Redaktör Max Mehlem^1           15.12.1958 Stockholm

Gode Broder,

Jag har den senaste tiden harmsen följt med Dina skriverier om finlandsfrågorna, ty de har varit mycket ensidiga. Höjden av alltsammans var den artikel Du publicerade 7.12.1958. Där vanställdes grovt sakernas verkliga tillstånd, bl a vad mig angår. Att döma av denna artikel liksom av några tidigare -- är Du när allt kommer omkring icke en neutral internationell reporter, eftersom Du utifrån Din trygga plattform ivrigt tar del i debatten om inrikespolitiken i Finland och utan att känna något ansvar riktar Dina slag mot dem vilka här är med i politiken och vilka Du motarbetar. Men trots att Du tar ställning till den finländska inrikespolitiken, kunde Du ändå bespara mig Dina falska beskyllningar, så som t ex många av mina f d politiska motståndare här i hemlandet gör. Min uppgift är att efter bästa förmåga sköta Finlands utrikespolitik och att i det svåra läge vi drivit in i förhindra att landet hamnar i en fullständig utrikespolitisk återvändsgränd. Och det gör jag utan att frukta de finländska partiernas ställningstaganden. Ej heller bryr jag mig om, ifall jag därvid råkar trampa någon utländsk journalist, som deltar i de inrikespolitiska tvisterna i Finland, på tårna.

Om Du vore väl underkunnig om saker och ting, såsom det anstår en bra tidningsman, och om Du ville hjälpa Finland och ej Dina härvarande likatänkande vänner, skulle Du verkligen ge ett fast stöd åt den politik som är den enda möjliga för att trygga Finlands oavhängighet och rörelsefrihet.

Jag har tänkt på att skriva till Din chefredaktör och påvisa det felaktiga och skadliga sätt på vilket Du har motarbetet Finland -- för att inte tala om vad Du har skrivit om mig personligen -- Men knappast skulle det tjäna något till. Du kan ej mera förändras, Du har varit här så länge att Du i Ditt innersta redan tillägnat Dig en viss attityd när det gäller vår inrikespolitik. Du kan inte mera bli en neutral schweizisk journalist. Det är beklagligt med tanke på Din yrkeskår och Din tidning. Detta anser några av Dina finländska vänner, däribland jag.

--------

1 Max Mehlem, 1901   68, föddes och växte upp i Schweiz och förblev hela sitt liv schweizisk medborgare. Efter att på 20-talet ha avlagt ekonomie-doktorsexamen i Tyskland vistades han några år i Skandinavien, Tyskland och sitt hemland, där han var aktiv inom det ekonomiska livet. Han gifte sig omkring 1925 i Finland med en finlandssvenska och var sedermera under långa perioder av sitt liv bosatt i Finland. Under 1930-talet började han etablera sig som frilanskorrespondent till schweizisk tidningspress och främst till Neue Zürcher Zeitung, där han mot slutet av 30-talet blev fast anställd som utrikeskorrespondent med särskilt uppdrag att bevaka händelserna i Finland och Baltikum och Helsingfors som stationsort. Internationellt berömd blev han för sina stora reportage under det sk vinterkriget mellan Finland och Sovjet 1939-40. Omkring 1950 flyttade han över till Sverige, där han sedan var bosatt till sin död, även nu som den nyssnämnda stora schweiziska tidningens fast anställda korrespondent, men dessa år med Sverige och Skandinavien som främsta bevaknings- och rapportfält.

--------