Herra Puhemies!

Suomen kansan edustajat!

Määräaikaisissa vaaleissa valittu Eduskunta aloittaa nyt ensimmäiset valtiopäivänsä ja ryhtyy suorittamaan tehtäväänsä kansalle kuuluvan valtiovallan käyttäjänä.

Ajankohta, jolloin uusi Eduskunta on kokoontunut, on äärimmäisen vakava. Maailma on ajautunut miltei uuden suursodan partaalle. Pelon ja toivon vallassa seuraavat kansat ponnistuksia rauhan pelastamiseksi. Meidän maamme on tosin kaukana kriisien syntymäsijoilta, mutta me tiedämme, kuinka helposti sodan liekki nykyisissä olosuhteissa saattaa levitä kautta maailman. Tällainen aika, jolloin uhkaavat pilvet ovat nousseet varjostamaan taivaanrantaa, on omiaan avaamaan jokaiselle suomalaiselle oikean näkökulman havaitsemaan, kuinka elintärkeää maallemme on se luottamus, jonka olemme noudattamallamme johdonmukaisella ulkopolitiikalla saaneet osaksemme. Tämä luottamus on säilytettävä.

Puhuessani vuoden 1957 valtiopäivien päättäjäisissä esitin toivomuksen, että alkaneessa vaalitaistelussa ei unohdettaisi poliittisten ryhmien yhteistyön välttämättömyyttä vaalien jälkeen. Vaalitaistelu käytiinkin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta sopuisammissa merkeissä kuin oli ollut syytä odottaa. On toivottavaa, että tämä olisi hyvä merkki niitä neuvotteluja varten, jotka aloitetaan uuden, parlamentaarisen hallituksen muodostamiseksi maahan.

Talouselämämme nousu sodan jälkeisenä aikana on ollut voimakas ja talouselämämme pohja on kestävä. Mutta maamme on nyt siirtymässä uuteen kehitysvaiheeseen, joka on tuonut mukanaan suuria taloudellisia kysymyksiä ja yhteiskunnallisia ongelmia. Niihin on viipymättä käytävä käsiksi, ennakkoluulottomasti ja rohkeasti sekä tietoisena siitä, ettei mikään hallitus, jolla ei ole riittävän lujaa tukea kansan vaaleissa ilmaiseman tahdon mukaisesti kokoonpanonsa saaneen eduskunnan taholta, voi tässä onnistua. Eräs onnettomuutemme on siinä, että monet henkilökohtaiset suhteet eri ryhmien edustajien välillä jopa ryhmien sisälläkin ovat kärjistetyt niin, että se haittaa ryhmien asiallisella pohjalla aikaansaatavissa olevaa yhteistyötä. Meidän on kuitenkin luotettava siihen, että edustajien ja poliittisten ryhmien vastuuntunto maan yhteisestä parhaasta ja oivallus välttämättömyydestä ratkaista käytettävissä olevin edellytyksin näköpiirissä olevat suuret tehtävät johtavat tämän hetken polttavimmassa sisäpoliittisessa avainkysymyksessä, eduskunnan enemmistön kannatukseen rakentuvan hallituksen muodostamisessa, maan kannalta tyydyttävään ratkaisuun.

Uusi Eduskunta joutuu toimimaan olosuhteissa, jotka ovat vaikeat ja vaativat. Työssään se tulee kuitenkin menestymään, kun se lähtökohdakseen ottaa kansalaisten vapauteen perustuvan valtiollisen järjestelmämme korkeat periaatteet. Muiden pohjoismaiden tavoin kansanvaltainen valtio- ja yhteiskuntajärjestys on maassamme järkkymättömällä pohjalla.

Maamme suhteet vieraisiin valtioihin ovat hyvät ja selvät, mille tosiasialle on nykyisenä ajankohtana annettava erityinen arvo. Puolueettomuuspolitiikkaamme, mikä perustuu kansallisiin etuihimme ja nojautuu kansamme rauhanrakkauteen, tullaan horjumatta jatkamaan sopusoinnussa solmittujen sopimusten ja Yhdistyneiden Kansakuntien päämäärän ja periaatteiden kanssa.