IX Tasavallan Presidentti Urho Kekkosen virallinen valtiovierailu Italiaan 27.-29.1.1971

70. Tasavallan Presidentin puhe Rooman lentokentällä 27.1.1971

Herra Tasavallan Presidentti, Herrat Ministerit,

Teidän Ylhäisyytenne,

Hyvät Naiset ja Herrat!

Pyydän saada kiittää Teitä, Herra Presidentti, minulle sekä seurueelleni osoittamistanne ystävällisistä tervetuliaissanoista. Samalla kiitän myös ystävällisestä kutsustanne saapua vieraaksenne kauniiseen ja vieraanvaraiseen maahanne. Voin vakuuttaa, että olemme iloisia kutsusta ja saavumme mielellämme tänne. Uskon, että tämän kaltaiset vierailut edistävät maittemme välisiä hyviä suhteita. Odotamme mielenkiinnolla tulevia vierailupäiviä, jotka tarjoavat meille hyvän tilaisuuden saada kuva maastanne ja saavutuksistanne elämän eri aloilla. Samalla saamme tilaisuuden vaihtaa kanssanne mielipiteitä maittemme välisiin suhteisiin liittyvistä kysymyksistä sekä polttavista päivänpoliittisista ongelmista maailmassa.

Maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta on Italia monessa suhteessa meille suomalaisille läheinen. Lukemattomat ovat ne maanmiehemme, jotka ovat vuosien kuluessa käyneet täällä. He ovat tuoneet mukanaan positiivisia vaikutelmia maastanne. Heidän saamansa vaikutelmat vahvistavat käsityksen täällä elävästä ystävällisestä kansasta, sen saavuttamasta korkeasta elintasosta sekä huomattavasta, monien vuosisatojen aikana kehittyneestä kukoistavasta kulttuurista. Annamme suuren arvon korkealle kulttuurillenne ja sen vuosisataisille perinteille. Mutta arvostamme suuresti myös nykyistä Italiaa ja viimeaikaista kehitystä täällä. Toivotamme työllenne parhainta menestystä myös tulevaisuudessa.

Kiitän vielä Teitä, Herra Presidentti, ystävällisyydestänne ja tuon tervehdyksen Euroopan pohjoisimmasta osasta Suomesta Teille ja kaikille italialaisille.