Muistiinpanoja 31.10.1953

Klo 11.15 soitti minulle eräs henkilö, joka pyysi, että hänen nimensä ehdottomasti pidettäisiin salassa ja pyysi kiireellistä tapaamista. Sovittiin, että tapaamme klo 15.30.

Hän ilmoitti, että jos Suomessa on sellainen hallitus, joka noudattaa ystävyys- ja avunantosopimuksessa edellytettyä politiikkaa ja johon Nl. luottaa, niin Suomi saa Nliitolta lainan sekä on valmis hyväksymään myös sen kauppaneuvottelukunnan esittämän pyynnön, että Suomi saa länsivaluuttoja. Myös muissa suhteissa on Nl. valmis myötävaikuttamaan. Hän ilmoitti, että ministeri Lebedev on valmis minulle tämän kaiken toimellisesti ilmoittamaan. Lupasin puhua asiasta ensin JKP:n kanssa. Soitin heti hänelle ja tapasin hänet klo 16.30

JKP. En ole ajatellutkaan, että ottaisimme lainan Venäjältä. Länsivaluuttojen saanti on paikallaan. Olen ollut koko ajan sitä mieltä, että kauppasopimusta ei saada aikaan ennen kuin tulee uudelleen Sinun hallituksesi. Ei voida ottaa vastaan mitään suosionosoitus-        ta Nl:n taholta, jos siihen liittyy poliittinen ehto. Haluan sen unohtaa. Sovittiin, että vihjaukseni mukaan käyn Lebedevin luona ja sanon hänelle, että olen kuullut hänen haluavan tavata minua. Minun täytyy sanoa että en voi tietenkään keskustella hallituskysymyksestä.