XIV Tasavallan Presidentti Urho Kekkosen virallinen vierailu Yhdysvaltoihin 23.-27.7.1970

75. Speech by the President of Finland, Urho Kekkonen upon his arrival in Washington, D. C. on July 23, 1970

Tasavallan Presidentin saapumispuhe Washingtonissa 23.7.1970

Herra Presidentti,

Pyydän saada kiittää Teitä ystävällisistä sanoistanne ja esittää Teidän kauttanne Yhdysvaltain kansalle Suomen kansan lämpimän tervehdyksen.

Kansojamme yhdistävät pitkäaikaiset ystävyyden siteet. Meidän välillämme ei ole ongelmia. Toivon että tämä vierailuni maahanne vahvistaisi edelleen suhteitamme ja edistäisi kansojemme välistä yhteisymmärrystä.

Odotan myös kiinnostuksella keskusteluja Teidän kanssanne, Herra Presidentti, kansainvälisen elämän päivänpolttavista kysymyksistä. Puolueettomana maana Suomi pidättäytyy asettumasta kenenkään puolelle suurvaltojen välisissä ristiriidoissa. Me suomalaiset olemme tottuneet luottamaan omiin toimiimme turvatessamme vapautemme ja turvallisuutemme. Tämän mukaisesti me emme hae apua tai avustusta miltään taholta. Emme myöskään omalta puoleltamme pyri tarjoamaan toisille neuvoja siitä kuinka niiden tulisi asiansa hoitaa.

Mutta puolueettomuus ei merkitse passiivista vetäytymistä kansainvälisestä elämästä. Päinvastoin politiikkamme antaa meille mahdollisuuden toimia ilman ennakkoluuloja yhteistyössä kaikkien maiden kanssa rauhanomaisen maailmanjärjestyksen edistämiseksi. Tässä hengessä, Herra Presidentti, lähestyn keskustelujamme.

Sallikaa minun lisätä, että odotan suurella mielenkiinnolla ja mielihyvällä tilaisuutta saada tutustua Teihin henkilökohtaisesti ja uudistaa tuttavuuteni Amerikan kansaan, jota kohtaan Suomessa tunnemme mitä suurinta kunnioitusta ja ystävyyttä.