Hki 8/7 1943.

Rakas Sylvi.

Rakkaat kiitokset kirjeestäsi. Oikein olen murheissani, kun kirjeet sinne viipyvät niin kummasti matkalla. 6/7 Sinun piti saada kirje, samoin 8/7. Ja nyt tämän pitäisi tulla lauantaina, kun panen sen jo torstaina postiin.

Se tyttöjen juttu on nyt peräti hassu. Asia ei voi johtua muusta kuin siitä leikinlaskusta, jonka lausuin Kallelle puhelimessa ja josta Sinulle kirjoitin. Tänään kirjoitin K:lle [Hillilä] kirjeen, jossa sanoin, että mies, joka ei ymmärrä leikinlaskua, vaikka on olevinaan humoristinen, saa haistaa paskan. Ja pyysin, että hän oitis soittaa Maijalaan, että tytöt jäävät Hinaan. Saatanan tuittupää, kun minua se harmittaa. Luulin, että saa puhua kuin ymmärtävälle ihmiselle. Elä päästä tyttöjä, jos he siellä viihtyvät. Olen tilannut puhelun Rovaniemelle.

Soitin kulkulaitosministeriöön. Pekalle on pyydetty 2 kk. loma, se alkaa 20/7. Ratkaisua ei ole tullut, mutta hän saa varmasti 1 kk. loman. Joillekuille traktorimiehille toivottavasti saadaan 2 kk. loma, Pekka on niiden joukossa. Soitan tästä Maijalaan. Kyntö saa jäädä kyllä siksi, kun Pekka tulee.

Olin 6/7 lähtenyt tuki- ja talousvaliok. asiantuntijaksi klo 9 alkavaan kokoukseen, siksi et tavannut.

Kyllä kai nyt olet jo saanut tiedon virkaa koskevasta uudesta vaiheesta, määräys tulee ensi viikolla. Maanantaina antaa prof. [Bruno] Suviranta oman lausuntonsa virkaan kuuluvista tehtävistä, josta hän halusi esittää mielipiteensä. Olin eilen Tannerin luona tuomari Koskisen kanssa, ja Tuomioja, jonka tapasin, sanoi, että asia kyllä on selvä. Olen tässä oleillut kotosalla, kirjoitellut joukon juttuja Kuvalehteä varten varastoon, sellaisia, jotka eivät vanhene, ja lueskellut uutta virkaa koskettelevaa kirjallisuutta.

Jaa, sain juuri puhelun Roille. Kalle oli tullut kotiin tyttöjen kera. Elsa selittää, että hän tarvitsi tyttöjä, kun ei päässyt lomalle ja heillä ei ole piikaa ja vieraita tulee. Ja Kalle väitti, ettei minun kertomukseni ollut syynä. Sanoin mielipiteeni ja lähetän kirjeen, lukekoon. Sanoi tyttöjen kertoneen, että olet ollut huolissasi, kun ei ole tullut tietoa siitä paikasta. Kyllä se on hyvällä mallilla ja jollei asia järjesty, niin onhan minulla oma tie edessä. Tietenkin on epävarmuus kiusallista, mutta minun mielestäni asia on varma. - Kirjoitan oheen kirjelippusen Matille. Lue se hänelle, jos hän ei saa käsialasta selvää. - Täällä oli eilen kirkasta, mutta tänään on satanut kuin saavista kaataen ja aivan koko päivän. Kyllä on totisesti huonot heinäsäät. Siksi olisi hyvä, jos kaikki mahdollinen aika käytettäisiin hyödyksi. - Ostin karamellit, säästän niitä ja tuon joskus. Jussi on täällä, lupasi ottaa selvää, saakos kankaita pojille ja minulle. Kuulin Kallelta, että Suomussalmen itäosa evakuoidaan partisaanijoukkojen vuoksi. Siellä ovat siis eniten hääränneet.

Rakkaat terveiset Sinun Urho

Sain vielä puhelun Maijalaan ja kerroin, mitä olin saanut tietää Pekan työlomasta. Siellä on tänään ollut poutaa, olivatpa Maijalassa aloittaneet heinänteonkin. Kaipa se on meilläkin nyt varsinaisesti aloitettu. Hyvin sanoi emäntä Hinassa jaksettavan ja se on hauskaa kuulla. Huomenna perjantaina lähden Poriin, jossa on Suomen viesti- ja nuorten mestaruuskilpailut. Palaan joko maanantaina tai tiistaina.

Ryhmässäkin pistäydyin tänään. Kuulin, että Niukkanen on sairaalassa: toisessa jalassa kuolio. Vesterinen kertoi, että kun hän kysyi N:n vointia, sanoi tämä: elä teeskentele, en minä tähän tautiin kuole. Turha sinun on olla hyvilläsi. - Sisua sillä on. Luulevat jotkut, että se on Jussilla lähtöä. Lääkärit ovat suositelleet jalkaterän leikkausta, mutta Jussi ei taivu.