Oikeusministeri Kekkonen: Lakivaliokunta on hallituksen esitykseen tehnyt sellaisen muutoksen, että tämän n.s. väliaikaisen sotatuomioistuinlain 15 § tulisi kokonaisuudessaan kumotuksi. Hallituksen esityksen mukaan säännös olisi säilytetty siinä muodossa, että sotatuomioistuin voisi määrätä syytetyn vangittavaksi sellaisissakin tapauksissa, missä lain mukaan ei muuten olisi vangitsemisen edellytyksiä.

Säännöksen tarkoituksena on lähinnä jouduttaa oikeudenkäyntejä. Tunnettuahan on, että vangittuja koskevat asiat on käsiteltävä kiireellisinä. Sen johdosta niiden oikeuskäsittely voidaan saattaa loppuun huomattavasti lyhyemmässä ajassa kuin muuten. Vangitsemisoikeuden laajentaminen on ollut tarpeellinen sotatuomioistuinten osalta sodan aikana ja nähdäkseni se olisi tarpeellinen vielä tälläkin hetkellä.

Lisäksi on huomattava, että lakivaliokunta mietinnössään n:o 16 hallituksen esitykseen n:o 123 n.s. väliaikaisen prosessilain voimassaoloajan jatkamisesta on hyväksynyt sanotun lain edelleen olemaan voimassa samanlaisena kuin tähänkin saakka. Tämän lain 5 §:ään sisältyy n.s. väliaikaisen sotatuomioistuinlain 15 §:ssä vastaava säännös. Tuntuu oudolta, että vangitsemisoikeuden laajentaminen siviilituomioistuimiin nähden säilytettäisiin, mutta sotatuomioistuimien osalta poistettaisiin. Näyttääkin ilmeiseltä, etteivät oikeudelliset, vaan jotkin poliittiset syyt ovat olleet syynä lakivaliokunnan muuttuneeseen kantaan.