Muistiinpanoja eduskunnasta 2. ja 4.9.1944

Hackzell Mitään seikkoja ei ole ilmaantunut, jotka takaisivat paremman rauhan kuin huhtikuussa. Sotilaallisessa suhteessa on tapahtunut muutoksia, jotka ovat olleet huolestuttavia. Sot. aseman huononeminen on kohdannut myös myötäsotijoitamme. Ranska, Italia, Romania, Bulgaria. Liittoutuneiden ratkaiseva voitollepääsy ei enää ole kaukana. Meihin tämä myös vaikuttaa. Suomen ja Saksan kanssa aseveljeys on perustunut reaaliseen etuun, jonka Suomi on antanut Saksalle. Suomi on ollut arvokas aseveli Saksalle, kun se halusi saada Itämeren arktiset alueet. Nyt on Saksan ylivalta Itämerellä heikkenemässä: Suomen rintama on tämän vuoksi menettänyt osan merkitystään Saksalle.

Paremmin informoiduissa virallisissa piireissä ei enää puhuta rauhasta vaan pyritään kompromissiin. Saksa ei voi enää meitä tarpeeksi auttaa. Saksa ei vapaaehtoisesti luovu mistään. Juhannuksen tienoilla Saksa vaati avunsaannin ehdoksi että [...]

Suomen valtiojohdon sitouduttava olemaan tekemättä erillisrauhaa ja olemaan ottamatta rauhankosketusta. Ryti omassa nimessään antoi lupauksen.

Apu oli meille arvokas, mutta se olisi ollut riittämätön, jos Venäjä ei olisi vienyt joukkojaan pois.

Apu saapui niin hitaasti että sotilasjohtomme [...]

Saksa veti takaisin apujoukkoja.

Sopimus oli henkilökohtainen eikä sido uutta presidenttiä. Asia on saatettu Saksan tietoon. Hallitus etsinyt uudelleen kosketusta Nliittoon. Sitä ennen tiedusteltu elintarvikkeita Ruotsista. Leipäviljaa niin paljon että tulemme toimeen uuteen satoon 1945.

25/8 Kollontaylle kirjallinen tiedustelu, ottaako Venäjä vastaan suomalaiset neuvottelijat.

Vastaus 29/8 Nl + Iso-Britannia yhdessä ja USA hyväksynyt.

(1) Nl. Tunnustus 25/8)

2) Nl. suostuu valtuuskunnan vastaanottamiseen sillä edellytyksellä, että Suomen hallitus a) julkisesti katkaisee suhteensa Saksaan, 2 viikossa poistettava joukot, viimeistään 18/9.

Ellei poistu, riisutaan aseista, kohdellaan sotavankeina.

Sikäli ja vain sikäli kuin nämä hyväksytään, ottaa vastaan neuvottelijat.

Ei antautumista tällä kertaa.

Nl. + Engl. ynnä USA mukana

Joko rauha tai välirauha

Hallitus: viipymättä ryhdyttävä näiden ehtojen mukaisesti rauhanneuvotteluihin.

Saksaan on suhteet katkaistava ja pyydettävä, että saks. vievät joukkonsa pois.

Korkein sodanjohtomme sanoo: olemme menossa kohti sotilaallista tappiota.

Hallitus kannattaa yksimielisenä valintaa, jonka marsalkka on tehnyt.

Hallitus toivoo, että eduskunta hyväksyy yksinkertaiseen päiväjärjestykseen siirtymisen.

Ml. eduskuntaryhmä klo 19.15

Kukkonen: Valtuuskunta ollut koolla. Yksimielisiä on oltu siitä, että yhteys on saatava ennen ratkaisua toisiin porvarillisiin ryhmiin.

Leppälä, Niukkanen ja Tarkkanen ml:on lausunnossa olisi jokseenkin voimakkaasti arvosteltava hallituksen menettelyä. Hall. askel merkitsee ehkä perikatoa.

Toinen käsitys: Ml. on pantu tapahtuneen tosiasian eteen.

