1963

Päätoimittaja Eero Petäjäniemi         13/1 1963

Uusi Suomi

Hyvä Veli,

  Luin lehtesi tämän päivän numerossa olleesta Tauno Kuosan kirjoitelmasta, että rauhansopimuksen allekirjoittajavaltioiden suostumuksen hankkiminen ohjusten ostamiseen "ei tuottanutkaan vaikeuksia".^31 Olen jossakin määrin seurannut tämän hankalan asian mutkikkaita vaiheita ja voin sekä herra Kuosalle että Sinulle kertoa, että suostumuksen saaminen päinvastoin oli poikkeuksellisen vaikea operaatio. Olen varma, että Sinä sen tiedätkin, ja tietänee sen herra Kuosakin. Sinä annoitkin artikkelissasi oikean kuvan suostumuksen saamisesta, sen merkityksestä ja sen taustasta; herra Kuosa taas yrittää osoittaa, kuinka vaivattoman helppoa Suomen ulkopolitiikka on. "Ei tuottanutkaan vaikeuksia".

  Tuo kirjoitus sai aikaan, että luin, mitä Tauno Kuosa on kirjoittanut Suomen ulkopolitiikasta "Oman aikamme maailmantapahtumat" -kirjassaan. Sen luettuani alan ymmärtää, miltä pohjalta tämän päiväinen vähättely nousee. Hänen antamansa kuva Suomen oloista vuoden 1956 jälkeen on kuin räikeimmän "loiskiehuttajan" tekemä. Monien asiallisesti virheellisten tietojen lisäksi esityksen vahvasti vihjaileva muoto "presidentti Kekkosen aikana" sallitusta Suomen itsemääräämisoikeuden lavastamisesta on kuin tohtori Junnilan kynästä. Mainion vertailukohdan objektiivisesta tarkastelusta tapaa kansleri Linkomiehen kirjoittamasta Novosibirskin neuvotteluja koskevasta päivämuistosta "Oman Maan" viimeisessä osassa. Kun sen panee herra Kuosan "historiankirjoituksen" rinnalle, käy hyvin ilmi, että jälkimmäinen on tehty Honka-liiton luhistumisen aiheuttaman nyyhkytyksen aikana.

  Nyt, kuten kerran ennenkin, vakuutan Sinulle, että tämäntyyppiset vääristelyt eivät vie mielenrauhaani, eivät siis herra Kuosan jututkaan. Mutta kun tiedän, että suhtaudut asiallisesti minun esittämiini perusteltuihin käsityksiin siltä alalta, jonka tunnen, olen katsonut olevan paikallaan kiinnittää huomiotasi siihen ristiriitaan, mikä on lehtesi artikkelipuolen ja päivänkatsauspakinoitsijan esittämien mielipiteiden välillä.