Rintamalta ja sen takaa.

(Omalta kirjeenvaihtajalta.)

Kajaanin Lehti 47/22.4.1918

Asevelvollisuuden ovat punaiset julistaneet muutamin paikoin etelä-Suomea m.m. Savitaipaleen ja Lemin kunnassa ja niiden ympäryspitäjissä. Jokaisen miehen 17-55 vuosien välillä on astuttava riveihin lahtareita vastaan. Tuomio tottelemattomille on lyhyt ja helppo suorittaa. Sitä pakoon on m. m. yllämainituista kunnista lähtenyt valkoiselle puolelle useita satoja miehiä, toivatpa he kerran pari punikkien vahtiakin mukanaan sekä paljon hevosia.

Mikkelissä tapasin heitä osan ja he juttelivat oloista rintaman takana. Kaikki talot ovat ryöstetyt. Heti Savitaipaleelle tultuaan aloittivat Kotkasta saapuneet huligaanit puhdistustyönsä ja innolla yhtyivät heihin seudun pahantekijät. Päälliköntapaiset eivät sitä kylläkään olleet tahtoneet, mutta eivät hekään voineet sellaiselle joukolle mitään, joista "joka 7:s oli rosvo", kuten itsekin eräs "piällysmies" oli tunnustanut.

Savitaipaleella on punikkeja 600 miehen paikkeilla ja heidän johtajiensa joukossa kuuluisat rosvot Leppänen ja Sinisalo. Kun meikäläiset ensi kerran hyökkäsivät Savitaipaleen kirkonkylää vastaan, olivat punikit jo aivan pakovalmiit ja jos meikäläiset olisivat vielä neljännestunnin ajan pysyneet paikoillaan olisi kirkonkylä ollut tyhjä punaisista. He eivät sitä arvanneet, vaan peräytyivät ja jättivät asemat punaisille.

Näytteenä heidän lehtiensä valheista mainittakoon, että siinä tappelussa ilmotettiin heidän puoleltaan kaatuneen 8 miestä. Varmaa kuitenkin on, että 100 punaista haudattiin suureen veljeshautaan Savitaipaleella ja 10:llä hevosella kuljetettiin Taavetin asemalla haavoittuneita. Samoin heidän lehdet aivan äskettäin olivat tienneet Oulun olevan punaisilla.

Uhka on, että ellei valkoisten puolelle paenneet saavu kutsuntaan, tapetaan hänen omaisensa.

U.K.