Lohi: Muuta tietä ei ole kuin 1-kert. päiväjärj. siirtyminen. Ei auta kuin alistua siihen, mitä [...]

Niukkanen: kansa jakaantuu kuten 1918. Valittavana on: joko puolustautua tai antautua. Vaikeuksia saksalaisten poisajamisessa. Tämä tie vie selvästi turmioon. Ei ole muuta keinoa kuin kestää ja puolustautua.

Kukkonen: Jos olisi mahdollista muuttaa kehitystä, olisi valmis taistelemaan loppuun asti.

Heljas: toivoo, että ml:on lausunnossa ei arvostella hallitusta, vaan 1-kert. päiväjärj.

Kirra: Onko rauhanehtoja?

Lohi: Moskova pannut määräajan täksi päiväksi.

Kalliokoski: Jos taistelua voitaisiin jatkaa, olisi hän sitä mieltä. Hallitus ja eduskunta ei voi estää rauhaa. Presidentti on eräiden henkilöiden avulla järjestänyt asiat niin, että eduskunta ei voi muuttaa asiaa. Venäjä antanut määräajan tämän päivän loppuun. Valtiojohto valitsee toisen tien kuin mikä on K:kosken kanta.

Tarkkanen: Olemme jääneet syrjään.

Jos esitetään perusteltu päiväjärj. siirtyminen, silloin kannattaa sitä.

Kekkonen: Kannattaa yksimiel. päiväjärj. siirtymistä. Toivoo, että lausunto olisi mahdollisimman lyhyt. Jos siinä on jotakin sopimatonta, on jokaisella oikeus sanoutua irti.

Lahtela: yhtyy niihin, jotka kannattavat perusteltua lausuntoa.

Rantamaa: Pidättää itselleen vapauden äänestää myös perustellun puolesta.

Koivisto: Meillä ei ole enää mitään tekemistä. Meille jää tehtäväksi koettaa estää sisällissota. Jos porv. perusteltu, silloin äänestää sitä.

Takala: Samoin kuin Lahtela. Parasta jatkaa taistelua.

Karvetti: 1-kert. päiväjärj.

Leppälä: Jos porvarilliset ryhmät perustellun puolesta, silloin ml:n pitää myös olla sen kannalla.

Äänestys.

Yksinkertainen siirtyminen ilman arvostelua. Lohi, Kekkonen, Karvetti, Schildt, Heljas = 5.

Jos porvarilliset yhteisen eriävän mielipiteen, varataan jokaiselle oikeus äänestää sitä. 28 ääntä.

1-kertainen arvosteluin saavutti kannatusta.

Eduskunta klo 20:00

Reinikainen: Hallituksen tiedonanto on voitu odottaa. T[asavallan] P[residentin] vaihdos palautti Suomelle toimintavapauden. Erillinen sota. Hallituksen takana on kansan valtava enemmistö. Yksimielisyys näyttää olevan mahdollista saavuttaa. Suhteet Saksaan olleet hyvät. 1 1/2 kk harjoitti Saksa painostusta, kun Suomi oli pakkotilassa. Välirikko olisi saatava Saksan kanssa mahdollisimman suopeasti. Rauha on pakko tehdä suursodan käänteen vuoksi. Suomen saatava hyvät naapurisuhteet Venäjään.

Kukkonen: Alkuvalmisteluista ei ml. vastaa. Ml. ryhmä ei kokonaisuudessaan kannata 1-kertaista päiväjärjestystä.

Horelli: Kok. on äänestyksen jälkeen päättänyt kannattaa 1-kert. päiväjärjestystä. Valittavat sitä käännettä, joka on tapahtunut suhteissa Saksaan.

Enemmistön kantaan on vaikuttanut se, että hallituksen taholla on presidentin kanta.

Jern: 1-kertaisen päiväjärjestyksen puolesta ruotsalaiset yksimielisesti.

Heiniö: Pääministerin perustelut ovat edistyspuolueen mielestä oikeat. Edistysp. 1-kert. puolesta.

