Helsingin yliopiston kirjasto, Suomen kansalliskirjasto
kansi   lukijalle   esipuhe   kirjoittajat   galleria


Kirja  tietoverkkojen maailmassa

 «

    aihepiirit    

  I  

  II  

  III  

  IV  

  V  

  VI  

» Kirjat ja kirjastot


Mirja Iivonen
Kirjastojohtamisen välttämättömyys

Artikkelissa tarkastellaan kirjastojohtamisen välttämättömyyttä 21. vuosisadan alussa. Koska kirjastoissa joudutaan panostamaan muutoksen johtamiseen muutoksen hallinnan asemasta, niissä tarvitaan entistä enemmän strategista ajattelua. Strategisen ajattelun vaatimuksia kirjastoille pohditaan käyttäen hyväksi Mintzbergin tapaa luonnehtia strategista ajattelua näkemiseksi.

Tuula H. Laaksovirta
Kirjastot kansalaisoikeutena

Uusi perustuslaki on herättänyt keskustelun perusoikeuksista. Myös oikeus kirjastopalveluihin ja tietoon on nostettu esiin. Julkisessa keskustelussa ovat korostuneet kansalaisten oikeudet hyvinvointivaltion velvoitteiden kustannuksella ja artikkelissa haetaan tasapainoa tähän problematiikkaan.

Maija Berndtson
Kirjastot tietoyhteiskunnan kolmantena tilana

Suomalaisten koulutustaso kuuluu maailman korkeimpiin. Kansalaisten koulutukseen ja työhön liittyvät tiedontarpeet ovat entistä monipuolisempia ja vaativampia. Lisääkö tämä kirjastojen yhteiskunnallista merkitystä ja niiden rahoitusta? Kuinka kirjastot vastaavat kasvaviin haasteisiin?

Arto Mustajoki
Slaavilaisen kirjaston uusi elektroninen vetonaula

Helsingin yliopiston slaavilaisen kirjaston maineikkaat kokoelmat ovat saaneet merkittävän uuden lisän, kun suomalaisten tutkijoiden käyttöön on saatu Integrum-tietokanta. Se on massiivinen tiedon aarreaitta, jota voidaan käyttää monin tavoin Venäjään kohdistuvassa tutkimuksessa. Tietokanta on saatu hankituksi osana Neuvostoliiton velkojen kompensaatio-ohjelmaa.

Leena Pärssinen
Tiedonlähteiden muodonmuutos

Tiedonlähteiden muodonmuutos on käynnissä oleva prosessi, joka koskettaa monia käyttäjäryhmiä. Syynä on siirtyminen painetusta sähköiseen julkaisemiseen ja tiedonvälitykseen. Muutos on tekninen, mutta sen vaikutukset ovat laajat. Entistä enemmän tietoa, nopeammin ja monimuotoisempien tiedonlähteiden kautta, on kaikkien ulottuvilla.