Puhemies Kekkonen: Hallitusmuodon 24 §:n mukaan tulee viime helmikuun 15 päivänä valitun tasavallan presidentin tänään eduskunnan edessä antaa mainitussa perustuslain kohdassa säädetty juhlallinen vakuutus. Sitä varten olen kutsunut eduskunnan tähän täysistuntoon ja pyydän nyt Teitä, Herra Tasavallan Presidentti, antamaan hallitusmuodon 24 §:ssä säädetyn juhlallisen vakuutuksen.

Puhemies Kekkonen: Kunnioitettava Herra Tasavallan Presidentti!

Neljä vuotta sitten otitte Te vastaan valtakunnan päämiehen tehtävän Suomen Marsalkka Mannerheimin sairauden takia tapahtuneen eronpyynnön jälkeen. Tuona ajankohtana tarvitsi Suomi presidentikseen miehen, joka rohkeni nähdä asiat sellaisina kuin ne ovat ja toimia sen mukaan. Suomen eduskunnalla, joka silloin vaalin suoritti, oli se käsitys, että Teidän taitava, tosiasioiden oikeaan oivaltamiseen perustunut työskentelynne pääministerinä sodan päättymisen jälkeen oli takeena Teidän kyvystänne menestyksellisesti johtaa maan asioita valtakunnan vastuunalaisimmalla paikalla. Kun nyt neljä vuotta myöhemmin maalle on ollut valittava presidentti seuraavaa toimikautta varten, on Suomen kansalla ollut sama käsitys kuin tuolloin eduskunnalla, että Teidän koeteltua kykyänne on saatava käyttää valtakunnan politiikan korkeimpana vastuunalaisena johtajana.

Se ajankohta, jona aloitatte uuden toimikautenne, on vakava, ja monet vaikeudet, jotka kansamme on voitettava, ovat näköpiirissä. Yleisen maailmanpoliittisen tilanteen jatkuva kärjistyminen ei voi liioin olla heittämättä varjoaan oloihimme. Me toivomme sydämestämme, että Teidän ennakkoluuloton realisminne, jonka avulla olemme vapautuneet sodan raskaasta perinnöstä, kykenisi tulevien vuosien aikana turvaamaan meille rauhan ja vapauden, edistämään keskinäistä sopua kaikkien yhteiskuntapiirien välillä ja siten lujittamaan yhteiskuntarauhaa sekä luomaan edellytykset maan talouselämän jatkuvalle nousulle. Kansakunnan ajatukset ja hyvät toiveet kohdistuvat Teihin, Herra Tasavallan Presidentti, kun Te nyt otatte korkean tehtävänne vastaan.

Minulla on kunnia esittää Teille, Herra Tasavallan Presidentti, eduskunnan kunnioitus ja toivottaa Teille onnea, ja menestystä tärkeässä tehtävässänne.