Hilden: ei voi muuta kuin hyväksyä, vaikka se raskasta.

Virkkunen: Hallituksen kanta johtaa avoimeen konfliktiin Saksan kanssa. Rytin-Lmiehen sopimus on piirretty Suomen kansan sydämiin. Sopimus olisi pitänyt irtisanoa neuvottelujen jälkeen toisen sopimuspuolen suostumuksella. Suomi ei saa syödä sanaansa, se velvoittaa myös Suomen eduskuntaa. Suomi kulkenut itsenäisyysajan Saksan vanavedessä. Saksa tehnyt Suomelle hyviä palveluksia. Kiirehtimisessä näkee uhkaavan vaaran. Ei tiedä rauhanehtoja. - On paljon turvallisempaa, jos Suomen kohtalo ratkaistaan yleisen rauhanteon yhteyd. Joka voittaa aikaa, se voittaa kaiken. Ainoa tie: kestämisen, yhteistunnon ja työn tie. Meidän täytyy uskoa, että mahdoton käy mahdolliseksi Jumalan johdatuksella.

Ehdottaa perusteltua siirtymistä: kuultuaan hallituksen tiedonannon,

ed.k. katsoo, että ei ole takeita siitä, että hallituksen ehdottamat toimenpiteet johtaisi sellaiseen rauhaan, joka turvaa maan itsenäisyyden, jonka vuoksi näihin toimenpiteisiin ei ole ryhdyttävä.

Salmiala: Suhteiden katkaiseminen Saksaan merkitsee, että meillä ei ole mitään ulkopuolista sotilaallista apua. Kyseessä on ehdoton antautuminen. Ei ole annettu takuuta, että Suomi saa säilyttää itsenäisyytensä ja armeijansa. Ikl: taistelua on jatkettava. Ikl kannattaa 1-miel. ed. Virkkusen ehdotusta.

K.Andersson: Ei kai kukaan voi vakavissaan väittää, että Virkkunen edustaa Suomen kansan sydäntä.

Niukkanen: niiden selvitysten jälkeen, joita hall. taholta on saatu, täytyy tehdä se johtopäätös, että hallitus tahtoo hypättäväksi tuntemattomaan tulevaisuuteen. Mitään takeita ei ole olemassa. Hallituksen taholta on kohtuutonta vaatia antautumista veriviholliselle.

Pitkänen: Yhtyy Niukkaseen. Oli aivan päissään.

Lahtela: Yhtyy ed. Virkkusen lausuntoon.

Takala: Suhteiden katkaiseminen Saksaan on vastenmielinen asia. Toivoo, että hallitus ei mene minkälaisiin ehtoihin tahansa.

Kirra: Tulee äänestämään Virkkusen puolesta.

Rantamaa: Ei tiedetä yksityiskohtia. Ellei yksityiskohtia tiedetä, ei pitäisi aloittaa neuvotteluja. Taistelee äänestykseen saakka omassatunnossaan, mitä äänestää.

Inkinen: Ei äänestä 1-kert. päiväjärj. siirtymisen puolesta.

Annala: Yhtyy Virkkuseen. Kun hallitus ei saa taakseen yksimielisyyttä, olisi toivottavaa, että hallitus ei kävisi siihen, mitä se on suunnitellut. Tuo nuoren polven terveiset: meidän on jatkettava niin kauan kuin Saksa jatkaa. Vielä on mahdollisuus, että Suomessa veli nostaa aseen veljeä vastaan.

Lohi: Jos sotilaallinen ratkaisu on jäljellä, on meillä vielä suuremmat vaarat. Kannattaa hallitusta.

Saarinen: Mikä on aiheuttanut asian kiireisen käsittelyn? Nyt tehdään päätös ehdottomasta antautumisesta.

Pitkänen: Yhä päissään.

Wainio: Miksi kiire? Teemme päätöksen, joka on varmasti tuhoava meidät.

