12 p:nä kesäkuuta 1942.

Rakas Sylvi ja rakkaat pojat.

Sain kirjeesi 9/6 tänään ja soitin Eemeli Arolle hellasta.  Hän lupasi ottaa selville, mutta väitti, että kun lasku on tullut, on hellakin lähetetty.  Olipa hyvä, ettette muurannut vierasta hellaa Hinaan.

Tapasin toissapäivänä Taunon, jolla oli olevinaan tärkeää asiaa, kuten olikin.  Se kauppaministeriön juttu on ratkaistu, mutta vasta nyt.  Se nimitys, josta Sinulle puhuin, ei ollutkaan siihen paikkaan, josta Tauno oli puhunut.  Mutta sekin on kuulema periaatteessa selvä.  Tauno oli käynyt minun asiastani kahdesti Rangellin luona, jälkimmäisellä kerralla oli J.W.R. sanonut, että ei käy, vaatisi asetuksen muuttamisen, kun en ole muodollisesti kompetentti.  No, suunnilleen näinhän asia on, olin siitä jo Taunollekin maininnut.  Siis loppuunkäsitelty.

Mutta Tauno tarjosi minulle toista paikkaa, yksityisen palveluksessa.  Palkka olisi hyvä ja tehtävä ilmeisesti mielenkiintoinen, mutta vastasin kieltävästi.  Hän oli kai joutunut puheisiin kauppaneuvos Huhtamäen kanssa, jolla on suuri makeistehdas ym. Turussa.  Siellä tarvitaan myyntipäällikkö, josta H:n siirryttyä pian syrjään, tulisi sitten toimitusjohtaja.  Palkkaa oli Tauno pyytänyt 5.0.000 mk kk:ssa, mutta H. oli tarjonnut puolet, siis 300.000 mk vuodessa.  Eduskunnassa voisin olla v:teen 1944, mutta ei yli.  Olisi muutettava asumaan Turkuun.  Politiikka saisi jäädä, samoin juridiikka.  Kuten sanottu, suoralta kädeltä vastasin kieltävästi, mutta sovittiin, että kirjoitan Sinulle ja että pidetään asia auki vielä syksyyn saakka.

Mitäs tohtorinna tuumii ehdotuksesta?

Jos paikka olisi Helsingissä ja johtokunnan jäsenen paikka jne., niin minä löisin kiinni, sillä piruuttamaan minua tämäkin käy, että minulle ei saada tointa sillä alalla, jolle olen valmistautunut ja jolle luulen omaavani joltisenkin kokemuksen.  Kun ei oma ala tarjoa työtä, niin myyn rahasta itseni muulle alalle, se tulee hyvin huokeasti mieleen.  Mutta mitä tuumit Sinä.

Toinen tiehän on ottaa virkavapautta ja ryhtyä tunaroimaan kokoon opuksia.  Se ei anna rahaa, velkoja ja nahistelua vain, mutta se olisi johdonmukainen linjaltaan.

Sen Hilajutun hoidan, kun tapaan Aaron.

Juhannusrukiin siementä voit antaa haapaharjulaisille lainaksi, siis siemen siemenestä.  Mutta ota järjestyksen vuoksi velkakirja.

Hurjan kylmää on ollut, mutta kosteus on ollut hyvä.  Ehkäpä se lämminkin vielä tulee, niin että saadaan hyvä vuosi.

Korehtuuria kirjaani en ole vieläkään saanut: muut työt ovat kuulema olleet tiellä.  Tällä viikolla on taas luvattu, mutta nyt alkaa viikko olla taas lopussa, eikä ole tullut.

Eduskunta on alkanut.  Kukaan ei vielä tiedä, mihin asti se kestää.  Ehkä heinäkuun lopulle.  Puhemies on sanonut, että heinäkuun puolivälissä pitää töiden olla lopussa.

Rakkaat tarveiset vaan

Teidän

Urho