista ajankohtaista tietoa, mutta se ei tarjoa henkilökohtaista kanssakäymistä, jota entisenä kaupunkilaisena huomaan kaipaavani kovasti. Tarvitsen tilaa kodin ulkopuolella ja sen tarpeen kirjasto täyttää. Olen siis onnellinen kirjaston olemassaolosta ja monessa suhteessa hyvin tyytyväinen sieltä saamaani palveluun. Mutta silti jokin kaihertaa mieltäni.


«  1  2  3  4  5  6  *  »
URN:NBN:fi-fe20031611