Oikeusministeri Kekkonen: Herra puhemies! Ed. Räisänen täällä kiinnitti huomiota siihen, että nyt on lokakuun 7 päivänä annettu asetus vankeinhoitolaitoksesta. Tämä asetus, mikäli minä tiedän, on ollut luonnoksena valmiina jo puolisen vuotta, kenties enemmänkin aikaa, hallituksessa ennenkuin se annettiin, ja näin ollen se seikka, että se annettiin vasta samana päivänä kuin edellinen hallitus joutui jättämään paikkansa, johtuu siitä, että sitä ei siis valmiina ole aikaisemmin saatu käsitellyksi. Ne perusteet, joiden nojassa tämä asetus on valmistunut, olivat siis edellisellä hallituksella tiedossa jo hyvissä ajoin ennen hallituksen kaatumista. Siinä lausunnossa, jonka ed. Räsäinen esitti, mainitaan myöskin kuinka suuressa määrin vankeinhoitolaitoksen ylijohtajan valtuudet ovat tämän uuden asetuksen jälkeen enentyneet. Näin asian laita muodollisesti onkin, mutta mikäli minä tiedän, oli vankeinhoitolaitoksen ylijohtaja oikeutettu jo vanhankin asetuksen aikana tasavallan presidentin hänelle antaman päätöksen perusteella käsittelemään suurin piirtein samat asiat, jotka hänen käsittelynsä alaiseksi nyt asetuksella on annettu. Kun erikoisesti tarkastellaan valitusoikeutta toimen haltijan vapauttamista koskevassa asiassa, niin täytyy siihen huomauttaa, että nyttemmin muuallakin hallinnon alalla on menty pääasiassa siihen, joka vankeinhoitoasetuksessa on vahvistettu myöskin vankeinhoitoalalla voimassa olevaksi.

Täällä ed. Leinonen kiinnitti huomiota siihen, kuinka välttämätöntä olisi saada eräitä uusia tuomiokuntia. Sen vuoksi sallittaneen minun sanoa, että tällä kertaa on olemassa tänä vuonna määräraha yhden uuden tuomiokunnan perustamista varten, ja on olemassa suunnitelmia siitä, että Viipurin tuomiokunta, joka on maan suurimpia, jaettaisiin kahtia. Mikäli hallituksen esitys tulevaa vuotta varten hyväksytään tässä kohdin, merkitsee se sitä, että hallituksella tulee olemaan mahdollisuus kahden uuden tuomiokunnan perustamiseen tulevana vuonna, ja toinen niistä on alustavan suunnitelman mukaan ajateltu käytettäväksi siinä yhteydessä, kun vuoden 1938 alusta Lapin lääni tulee toimimaan, ja toinen luultavasti tulee käytettäväksi Helsingin tuomiokunnan jakamisen yhteydessä syntyvää uutta tuomiokuntaa varten. On ilmeistä, että monet muutkin tuomiokunnat ovat niin suuritöisiä, että niiden jakaminen ennenpitkää tulee välttämättömäksi ja myöskin kielelliset tasoitukset, joista ed. Leinonenkin mainitsi, saattavat olla tarpeellisia, mutta tällä kertaa näyttää, että läheisessä tulevaisuudessa ei voitane niitä tuomiokuntien uudelleenjärjestelyjä, jotka ovat Etelä-Pohjanmaalla tarpeellisia, panna täytäntöön. Parastaikaa on Alavuden tuomiokunnan tuomarinvirka avoimena ja sitä on ajateltu pitää avoimena siltä varalta, ettei joku edellämainitsemani tuomiokunnan jako voisi tulla toteutetuksi, jos nimittäin jotkut syyt sen estäisivät.

Ed. Wainio vihdoin kiinnitti huomiota siihen, että täytyisi hallituksen esittää kannanottonsa kuolemanrangaistusta koskevaan asiaan. Minun on varsin vaikeata käsittää, minkä takia tämä asia budjetin yhteydessä tulee esille, koskapa täällä ei ole miltään taholta esitetty lisämäärärahaa kuolemanrangaistuksen toteuttamista varten. Missään tapauksessa ei minun mielestäni kysymystä kuolemanrangaistuksesta voida ratkaista ehkäpä oikeutetustikin syntyneen kiihkomielen vallitessa, johon ed. Wainio täällä viittaisi. Tämä on siksi suuri kysymys, että mikään tilapäinen mielenkiihtymys ei voi olla aiheena siihen, että tämä kysymys lopullisesti joutuu ratkaistavaksi. Kyllä asiassa täytyy olla suuret periaatteelliset kysymykset selvillä, ennenkuin sitä käydään ratkaisemaan.

Oikeusministeri Kekkonen: Mikäli olen saanut selville Ilmajoen entisen varavankilan käyttämismahdollisuuksia, niin näyttää siltä, niinkuin se aivan lähitulevaisuudessa voitaisiin ottaa vankilalaitoksen käytäntöön, niin että ed. Nikkolan tiedusteluun saanen tämän antaa vastaukseksi.