Monta on kutsuttu, mutta harvat ovat valitut.

Kuten sanomalehdissä on jo näkynyt ovat täkäläisen suojeluskunnan emännät elikkä rouvat järjestäneet huomisillaksi suojeluskuntajuhlan, johon suojeluskunta kutsuvieraineen on tervetullut. Mutta yleistä ihmetystä on herättänyt kutsuohjelmien lopussa oleva huomautus. *Huom.! Juhlapuku!* Jos ei sillä ole tarkoitettukaan mitään erityistä, niin lankeaa heti sen nähtyään epäilykseen, että emännät ovat tällä jälkihuomautuksella hienosti tahtoneet estää tulemasta juhlaan sellaiset suojeluskuntaan kyllä kuuluvat alemmat ainekset, joilla ei erityistä juhlapukua ole, ja jotka ehkä tuossa sangen aristokraattisessa juhlassa voisivat rikkoa tunnelman. Se olisi todellakin hieno temppu. Ja kuitenkaan ei suojeluskunta ole mikään nurkkakunta-järjestö, eikä se saa sitä olla, vaan sen tulee olla laaja, yhteisen kansan muodostama vankka vartiosto yhteiskunnan säilyttämiseksi. Mutta yllämainittu teko tahtoo huomauttaa, että juhliin ovat tervetulleita juhlapuvulliset vain. En tiedä tahtovatko juhlan laatijat, että vain juhlapuvulliset olisivat oikeutetut asekädessä nousta puoltamaan kotiemme vapautta vaaran uhatessa. Ehkäpä silloin alempikin kansankerros kelpaisi, kuten viime talvena.

Vaikkakaan ohjelman tarkotus ei olisikaan tehdä erotusta juhlaan saapumisessa, on sen loppu omiaan estämään sinne saapumasta monet, jotka eivät säädetyissä varustuksissa voi tulla. Ja syytä onkin, sillä voitaisihan heidät käännyttää ovelta pois ja huomauttaa: ystäväni, kuinkas tänne tulit, ja ei sinulla ole häävaatteita?

Mielestämme sopisi välttää tällaisia ylimyksellisiä ilmauksia, sillä ainakin suojeluskunnassa tulisi tasa-arvoisuus pitää kunniassa.