Professori Annamari Sarajas                 8/2 1968

Täällä

  Kiitän Teitä parhaiten huomaavaisuudestanne. Olen nyt kaikkien ikävien asioiden väistyttyä taka-alalle ehtinyt lukea mielenkiintoisen tutkimuksenne "Tunnuskuvia". Siinä oli minulle - kuten varmaan lukijakunnan suurelle enemmistölle - paljon tutkimuksenne aiheeseen liittyvää uutta asiatietoa.

  Nuorena koululaisena ahmin luettavakseni kaiken, minkä käsiini sain. Järnefelt, Aho, Pakkala, Joel Lehtonen olivat eräät niistä kotimaisista kirjailijoista, jotka tekivät silloin minuun voimakkaan vaikutuksen. Nyt havaitsen, että he ovat kirjoittaneet itäisen kirjallisen vaikutuksen alaisena.

  "Suhde Venäjään on aina Suomessa nähty yhdestä ainoasta näkökulmasta: poliittisesta." Niin se näyttää olevan kaikilla elämän aloilla Kai se näin säilyykin, vaikka aikanaan poliittisen asennoitumisen vaikutus - toivottavasti - vähenee. Joka tapauksessa sille, joka näin toivoo, on ollut rohkaisevaa lukea siitä ennakkoluulottomuudesta, jolla viime vuosisadan ja vuosisadan vaihteen suomalaiset kirjailijat suhtautuivat korkeatasoiseen venäläiseen romaanikirjallisuuteen.