Helsingin yliopiston kirjasto, Suomen kansalliskirjasto
kansi   lukijalle   esipuhe   kirjoittajat   galleria


Kirja  tietoverkkojen maailmassa

    aihepiirit    

  I  

  II  

  III  

  IV  

  V  

  VI  

Tarkoitettu kestämään aikaa


Kirja tietoverkkojen maailmassa
1 Aluksi
2 Tarkoitettu kestämään aikaa
3 Näkökulmien rikkaus
4 Lukeminen ja tulostus
5 Mistä ja miten artikkelit löytyvät?
6 Käytettävyys
tulosta Tulostettava versio
Juhlakirjan toteutustavaksi on valittu verkkojulkaisu edistämään Kai Ekholmin pitkäaikaista haavetta, elektronista kirjaa. Virtuaalisuus ja verkkojen kehitys ovat edenneet jo siihen vaiheeseen, että informaatiolle ei enää välttämättä tarvita fyysistä kantajaa, vaan verkko on riittävä jakelutie. Tekniset ongelmat elektronisen aineiston säilytyksen osalta on myös jo siinä määrin ratkaistu, että valitsemamme tie on turvallinen pitkälläkin tähtäyksellä. Itse verkkokirjan toteutustapa, käyttöliittymä ja tekijänoikeuskäytäntö ovat kuitenkin uusia ja ne on kehitetty tätä julkaisua varten. Toivomme, että ratkaisumme ovat sellaisia, että niitä voidaan hyödyntää digitaalisia sisältöpalveluja kehitettäessä laajemminkin.

Kirja-metaforan avulla toteutetussa verkkokirjassamme on kansi ja sivut, kuten perinteisessä painetussa julkaisussa. Lisäksi kirjassa on viihtyisiä ”lukusoppia” kirjallisia elämyksiä varten ja ”kuvagalleria”, jossa voi piipahtaa lukemisen välillä. Vaikka kirja hyödyntääkin säästeliäästi multimediaa, mukana on myös ääntä musiikkinäytteiden muodossa. Kirjan kuvitus on suunniteltu lisäämään lukemisen miellyttävyyttä. Sen avulla lukijaa johdatetaan kirjaston tiloissa kupolin harjalta läpi tuttujen käytävien ja portaikkojen, joihin ei tavallisesti tule kiinnittäneeksi huomiota. Kuvat ovat taiteilija Sanna Järvisen näkemys kirjastosta tilojen verkostona. Miltei todellisia, mutta ei aivan.

Kirja tietoverkkojen maailmassa on tarkoitettu kestämään aikaa, säilytettäväksi ja tarjottavaksi lukijoiden käyttöön, kuten painettukin kirjallisuus osana Kansalliskirjaston kokoelmia, mittaamattoman ajan. Kirjan elektroninen kappale on tallennettu Kansalliskirjaston vapaakappalekokoelmaan ja kirja on luetteloitu kansallisbibliografiaan.


«  1  2  3  4  5  6  »
URN:NBN:fi-fe20031643