VII Eri tiedotusvälineille annettuja haastatteluja

46. Tasavallan Presidentin lausunto jugoslavialaiselle Politika -lehdelle 6.5.1977

(Lausunto kuuluu sarjaan "Valtiomiesten käsityksiä Presidentti Titosta")

Jugoslavian presidentti Tito saavuttaa näihin aikoihin kunnioitettavan 85 vuoden iän. Hänen elinaikanaan maailmassa on tapahtunut syvällekäyviä muutoksia; ei vähiten hänen omilla kotiseuduillaan Jugoslaviassa. Tässä kehitysprosessissa presidentti Titon henkilökohtainen panos on ollut näkyvä ja merkittävä, monessa tapauksessa suorastaan ratkaiseva.

Presidentti Titon syntymän aikoihin Balkanilla vallitsi monessa suhteessa vaikea tilanne. Aika oli levotonta. Vain harvoissa tapauksissa alueen kansat saattoivat itse määrätä omasta kohtalostaan ja rakentaa itse omaa tulevaisuuttaan.

Aluetta ovat koetelleet monet sodat, viimeksi Hitlerin fasistinen valloituspolitiikka, joka aiheutti Balkanin kansoille suuria kärsimyksiä ja syvää inhimillistä hätää. Jugoslavian kansat eivät kuitenkaan alistuneet Hitlerin valloitusjoukkojen mielivaltaan. Alueella kehittyi laaja ja voimakas partisaaniliike, joka ryhtyi uhrautuvaan taisteluun miehitetyn isänmaan puolesta. Tässä taistelussa oli Josip Broz Titolla keskeinen asema urheiden partisaanien legendaarisena johtajana.

Rauhan palattua Jugoslaviassa alkoi laajamittaisen yhteiskunnallisen uudistuspolitiikan rakennuskausi. Valtiota ryhdyttiin kehittämään johtajan, Josip Broz Titon, johdolla kohti itsehallintoon perustuvaa sosialistista yhteiskuntaa. Tässä rakennustyössä on saavutettu merkittäviä tuloksia.

Presidentti Titon vaikutus on ulottunut myös laajalle yli kansallisten rajojen. Kaikkialla maailmassa tunnetaan ja tunnustetaan hänen suuret ansionsa sitoutumattomien maiden liikkeen johdossa, missä hän pitkään ja johdonmukaisesti on työskennellyt maailman kansojen rauhan ja turvallisuuden hyväksi.

Harvoin valtiomies saa elinaikanaan nähdä työnsä hedelmät niin konkreettisina kuin presidentti Titon osalta on asianlaita: tänä päivänä sitoutumattomien maiden liike - jonka perustajiin hän kuuluu - on saavuttanut todella laajat mittasuhteet. Tämän osoitti konkreettisesti Colombossa äskettäin pidetty sitoutumattomien maiden huippukokous.

Olen henkilökohtaisesti tavannut presidentti Titon useita kertoja milloin Suomen milloin Jugoslavian maaperällä. Viimeksi kohtasimme Helsingissä järjestetyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin päätösvaiheen aikana kesällä 1975.

Presidentti Tito on tehnyt minuun syvän vaikutuksen niin valtiomiehenä ja vakaumuksellisena patrioottina kuin kanssaihmisenäkin. Olen iloinen siitä, että olen niin useasti saanut tilaisuuden vaihtaa mielipiteitä hänen kanssaan. Jokainen tapaamisemme on jäänyt mieleeni arvokkaana kokemuksena. Presidentti Titon syvällinen kokemus ja laajat tiedot ovat aina avanneet keskusteluun uusia ja antoisia perspektiivejä. Aivan erityisesti olen arvostanut keskustelujamme sen vuoksi, että ne eivät ole merkinneet minulle vain valtionpäämiesten vaan samalla myös henkilökohtaisten ystävien tapaamista.