X. Tasavallan Presidentin vierailu Ruotsiin 27.-28.9.1966

42. Tasavallan Presidentin Ruotsin vierailunsa johdosta lehdistölle antama lausunto 29.9.1966

Palatessani nyt kaksi päivää kestäneeltä vierailulta Tukholmaan haluan suuren mielihyvän tuntein todeta sen vieraanvaraisuuden, jota olemme, vaimoni ja minä, jälleen kerran saaneet naapurimaassamme kokea. Vierailun tarkoituksena oli tällä kertaa tutustua Finn Finland -kampanjan toteuttamiseen Ruotsissa. Olemme hyvin tyytyväisiä näkemäämme ja kuulemaamme. Finn Finland -kampanja on ilmeisesti saanut osakseen Tukholmassa ja muuallakin Ruotsissa suurta vastakaikua. Kiertokäynti Tukholman tavarataloissa osoitti, että suomalaiset laatutuotteet olivat suuressa määrin löytäneet tiensä Ruotsin ostavan yleisön pariin. Oli erityisen arvokasta todeta suuremman ja ehkä eräiden osalta uuden varmuuden suomalaisissa viejissä, mikä näyttää osoittavan, että he nyt entistä paremmin tietävät pystyvänsä kilpailemaan kansainvälisellä tasolla.

Koska tässä on hyvin suurelta osalta kysymys uusien tuotteittemme viennistä on itsestään selvää, että ensimmäinen suurisuuntainen yritys niiden markkinoimiseksi kohdistuu nimenomaan Ruotsiin. Monet uuden viennin tuotteista ovat siellä jo saaneet jalansijaa. Tämä samoin kuin yleisen mielipiteen myönteinen suhtautuminen Ruotsissa Suomea kohtaan on suuresti helpottanut kampanjan toteuttamista. Finn Finland -kampanjalla on sekä kaupalliset että sivistykselliset tavoitteet, jotka kytkeytyvät toisiinsa, koska lisätyn tavaraviennin edellytyksenä on, että tämän päivän Suomi opitaan paremmin tuntemaan Ruotsissa, eräät käsitykset meistä ja meidän oloistamme, jotka eivät enää vastaa todellisuutta, on syytä saada korvatuiksi nykypäivän Suomea koskevilla tiedoilla.

Muuan ruotsalainen lehti julkaisi äskettäin Suomea koskevan kirjoituksen otsikolla "Det nya landet Finland". Suomi on viime aikoina voimakkaasti kehittynyt ja muuttunut, eikä vähiten tuotantoelämänsä osalta. Kampanjan tulee voida esitellä nopeaan laajenevaa teollisuuttamme, monipuolistuvaa elinkeinoelämäämme ja vireätä kulttuuriamme. On joskus kysytty, kauanko kampanja kestää. Pidän oikeana vastausta, jonka mukaan se ei pääty. Oloiltaan vakaat Suomi ja Ruotsi voivat entistä laajemmalla taloudellisella ja teollisella yhteistyöllä tehokkaasti täydentää toisiaan ja siten lisätä merkitystään maailmankaupassa.

Järjestelyt yllättivät minut tehokkuudellaan. Olin kyllä edellyttänyt, että kaikki tehdään Finn Finland -kampanjassa hyvin, mutta en odottanut saavani nähdä näin hyviä tuloksia. Tämä toimintamme on Ruotsissa laajentanut ja syventänyt tuntemusta suorituskyvystämme ja ruotsalaisten luottamusta siihen. Aletaan luottaa siihen, että pystymme vastaamaan huutoomme.

Koska olemme nyt saaneet ja itse osanneet luoda näin otolliset edellytykset vientiämme varten Ruotsiin, meidän on nyt syytä tarkasti huolehtia siitä, että kaikki tarpeellinen tehdään, jotta tällaista tilaisuutta ei päästetä menemään hukkaan. Luotamme siihen, että viejämme pystyvät käyttämään sitä saadakseen pysyvää aikaan.