|
Kirjat ja kirjastot
Mirja Iivonen
Kirjastojohtamisen välttämättömyys Artikkelissa tarkastellaan kirjastojohtamisen välttämättömyyttä 21. vuosisadan alussa. Koska kirjastoissa joudutaan panostamaan muutoksen johtamiseen muutoksen hallinnan asemasta, niissä tarvitaan entistä enemmän strategista ajattelua. Strategisen ajattelun vaatimuksia kirjastoille pohditaan käyttäen hyväksi Mintzbergin tapaa luonnehtia strategista ajattelua näkemiseksi.
Tuula H. Laaksovirta
Kirjastot kansalaisoikeutena
Uusi perustuslaki on herättänyt keskustelun perusoikeuksista. Myös oikeus kirjastopalveluihin ja tietoon on nostettu esiin. Julkisessa keskustelussa ovat korostuneet kansalaisten oikeudet hyvinvointivaltion velvoitteiden kustannuksella ja artikkelissa haetaan tasapainoa tähän problematiikkaan.
Maija Berndtson
Kirjastot tietoyhteiskunnan kolmantena tilana Suomalaisten koulutustaso kuuluu maailman korkeimpiin. Kansalaisten koulutukseen ja työhön liittyvät tiedontarpeet ovat entistä monipuolisempia ja vaativampia. Lisääkö tämä kirjastojen yhteiskunnallista merkitystä ja niiden rahoitusta? Kuinka kirjastot vastaavat kasvaviin haasteisiin?
Arto Mustajoki
Slaavilaisen kirjaston uusi elektroninen vetonaula Helsingin yliopiston slaavilaisen kirjaston maineikkaat kokoelmat ovat saaneet merkittävän uuden lisän, kun suomalaisten tutkijoiden käyttöön on saatu Integrum-tietokanta. Se on massiivinen tiedon aarreaitta, jota voidaan käyttää monin tavoin Venäjään kohdistuvassa tutkimuksessa. Tietokanta on saatu hankituksi osana Neuvostoliiton velkojen kompensaatio-ohjelmaa.
Leena Pärssinen
Tiedonlähteiden muodonmuutos
Tiedonlähteiden muodonmuutos on käynnissä oleva prosessi, joka koskettaa monia käyttäjäryhmiä. Syynä on siirtyminen painetusta sähköiseen julkaisemiseen ja tiedonvälitykseen. Muutos on tekninen, mutta sen vaikutukset ovat laajat. Entistä enemmän tietoa, nopeammin ja monimuotoisempien tiedonlähteiden kautta, on kaikkien ulottuvilla.
|
|