Tarkkanen: Asia olisi pitänyt esittää edk:lle ennen kuin neuvotteluihin käytiin. Kannattaa ed. Virkkusta.

Tuominen: Tuntien rintamamiesten mielialoja voin sanoa, että rintamalla on rauhan kaipuu erittäin suuri. Hallituksen ottama askel tullaan ottamaan rintamamiesten parissa tyydytyksellä. Mutta toivotaan, että rauhaa ei tehdä millaisilla ehdoilla tahansa.

Äänestys.

Jaa - yksinkertainen

Ei - Virkkunen

Jaa 108 - Ei 45

Poissa 45 - Tyhjä 1

Avoin äänestys Jaa 113 Ei 43

Nimiäänestys. Ml:sta 15 jaa, 21 ei.

Ei äänestivät mm. Tukia, Tarkkanen, Niukkanen, Niskanen, Heikkilä, Honka, Ikola, Inkinen, Kirra, Lahtela, Paavolainen, Miikki, Möttönen, Leppälä, Huittinen, Nurmesniemi, Lampinen, Ikonen, Oksala, O. Lehtonen, Soini, Suurkonka, Virkkunen, Vilhula, Valanne, Vainio, Turja, Saukkonen, Salo, Rantamaa, Pitkänen.

Eduskunta 4/9 1944 klo 21.30.

Pääministeri Hackzell:

Valmistelutyöt ovat syyskuusta 1943 olleet käynnissä. Ulkoasiainvalmistelukunta.

2/9 klo 22.00 [Carl] Enckell v. Blücherille: Hallitus on ryhtynyt toimenpiteisiin aselevon ai-kaansaamiseksi. Sen on eduskunta hyväksynyt. Ehtona neuvottelujen alottamiseksi: suhteet Sak-saan katki, saksalaiset pois 15/9. Se hyväksytty. Hallitus toivoo, että Saksa vie joukkonsa pois.

4/9 klo 1 yöllä Neuvostoliitto ilmoitti seuraavaa: Nl. pitää kiinni ennakkoehdoista. Miinoasta etelään loppuu sota.

Tuli ei ole kaikkialla vielä lakannut.

Valtuuskunnan kokoonpano:

jäsenet: Hackzell, Walden, Enckell, A. Paasonen

Asiantuntijat: P.J. Hynninen, Berndt Grönblom, Erik Castren

Evakuointi aloitettu 4/9 klo 6. Moskovan rauhan rajan tuolla puolen 70.000 asukasta ja 60.000 eläintä.

Melkoinen osa viljaa saadaan pelastetuksi.

Kauppalaivasto 1939 - 670.000 brt

jäljellä 1944 - 417.000 brt

Saksan satamissa ainakin 18. Ne saanevat palata kotimaahan.

Suomen Kansallissosialistisia on pidätetty. Lehdet eivät ilmesty.

Pidätetty 9 + 6 maaseudulla + 9 kotiaresti.

Järjestyshäiriöitä ei ole syntynyt.

Suomen Aseveljien Liitto on antanut julkilausuman: Presidentin takana. Samoin Reserviupseeriliitto. A.K.S:n edustajat hallituksen takana.

Rauhanneuvottelut tulevat olemaan vaikeat.

Hallitus pyytää luottamuslausetta.

Keskustelu ryhmässä:

Tarkkanen: Yksimielisesti nyt hallituksen kannalla. Lauantaina oli pakko panna vastalause, nyt ei ole muuta kuin [...]

Huittinen: Karjala on evakuoitava. Karjala on myyty.

Kalliokoski: Aselepoehtoihin ei sisälly Karjalan luovuttamista. Ehtoihin ei kuulu armeijan evakuointi Karjalasta.

Niukkanen: Ryhmän puhjohtaja esiintyi tavalla, joka ei vastaa ryhmän kantaa. Onko perää, että ylipäällikkö on ilmoittanut, kun on käyty neuvotteluja, että ennen 20/9 tulevat suom. joukot Moskovan rajalle.