1971

Toimitusjohtaja Jouko Loikkanen                1971

Kuopio

Hyvä Veli,

  Kirjoitin Sinulle muutama viikko sitten kolmen suomalaisen yrityksestä saada aikaan Pohjois-Suomessa teollisuushanke, joka toimisi alihankkijana Kiirunassa menestyneelle Kiruna Truck-nimiselle yritykselle. Sain Sinulta vastauksen, jossa ilmoitit, että lähdette käymään Pohjois-Suomessa ja yritätte löytää ratkaisun tälle asialle.

  Viime matkallani Pohjois-Ruotsissa minulla oli tilaisuus käydä tämän Torniojokilaaksossa syntyneen Muotkan teollisuuslaitoksessa, jossa juuri näitä Kirunatrukkeja valmistetaan. Hän on 28-vuotias poika, ja koko tämä uusi trukkityyppi on hänen ja hänen avustajiensa keksintöä. Hän ei itse valmista mitään trukin osia. Hänellä on 105 alihankkijaa, ja niitten toimittamien osien kokoonpano tapahtuu uudenaikaisessa kokoonpanohallissa. Suurimmat trukit taitavat olla 54 tonnia, ja hän ilmoitti, että heillä on kyllä tilauskanta riittävän hyvä.

  Hän kertoi, että nämä kolme suomalaista poikaa, jotka haluaisivat perustaa yrityksen Suomen puolelle, ovat olleet hänen palveluksessaan kymmenisen vuotta ja ovat erittäin taitavia ammattimiehiä. Hän antaisi heille tilauksia, ja he toimisivat minun käsitykseni mukaan ainoastaan Kiruna Truckin alihankkijana. Lähetän ohella Kiruna Truckilta saamani mainoslehtisen, jotta näette siellä päämajassa, mistä tässä on kysymys.

  Toivon, että todella vakavasti paneudutte tähän asiaan, vaikka tässä ei kovinkaan monta miestä ehkä alussa saisi työtä, niin siinä kuitenkin yritettäisiin ottaa pois kolme taitavaa ammattimiestä Ruotsista ensiksikin, ja heidän johdollaan koulutettaisiin Suomessa taitavia metalliteollisuusammattimiehiä ja ehkä annettaisiin työtä jo taitonsa saavuttaneille metallimiehille.

  Minusta tuntuu, että jos Te ette kykene tätä suhteellisen vaatimatonta asiaa hoitamaan, niin voitte tehdä niin kuin entinen ylioppilas sanoi pankinjohtajalle, joka oli kieltäytynyt hyväksymästä hänen maisterinvekselinsä perustellen, että ei pankilla ole rahaa. Hän näytti sormellaan pankin nimeä osoittavaa taulua ja sanoi: "Ta sylten port".